Overslaan en naar de inhoud gaan

Alle Maasgemeenten in Belgisch Limburg evacueren preventief

Geplaatst opvrijdag 16 juli 2021 - 6:31

Alle Maasgemeenten in Belgisch-Limburg gaan over tot preventieve evacuaties in gebieden die gevoelig zijn voor overstroming, kondigde Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters donderdagavond aan.

Zo gaan de gemeenten langs de Maas en het Albertkanaal uit van het 'slechtste scenario', waarbij de Maas over de dijken gaat. Het gaat om de gemeenten Maasmechelen, Lanaken, Maaseik, Dilsen-Stokkem en Kinrooi. Riemst komt daar mogelijk nog bij.

Angst voor stuwdam
Volgens het Nieuwsblad was er in de nacht van donderdag op vrijdag bovendien de angst dat de stuwdam van Monsin, net boven Luik, het zou begeven. Slechts twee van de zes sluisdeuren werken namelijk. Het grootste gevaar lijkt daar volgens de krant inmiddels geweken.

Historisch hoog
Door de hevige regenval van de afgelopen dagen staat de Maas historisch hoog. Er wordt een afvoer voorspeld tot 3.750 kubieke meter per seconde. Dat is meer dan bij de grote overstromingen in 1993 en 1995.

Ga naar familie of vrienden
De mensen in de betreffende gebieden wordt aangeraden om te evacueren naar familie of vrienden. De politie zorgt voor extra toezicht, tevens is er extra dijkbewaking. In Maasmechelen werd op donderdag al de evacuatie van inwoners van Meeswijk, Leut en Vucht-dorp aangekondigd, niet veel later gevolgd door Kotem en Boorsem.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen