Overslaan en naar de inhoud gaan

Alle hens aan dek: Black Friday een waar koopfestijn

Geplaatst opvrijdag 23 november 2018 - 6:00

Tien jaar geleden had nog niemand in Limburg van Black Friday gehoord, maar inmiddels is de dag uitgegroeid tot een waar koopfestijn.

Vooral de webwinkels spinnen en garen erbij.

Stormloop
De modesite Topvintage.nl uit Kerkrade verwacht de komende dagen een stormloop. Volgens eigenaar Jack van den Born
is het inmiddels een van de belangrijkste dagen van het jaar. "Op Black Friday verkopen we tegenwoordig vier keer zoveel als op een normale dag", zegt hij. Dat heeft ook consequenties voor het personeel. "We hebben de komende dagen ook extra personeel ingezet. De mensen verwachten immers dat de volgende dag de bestelling wordt geleverd. Ook op een dag als Black Friday."

Consequenties
VidaXL, een webshop voor huis- en tuinartikelen uit Venlo, draait op zaterdag ook extra uren. "Normaal is het logistieke centrum op zaterdag dicht", vertelt Kijo Oudshoorn van de webshop. "Maar we verwachten nu een verdubbeling van de verkopen." De webshop heeft van Black Friday zelfs een week vol kortingen gemaakt. "We hebben de afgelopen dagen al specifieke acties gehad. Op die manier proberen we de drukte een beetje te spreiden."

'1,5 miljoen pakketten per dag'
PostNL verwacht de komende dagen 1,5 miljoen pakketten per dag te bezorgen. Op een normale dag zijn dat er 700.000. In de sorteercentra in Born en Venlo zijn daarom ook extra maatregelen getroffen. "Zaterdag verwerken we zo'n 80.000 pakketten. Dat zijn 20.000 meer pakketten dan normaal", zegt Tom Vrancken, depotmanager bij PostNL. "Daarom zetten we in de twee centra honderd extra chauffeurs in."

Thanksgiving
Black Friday is overgewaaid uit de Verenigde Staten en wordt gehouden op de dag na Thanksgiving. De dag is voor veel Amerikanen het begin van de kerstinkopen. Mensen hebben dan vrij en winkeliers spelen daarop in door veel kortingen te geven. In Amerika staan mensen rijen dik voor de deur om de beste koopjes op de kop te tikken.

Kortingenland
Maar zover is het in Nederland nog niet, merkt retaildeskundige Frans Lalieu uit Thorn. "Wij rennen niet voor kortingen", stelt hij. "Dat komt omdat we een kortingenland zijn. Iedere week vind je wel ergens kortingen." Alleen als de kortingen heel hoog zijn, willen de Nederlanders wél in de rij gaan staan. "Maar de kortingen van 60 en 70 procent, die in Amerika worden gegeven, die geven wij hier niet."

Nadelen
Volgens Lalieu heeft de koopjesdag ook nadelen. "Mensen stellen hun inkopen uit. Ze wachten op Black Friday. Daarnaast komen de marges onder druk te staan. Voor grote concerns is het geen probleem om grote kortingen te geven. Voor de kleine winkeliers wel", stelt Lalieu. "Dit is de periode waarin ze geld moeten verdienen, maar ze moeten ook meedoen aan de kortingen en leveren dus winst in. En de meesten hebben het al moeilijk."

L1

Invloed op de consument
"Het doen van koopjes, het scoren van deals heeft een bepaald effect op hormonen in ons lichaam, wat ons als consument een heel goed gevoel geeft", legt Caroline Goukens uit. Ze is hoogleraar Consumentengedrag aan de universiteit van Maastricht. "Helaas is dit wel van tijdelijke aard, het verdwijnt even snel als het gekomen is."

Twee psychologische principes
"Dagen als deze zijn populair omwille van twee onderliggende psychologische principes", legt Goukens verder uit. "We hebben hier te maken met het principe van schaarste. De korting is maar van korte duur. Zaken die schaars zijn of tijdelijk beschikbaar, hebben altijd meer waarde. Je krijgt dan onmiddellijk een soort van 'fear of missing out', de angst om iets leuks te missen. Ten tweede zien we ook een sociale factor. We kijken vaak naar elkaar eer we iets doen. Als we de mensenmassa in de winkelstraat zien, dan leiden we daaruit af dat het de moeite is."

Jezelf wapenen tegen alle kortingen
Goukens heeft tips voor mensen die die het lastig vinden om Black Friday links te laten liggen. "Probeer goed te plannen. Het gevaar van koopjesdagen schuilt erin dat je gaat proberen om de beste deals te pakken in plaats van jezelf af te vragen wat je echt wil of nodig hebt. Beslis dus vooraf wat je wilt, en ga niet gewoon een wandeling maken in de winkelstraat op vrijdag.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen