Weert stemt voor grotere raad zonder Geert Gabriëls

Het stadhuis in Weert © Weertdegekste
De gemeenteraad van Weert krijgt er vanaf de komende periode twee zetels bij. Bij de verkiezingen zijn dan ook 31 zetels te verdelen in plaats van 29 nu. Er zijn dus minder stemmen nodig voor een zetel.
De uitbreiding heeft ermee te maken dat Weert op de peildatum van 1 januari 2021 gegroeid was naar iets meer dan 50.000 inwoners. Boven dat aantal heeft een gemeente recht op 31 zetels. Het aantal zetels is namelijk gekoppeld aan het aantal inwoners.

Vertrek Geert Gabriëls

Grote vraag bij de verkiezingen in Weert is of de verreweg grootste partij Weert Lokaal haar dominante positie behoudt zonder Geert Gabriëls. Als lijsttrekker leidde hij zijn partij in 2018 naar een grote overwinning. Weert Lokaal ging van acht naar twaalf zetels en Gabriëls kreeg vierduizend stemmen achter zijn naam. Inmiddels is Gabriëls sinds juni vorig jaar gedeputeerde namens GroenLinks. En staat hij dus niet meer op de lijst van Weert Lokaal.

Terugkeer GroenLinks, SP verdwijnt

In Weert doen zeven partijen mee. In vergelijking met 2018 komt GroenLinks met een eigen lijst uit. In 2014 deed de partij voor het laatst mee maar wist toen geen zetel te behalen. De lokale partijen Partij voor Weert en Juist495 zijn afgehaakt. Maar de grote afwezige is de SP. In maart 2018 behaalde de partij 8,53 procent van de stemmen (in aantal 1841) en dat was goed voor twee zetels. Maar ruim een half jaar later implodeerde de partij. Wethouder Paul Sterk, de raadsleden Jeroen Goubet en Karin Duijsters plus vijftien leden stapten uit de SP.

Statenperikelen

Ze waren ontevreden over de landelijke koers maar stoorden zich ook enorm over de manier waarmee met de crisis op provinciaal niveau werd omgegaan. Dat betrof het opstappen van gedeputeerde Daan Prevoo en een groot deel van de toenmalige statenfractie. Paul Sterk bleef wel aan als ‘onafhankelijk’ wethouder. Goubet en Duijsters vormden aanvankelijk samen een fractie. Maar na een paar maanden stapte Goubet over naar Weert Lokaal. Daar staat hij nu ook op een verkiesbare zevende plaats op de kandidatenlijst.

Op straat

Karin Duijsters ging als zelfstandige fractie verder onder de naam Fractie Duijsters, naar eigen zeggen om zoveel mogelijk van het SP-programma uit te voeren. Maar onlangs besloot zij zich aan te sluiten bij de fractie van DUS Weert. Op de lijst van die partij heeft zij een derde plaats gekregen. Het restant van de SP-afdeling in Weert heeft besloten niet mee te doen aan de verkiezingen. Er is te weinig mankracht en daarnaast geeft de partij prioriteit aan acties in de buurten. Ze stelt vooral op straat aanwezig te willen zijn.

Weert Lokaal

De nieuwe lijsttrekker bij Weert Lokaal is wethouder Martijn van den Heuvel. Tweede is fractievoorzitter Suzanne Winters. De derde plek is voor nieuwkomer Michéle Ferriére. Wethouder Henk van de Loo volgt op vier. Van de Loo volgde begin september Geert Gabriëls op die gedeputeerde was geworden. Gabriëls was wethouder vanaf 2014. Op de posities vijf tot en met zeven staan de raadsleden Jurrelle Kleinmoedig, Carla Jacobs en (ex-SP’er) Jeroen Goubet. Mandy Waegemans vormt dan weer een nieuw gezicht op acht, daarna komen de raadsleden Els Henderikx (oud-wethouder in de voormalige gemeente Stramproy) en Martijn Smolenaars.

Stemmen in plaats van lijstnummer

De raadsleden Jaimie Briels, Pierre Emans en Iron Verhees hebben respectievelijk de 12e, 16e en 18e plaats toegewezen gekregen. Op de overige plekken in de top-20 staan nieuwe namen, onder wie een burgercommissielid. Toch zegt de volgorde op de lijst bij Weert Lokaal bij lange na niet alles want het behaalde aantal stemmen bepaalt wie er uiteindelijk in de gemeenteraad komen te zitten namens de partij.

Dubbellidmaatschap

Raadslid Marienel Engelen heeft in ieder geval aangegeven niet terug te willen keren. Zij staat wel nog 42e, twee plaatsen hoger dan lijstduwer en oud-wethouder René Verheggen. Opvallend is nog nummer 39 van de kandidatenlijst. Dat is namelijk Paul Lempens. Hij werd in december 2020 na 25 jaar lidmaatschap geroyeerd door de SP. Dat had ermee te maken dat Lempens openlijk te kennen had gegeven zich op te oriënteren op andere partijen en daar ook lid van te worden. En dubbellidmaatschap van partijen is bij de SP, net als bij veel andere partijen, niet toegestaan.
Lempens was in 2002 de eerste SP-‘er die in Weert in de gemeenteraad kwam. Dat duurde tot begin 2007. Van 2006 tot 2010 was hij Tweede Kamerlid en daarna van 2010 tot 2013 weer gemeenteraadslid. Vervolgens was hij achter de schermen nog actief bij de SP in Weert, tot mei 2020 zelfs nog als interim-voorzitter van de afdeling. Nu staat hij dus op de lijst van Weert Lokaal.

CDA

Bij het CDA ontbreekt wethouder Tessa Geelen op de kandidatenlijst. In oktober vorig jaar gaf zij al aan niet terug te willen keren. Ze verklaarde toe te zijn aan iets nieuws. Geelen werd in 2014 gemeenteraadslid en in 2018 wethouder. Lijsttrekker bij het CDA is voor de eerste keer fractievoorzitter Peter Mols. Voor de raadsleden Colette Grijmans en Hendrik Stals. Die laatste was in 2014 en 2018 nog lijsttrekker. Stals was sinds oktober 2012 fractievoorzitter, tot november 2019. Mols volgde hem toen op. Stals wilde meer tijd kunnen hebben voor zijn kinderen. Jeroen Weekers is een nieuw gezicht op de vierde positie. Hij heeft de afgelopen periode gefunctioneerd als burgercommissielid. De raadsleden Pierre Sijben en Jan Stroek volgen op de vijfde en zesde plaats. Zevende is Carin Rosbergen. Lijstduwer is raadslid Jasper Heesakkers. Hij is niet meer beschikbaar voor een nieuwe periode.

VVD

Wethouder Wendy van Eijk is de nummer één bij de VVD. Tweede is fractievoorzitter Thomas van Gemert, derde raadslid Lars Lambers. Lambers stond bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart vorig jaar op de 67e plaats van de VVD-lijst. Hij werd in 2018 met voorkeurstemmen gekozen in de gemeenteraad van Weert. Op de vierde plaats zorgt Evert Kneepkens voor nieuwe inbreng. Daarna volgen raadslid Marie-Thérèse van den Bergh en Fer Kurvers. De laatste is momenteel burgercommissielid.

Corona-spijtoptant

Raadslid Joost Wiezer heeft zich begin januari teruggetrokken en zich niet meer herkiesbaar gesteld. Hij komt dan ook niet meer voor op de lijst. De reden voor zijn besluit is dat hij zich niet meer kan vinden in de landelijke lijn van de VVD waarbij met dezelfde partijen opnieuw een regering is gevormd. Ook had hij moeite met onder meer het ‘zwabberend’ coronabeleid en de toeslagenaffaire. Wiezer was sinds 2018 gemeenteraadslid.
Oud-wethouder Frans van Eersel is lijstduwer bij de liberalen. Hij was in 2018 nog lijsttrekker, maar daarna viel de VVD buiten de nieuwe coalitie.

Beenders blijft DUS

DUS Weert komt met fractievoorzitter Conny Beenders als lijsttrekker. Zij stapte in maart 2015 uit de PvdA en deed in 2018 voor de eerste keer mee met de door haar opgerichte nieuwe partij DUS. Tweede op de kandidatenlijst is nieuwkomer Peter Weekers. Hij is nu burgercommissielid. Karin Duijsters (ex-SP) neemt plek drie in, voor oud-raadslid Piet Scholten. Lijstduwer is raadslid Mieke Marechal. Zij verving in juli 2019 Scholten omdat die naar Nederweert verhuisde. Inmiddels woont Scholten weer in Weert. Zittend raadslid Rob van Dooren stopt ermee. Hij heeft zich niet meer herkiesbaar gesteld.

Nieuwe lijsttrekker D66

Fractievoorzitter Lizbeth Steinbach is de nieuwe lijsttrekker van D66. Zij vormt sinds begin november 2019 de eenpersoonsfractie van D66 in de gemeenteraad. Steinbach volgde Marie-Michèle Stokbroeks op. Die was in 2018 voor de tweede keer lijsttrekker. Maar zij stopte omdat ze een baan als beleidsadviseur had gekregen bij de gemeente Weert. En dat was niet te verenigen met een raadslidmaatschap. Stokbroeks was was van 2002 tot 2006 wethouder en daarna onafgebroken raadslid. Op plek twee en drie bij D66 staan met Patricia van der Vegt en Gerard Knoop twee nieuwe gezichten. Zij hebben zich de afgelopen periode warmgelopen als burgercommissielid. De jongste kandidaat op plek zeven is de 19-jarige Rebecca Gielis.

Oude namen PvdA

Oud-wethouder Leon Heuvelmans is de lijsttrekker van de PvdA. Daarna volgen Bas Schoenmaker, Malika Zaâboul, Rob Renet en Ad van Mierlo. Zaâboul en Van Mierlo zijn oud-raadsleden. Van Mierlo was ook al eens lijsttrekker. Schoenmaker is burgercommissielid. Voormalig raadslid, wethouder en statenlid Alouis Heijmans is lijstduwer.

Vertrek Kadra

Lijsttrekker Heuvelmans heeft al een lange staat van dienst. Hij was van 1995 tot 2006 raadslid en daarna vier jaar wethouder. Van 2012 tot 2014 was hij wethouder in Stein. In 2018 stond hij tweede op de PvdA-lijst. Daarom was hij de eerste aangewezen persoon om raadslid Fanida Kadra op te volgen toen die in juni vorig jaar stopte. Dat had te maken met een nieuwe baan in de gemeente Tiel. Kadra was vanaf april 2006 gemeenteraadslid. Ze was destijds 22 en daarmee het jongste raadslid ooit in Weert. In 2012 werd zij fractievoorzitter. Vanaf 2018 van een eenpersoonsfractie.

Affaire-Heijmans

Ze speelde ook een rol in de integriteits-affaire rond de tot opstappen gedwongen burgemeester Jos Heijmans. Vanwege haar opstelling in deze kwestie lag zij binnen haar partij een paar keer flink onder vuur. Ze sprak onder meer van een 'politieke soap' en 'hetze' tegen Heijmans.Eind december 2020 kondigde Kadra en haar partij al aan dat ze er vroegtijdig mee zou stoppen. Zij ontkende toen dat dat iets te maken had met de affaire-Heijmans.In het eindrapport over de kwestie werd zij overigens volledig vrijgepleit.

Terugkeer GroenLinks

GroenLinks doet na 2014 een nieuwe poging om in de gemeenteraad te komen. Lijsttrekkers is Tavinho Karg. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Petra van Raaij de kar zou trekken. Half november vorig jaar werd zij ook gekozen tot lijsttrekker. Maar een week later trok zij zich vanwege persoonlijke omstandigheden terug. Vervolgens werd Karg aangewezen als de nummer één. Tweede op de kandidatenlijst is Eric Creemers, derde Janna Wielders. Zij was nauw betrokken bij de hernieuwde oprichting van de afdeling Weert en Nederweert. In die laatste gemeente doet GroenLinks voor de eerste keer mee.

Vertrek burgemeester

De Weerter politiek schudde in 2020 op zijn grondvesten. Burgemeester Jos Heijmans diende eind juni van dat jaar zijn ontslag in na een ruim half jaar aanslepende affaire. Eerder die maand nam de gemeenteraad een motie van wantrouwen aan zijn adres aan. De affaire draaide over de besteding van geld dat Weert kreeg omdat het een asielzoekerscentrum had. Deze zogeheten COA-gelden zou Heijmans hebben verdeeld zonder dat hij daar bevoegd voor was. Volgens hem zelf was dat niet zo. Maar na een onderzoek van Bureau Berenschot was het voor Heijmans politiek gezien einde verhaal.

Geen onderzoek

Toch speelt de zaak geen rol meer tijdens de verkiezingscampagne. De politiek heeft er een streep onder gezet en heeft een aantal maatregelen genomen waarmee herhaling in de toekomst moet worden voorkomen. Die komen neer op strikter financieel toezicht en interne controle. Een extern onderzoek naar de precieze besteding van de COA-gelden vond de raad in april 2021 niet meer nodig.

Contant

Het betekende ook dat fractievoorzitter Conny Beenders van DUS Weert in juli 2021 na bijna een jaar weer terugkeerde in de raad. Zij had zich teruggetrokken in afwachting van dat externe onderzoek. Beenders had contant geld van burgemeester Heijmans om een Iraaks asielzoekersgezin te helpen.

Hondenbelasting afgeschaft

Financieel staat Weert er redelijk voor. Daardoor kon de hondenbelasting vanaf dit jaar worden afgeschaft en wordt de Onroerende Zaak Belasting voor woningen alleen maar verhoogd met de inflatiecorrectie. Eigenaren van bedrijfspanden krijgen dit en volgend jaar wel te maken met een ozb-verhoging van twee keer dertien procent.

Verkeer

De raad stelde ook een beleidsplan mobiliteit tot 2030 vast. Al zal de concrete uitwerking zeker weer op het bordje van de nieuwe gemeenteraad komen. Ambitie is onder meer geen leveringen meer met dieselvoertuigen, vijftig procent minder pakketjes aan huis door meer afhaalpunten en tien procent minder geparkeerde auto’s in wijken.

Van der Valk

De gemeenteraad gaf verder unaniem fiat aan de bouw van een Van der Valk hotel aan de A2, ondanks fel verzet van buurgemeente Nederweert. En er kwam financieel groen licht voor de aanleg van het eerste stuk van een snelfietsroute tussen Weert en Nederweert dit jaar.

Arbeidsmigranten

Waar de nieuwe gemeenteraad zich zeker opnieuw mee moet bezighouden is de tijdelijke vestiging van maximaal 400 arbeidsmigranten op bedrijventerrein Kampershoek in een hotel. De huidige gemeenteraad is in principe akkoord gegaan maar er is nog een bestemmingsplanwijziging nodig als de plannen zijn uitgewerkt. Eén bedrijf op Kampershoek heeft in ieder geval al gedreigd na 56 jaar te vertrekken als het arbeidsmigranten-hotel er komt. Ook het wijkplatform Molenakker is sceptisch en wil overleg.

Uitslag 2018 - 29 zetels

Weert Lokaal - 12
CDA - 6
VVD - 4
DUS Weert - 3
SP - 2
D66 - 1
PvdA - 1