Alleen CDA in alle Limburgse gemeenten op lijst

Stembus © iStock
Het CDA is de enige landelijke partij die bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart meedoet in alle 31 Limburgse gemeenten. Vier jaar geleden was dat ook het geval.

Geen kandidaten VVD

De VVD heeft een eigen lijst in 23 gemeenten. Dat zij er twee minder dan in 2018. In Leudal en Roerdalen komt de partij niet meer op omdat ze niet genoeg kandidaten heeft weten te vinden die daadwerkelijk in de gemeenteraad willen gaan zitten.

Combinatielijsten PvdA

De PvdA doet in 18 gemeenten zelfstandig mee. In de meeste andere plaatsen met een combinatielijst met andere progressieve partijen. Die hebben vaak een eigen lokale naam. Zoals Progressieve Kombinatie (PK) in Bergen of KIJK!!! in Meerssen.

Acht keer SP

De SP doet niet meer mee in drie gemeenten waar ze (vrij) sterk stonden. Het gaat om Venlo, Horst aan de Maas en Weert. Ook hier is de reden net als bij de VVD een gebrek aan kandidaten die ook bereid zijn een plek in de raad in te nemen. Per saldo doet de SP nog in acht Limburgse gemeenten mee.

Debuut D66 in drie gemeenten

D66 en GroenLinks debuteren in een aantal gemeenten. D66 neemt voor het eerst deel in Echt-Susteren, Peel en Maas en Maasgouw. In totaal geeft de partij acte de présence in veertien Limburgse gemeenten. In vergelijking met 2018 is er geen D66-lijst meer in Landgraaf en Kerkrade.

Combi GroenLinks

GroenLinks probeert het voor het eerst in Nederweert en Venray en opnieuw in Weert. Daar deed de partij voor het laatst in 2014 mee. GroenLinks neemt in totaal in twaalf gemeenten met een eigen lijst deel. Voor zowel D66 en GroenLinks geldt wel hetzelfde als voor de PvdA. Ook zij maken vaak deel uit van een combinatielijst. Ook doen ze soms onder partijnaam mee met een andere partij. Zoals de lijsten PvdA/GroenLinks in Peel en Maas en Roerdalen. Of D66/GroenLinks in Horst aan de Maas.

PVV en Forum vissen in zelfde vijver

De PVV staat op het stembiljet in vijf Limburgse gemeenten. Nieuw zijn Heerlen en Landgraaf. Naast Venlo, Sittard-Geleen en Maastricht. Forum voor Democratie (FvD) heeft in dezelfde gemeenten - met uitzondering van Landgraaf- voor het eerst een lijst ingediend. Aan dezelfde kant van het politieke spectrum doet BNVL van Tweede Kamerlid Wybren van Haga (ex-VVD en ex-FvD) een gooi naar zetels in Maastricht en Horst aan de Maas. En de uit de antivaxxers-beweging voortgekomen partij Hart voor Vrijheid doet dat in Kerkrade en Nederweert.

CU probeert het in Limburg

De ChristenUnie doet voor het eerst mee in Maastricht en Brunssum. De Partij voor de Dieren maakt haar entree in Maastricht. In Heerlen neemt de partij voor de tweede keer deel. Daar zit de partij al in de raad. Het landelijk verscheurde 50Plus probeert in Maastricht en Venlo haar zetel(s) te behouden. In Sittard-Geleen doet de partij niet meer mee.

Feestpartij en Jezus

En dan zijn er vier landelijke partijen die in één Limburgse gemeente een kandidatenlijst hebben ingediend. Dat zijn DENK in Venlo en Volt in Maastricht, die kans maken in de raad te komen. Dat geldt niet voor de volstrekt kansloze Feestpartij in Roermond en Jezus Leeft in Heerlen.

Vooral lokaal

Lokale partijen hebben - inclusief de progressieve combinatielijsten - bij elkaar opgeteld de meeste lijsten ingediend in Limburg. Het gaat om zo’n 46 procent, zo blijkt uit een analyse van het ANL en LocalFocus. In aantal gaat het om ruim honderd lijsten. Zo’n twintig ervan zijn nieuwe partijen zoals Elsss in Gennep, Dorpsbelangen Bergen, VivaVaals en PIT in Sittard-Geleen.
Er zijn ook lokale partijen afgehaakt. De meest opvallende is coalitiepartij BCD in Brunssum. Die partij deed sinds 1990 mee. Ook BCD heeft te weinig kandidaten weten te vinden voor de lijst.