Kandidatentekort: coalitiepartij SP in Venlo haakt af

Het Stadhuis van Venlo © L1
Grote afwezige bij de verkiezingen in Venlo is coalitiepartij SP. De partij doet niet een omdat ze niet genoeg gekwalificeerde mensen voor in de raad zegt te hebben kunnen vinden.
De SP levert met Alexander Vervoort sinds 2018 een wethouder. In 2018 behaalde de partij 9,7 procent van de stemmen, goed voor vier zetels. Die stemmen komen nu in ieder geval bij andere partijen terecht.

Nieuw partijen

In totaal doen er elf partijen mee in Venlo. Daarbij zijn drie nieuwe lijsten : DENK, Forum voor Democratie en de Venlose Senioren Partij (VSP). Bij die laatsteP is wethouder Sjors Peeters lijsttrekker. Hij zit nu nog namens 50Plus in het college. Eerder was hij raadslid voor de PvdA. VSP is een initiatief van twee van de drie raadsleden die in 2018 voor 50Plus werden gekozen. Het gaat om fractievoorzitter Wout Weijmans en raadslid Loek Boermans.

Breuk 50Plus

De aanleiding voor de breuk was een fors meningsverschil met het landelijk partijbestuur over de gang van zaken rond de verkiezing van een nieuwe lijsttrekker. Ook waren er al langer verschillen van mening binnen de fractie. Daarom stapten de twee begin november uit 50Plus en vormden een eigen fractie in de raad. Op de kandidatenlijst is fractievoorzitter Weijmans tweede, Boermans is elfde. Hij heeft niet de ambitie om terug te keren in de gemeenteraad. Vera Kuijs staat derde bij VSP, Gé Vervoort vierde. Hij was in het verleden jarenlang raadslid, onder meer voor de lokale partij Realisten ‘82 en de PvdA.

Opmerkelijke lijstduwer

VSP heeft met raadslid Ali Oruç een opmerkelijke lijstduwer. Hij werd in 2018 gekozen voor EENLokaal. Eind augustus 2018 kwam het tot een breuk met de fractie en werd Oruç eruit gezet na publicaties over misstanden in panden die hij bezit. Maar in maart vorig jaar werd hij door de rechtbank in Roermond vrijgesproken van witwassen. Wel werd hij samen met zijn partner schuldig bevonden aan hypotheekfraude. Daartegen is hij in beroep gegaan. Oruç zit momenteel als eenmansfractie in de gemeenteraad.

DENK

Venlo is de enige gemeente in Limburg waar DENK meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. Vier jaar geleden was dat uitsluitend in Roermond het geval maar daar komt de partij niet meer op. Lijsttrekker is Selim Özçelik. Hij is 26 jaar en daarmee de jongste lijsttrekker in Venlo. Er staan zes namen op de kandidatenlijst van DENK. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart vorig jaar behaalde DENK in Venlo 3,3 procent van de stemmen. 1840 kiezers stemden toen op de partij. Op basis daarvan rekent DENK nu op één of meer raadszetels.

FvD

Forum voor Democratie debuteert met lijsttrekker Lars Heuvelmans. De kandidatenlijst telt in totaal tien namen. Lijstduwer is Tweede Kamerlid Simone Kerseboom uit Maastricht.

Oudgedienden EENLokaal

EENLokaal heeft alle raadsleden die door willen gaan in de top-7 staan. Lijsttrekker is wethouder Frans Schatorjé. Daarna volgt raadslid Leon van den Beucken. Die is ook burgercommissielid voor Lokaal-Limburg in het Limburgs Parlement. Op drie staat raadslid Duran Yildiz , op vier fractievoorzitter Luud Pieko en op vijf raadslid Tugba Özkaya. Bram Beurskens is een nieuwkomer op zes. Hij is wel al zes jaar actief voor de partij. Beurskens staat één plek hoger dan raadslid Lonneke Janssen. Jacques Smeets is dan weer nieuw op acht. Raadslid Chantal Theunissen keert niet terug. Zij stond in 2018 nog tweede op de kandidatenlijst.

Vrouwen CDA

Het CDA heeft twee vrouwelijke nieuwkomers hoog op de kandidatenlijst gezet. Het gaat om Raquel van der Put en Hanna Geurts. Zij staan respectievelijk op een tweede en zesde plaats. Lijsttrekker is opnieuw fractievoorzitter Tom Verhaegh. De plekken drie tot en met vijf zijn voor de raadsleden Jack van den Hombergh, Miriam Dückers en Jos Hoezen. Op zeven is raadslid Ton Drissen terug te vinden, voor nieuwkomer Teddo Peulen.

Statenlid

Raadslid Aissa Meziani heeft de twaalfde plek gekregen. Hij zit al sinds 2006 in de gemeenteraad en is sinds eind juni 2020 ook statenlid. Als hij in Venlo wordt herkozen, stopt hij in het Limburgs Parlement. Raadslid en oud-wethouder Hanno Lamers is net als vier jaar geleden lijstduwer. Hij haalde het toen met voorkeurstemmen. Op de plekken vlak boven hem staan de oud-wethouders Jos Teeuwen en Harm Waterborg. Teeuwen is momenteel lid van het dagelijks bestuur van het Waterschap Limburg.

Bezem door VVD

Bij de VVD is fors de bezem door de zittende raadsfractie gegaan. En dat gebeurde niet zonder slag of stoot. Vier van de zes raadsleden keren niet meer terug, met als opvallendste oud-wethouder, oud-gedeputeerde en oud-Tweede Kamerlid Mark Verheijen. Hij was in 2018 nog lijstduwer maar vindt het na 24 jaar in de politiek wel even welletjes.

Machtsstrijd

Ook Maurice Houba en René Dings stellen zich op eigen verzoek niet meer herkiesbaar. Dings was in 2018 nog lijsttrekker maar is wegens drukke werkzaamheden niet meer beschikbaar. Om diezelfde reden droeg hij in maart 2020 het fractievoorzitterschap over aan Marianne Steenmetz. Die laatste had wel nog verder gewild. Maar ze gooide de handdoek in de ring toen in oktober vorig jaar duidelijk werd dat zij op de ontwerp-kieslijst slechts op een zevende plek stond, terwijl ze gerekend had op een hoge plek op de lijst. Na een behoorlijke machtsstrijd binnen de VVD had zij eerder afgezien van het lijsttrekkerschap ten faveure van Leon Bastiaans.

Negatieve toon

Maar toen zij toch laag op de lijst kwam, legde zij acuut het fractievoorzitterschap neer. Ze was niet alleen teleurgesteld over haar eigen voorgestelde plaats maar ook over het aantal vrouwen. Dat waren er slechts drie, inclusief haar zelf. Ook had ze moeite met de in haar ogen 'negatieve toon' in het verkiezingsprogramma.

Boètegewoeëne Boètezitting

Lijsttrekker bij de VVD is dus Leon Bastiaans. Hij is ook statenlid maar in Venlo vooral bekend als voorzitter van het stadscomité Boètegewoeëne Boètezitting. Hij vindt de huidige fractie in de gemeenteraad te onzichtbaar en wil dat derhalve na de verkiezingen anders gaan aanpakken. Tweede op de lijst is fractievoorzitter Inge Simons. Zij volgde Marianne Steenmetz op toen die in oktober 2021 haar functie neerlegde.

Amper vrouwen

Op plaats acht staat het enige andere raadslid op de lijst, Frans Keunen. Op de plekken drie tot en met zeven staan bijgevolg allemaal nieuwe namen. Dat zijn respectievelijk Peter Bastiaens, Ruud Rutten, Mat den Biesen, Marcel Walda en Niels Groot. Bij de 26 kandidaten zijn uiteindelijk maar twee vrouwen. Behalve Simons op twee is dat Petra Joosten op plek 19. De VVD heeft met Roel Versleijen wel een opvallende lijstduwer. Versleijen is vorst van de Venlose stadscarnavalsvereniging Jocus en oud-topambtenaar van de gemeente Venlo.

Hay en Hay bij PvdA

De PvdA heeft opnieuw wethouder Erwin Boom als lijsttrekker gekozen. Fractievoorzitter Hay Janssen staat derde. Hij is al raadslid sinds 2001. Hij was al eens fractievoorzitter van 2003 tot 2010. En nu ook weer in de afgelopen bestuursperiode vanaf 2018. De overige raadsleden John Spijksma en vice-fractievoorzitter Mohamed Addarrazi hebben de plaatsen vijf en zes gekregen. Op plek twee en vier staan twee nieuwe gezichten : Arzu Özalp en Hay Vercoulen. Waardoor de kans groot is dat de nieuwe fractie er deels anders uit gaat zien.

Turkse parlementsverkiezingen

Özalp was in 2018 al eens kandidaat bij de Turkse parlementsverkiezingen voor de linkse oppositiepartij CHP. Zij is sinds 2012 ook voorzitter van de Nederlandse afdeling van de CHP. Özalp kwam op 16-jarige leeftijd van Turkije naar Nederland. Vercoulen is vooral bekend als zanger van een winnend Venloos carnavalsliedje. Lijstduwer is opnieuw Europarlementslid Vera Tax. Zij was eerder raadslid en wethouder.

Bep Holla

Opvallende afwezige op de PvdA-lijst is raadslid Bep Holla. Zij kon zich niet vinden in de aangeboden onverkiesbare plek binnen de top-10 en stopt ermee. Vier jaar geleden stond Holla (75) nog op de tweede plaats van de kandidatenlijst. Aan De Limburger liet zij weten de ouderenvertegenwoordiging niet terug te zien in de kandidatenlijst. "Maar als de partij niet inziet dat het belangrijk is, ga ik er ook niet voor vechten", aldus Holla. Zij is op dit moment met 24 jaar het langstzittende gemeenteraadslid in Venlo. Eerst voor het CDA, vanaf 2010 voor de PvdA.

PVV als 2018

Oud-statenlid Donald Fijnje is opnieuw lijsttrekker van de PVV. De raadsleden Denis Donders en Jan Valize volgen op de plekken twee en drie. Daarmee is de top-3 exact hetzelfde als in 2018 toen de PVV voor het eerst meedeed. Oud-statenlid Hans van Soest, vier jaar geleden nog vierde, staat niet meer op de lijst. Tweede Kamerlid Lilian Helder is weer lijstduwer. Zij behaald in 2018 genoeg voorkeurstemmen voor een raadszetel maar zag daarvan af. Eerste Kamerlid Gom van Strien staat wederom voorlaatste op de lijst die in totaal zeven personen telt.

GroenLinks

Bij GroenLinks wisselen oude bekenden en jonge kandidaten elkaar af. De top-2 is hetzelfde als vier geleden, met fractievoorzitter Wim Janssen als lijsttrekker en wethouder Marij Pollux op twee. Willo Buskes staat op plek drie. Op vier en zes zijn twee jonge kandidaten terecht gekomen : Ali Çakmak en Jade Joosten. Oud-raadslid Bert Frings is terug op de vijfe plaats. Hij was na zijn raadsperiode wethouder in Lingewaard, Nijmegen en Winterswijk. Frings verklaart dat het vuur voor GroenLinks nog lang niet is opgebrand en hij zich daarom opnieuw kandidaat heeft gesteld.

Waterschapper

De zittende raadsleden Helma van der Leeuw en Huub van Eijck hebben plaats acht en negen gekregen waardoor hun kans op herverkiezing klein is. En dus ook de fractie van GroenLinks behoorlijk wordt vernieuwd. Oud-fractievoorzitter Ineke Hendrikckx is lijstduwer, oud-wethouder Peter Frey is voorlaatste. Frey is momenteel fractievoorzitter van de progressieve lijst Water Natuurlijk in het algemeen bestuur van het Waterschap Limburg.

Verscheurd 50Plus

50Plus heeft nog maar vijf kandidaten op de lijst staan na de scheuring waarbij wethouder Sjors Peeters en de raadsleden Weijmans en Boermans de partij vaarwel zeiden en met de lijst VSP verder gaan. Het enig overgebleven raadslid Natascha Kroonstuiver is net als in 2018 lijsttrekker. 50Plus deed toen voor de eerste keer mee. Op de tweede plaats van de lijst staat Denes Berzsenyi, derde is Ab Wissing. Die was in 2018 nog verkiesbaar op de lijst van EENLokaal.

D66

Remy Maessen (33) is lijsttrekker van D66. Tweede is Monique Billekens, derde Marc Vervuurt (27). Hij is ook burgercommissielid in het Limburgs Parlement voor D66. De huidige fractievoorzitter Frans Aerts is lijstduwer. Aerts was sinds 2009 raadslid. Hij was drie keer lijsttrekker. Aerts was eerder op provinciaal niveau voorzitter van de Partij Nieuw Limburg (PNL). Die is inmiddels ter ziele.

Coalitie zonder bestuurspartijen

Venlo kende de afgelopen vier jaar een coalitie zonder de traditionele bestuurspartijen CDA en VVD. Die waren veroordeeld tot de oppositie. De coalitie werd dit keer gevormd door EENLokaal, PvdA, SP, GroenLinks en 50Plus. Dat een deel van 50Plus en haar wethouder een paar maanden geleden brak met de partij, had verder geen invloed op die coalitie.

Overschot

De coalitie wist de financiële situatie van de gemeente op orde te brengen. Vorig jaar was er zelfs een overschot van 5,4 miljoen. Het college wilde dat deels in de reserves steken maar daar stak de gemeenteraad een stokje voor. Het geld moest in zijn geheel naar concrete en urgente projecten die burgers ten goede kwamen.

Spoortunnel

Het dossier van de ondertunneling van de Vierpaardjes sleepte ook in deze periode voort. Inmiddels lijken de financiën definitief geregeld maar er is nog steeds geen overeenstemming met de eigenaren van 15 woningen die gesloopt moeten worden voor het project. Daarom is de gemeente het pad van onteigening opgegaan. De nieuwe gemeenteraad zal er zeker weer mee te maken krijgen. De schop voor de werkzaamheden zou in 2023 de grond in moeten gaan. In 2025 moet de ondertunneling klaar zijn.

Nieuwbouw

Op het gebied van woningbouw zijn afspraken gemaakt met de drie Venlose woningbouwcorporaties voor de bouw van 1400 nieuwe woningen. Bouwen in het buitengebied blijft voor een raadsmeerderheid taboe. Verder is bepaald dat vanaf dit jaar kopers van woningen verplicht kunnen worden daar ook zelf in te gaan wonen. Ze mogen een bepaalde periode niet meer worden doorverkocht of in kamers worden opgeknipt. De aanpak moet starters en middeninkomens meer kansen bieden op de woningmarkt. In de nieuwe raadsperiode moet worden bepaald in welke wijken het beleid gaat gelden.

Geen zonneweides

Op energiegebied werd besloten de komende twee jaar geen middelgrote zonneweides (twee tot vijftien hectare) toe te staan vanwege de druk op het elektriciteitsnet. Grootschalige zonneparken zijn alleen toegestaan in Belfeld, Lomm en op Greenport. Eveneens werden miljoenen uitgetrokken voor het plaatsen van zonnepanelen op de daken van 1500 koopwoningen. Via een goedkope lening hoopt men de eigenaren te stimuleren die stap te zetten.Ook nieuwe bedrijfshallen zonder zonnepanelen zouden niet meer moeten kunnen, zo vindt de gemeenteraad. De nieuwe raad en college moeten bekijken in hoeverre dat juridisch gezien kan worden verplicht.

Arbeidsmigranten

En ook in Venlo speelt het probleem van de huisvesting van arbeidsmigranten. Zo is er het plan om 750 seizoensarbeiders onder te brengen aan de rand van buurtschap ‘t Ven. De buurtbewoners zien dat niet zitten. De nieuwe raad moet daar ja of nee tegen zeggen omdat er een wijziging van het bestemmingsplan voor nodig is.

Uitslag 2018 - 39 zetels

EENLokaal - 7
CDA - 7
VVD - 6
PvdA - 4
PVV - 4
SP - 4
GroenLinks - 3
50Plus - 3
D66 - 1