Jos van Rey blijft heikelste punt in Roermond

Het Roermondse stadhuis © Erwin Minkenberg
Centrale vraag bij de verkiezingen is of de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) van Jos van Rey en Dré Peters de verreweg grootste partij blijft.
En daaraan gekoppeld de vraag of het cordon sanitaire dat de meeste partijen hebben gelegd rond de LVR vanwege de persoon van Van Rey en de veroordeling van de ex-wethouder standhoudt.

Schuiven

Daardoor werd de LVR tot twee keer toe buiten het bestuur gehouden ondanks het getalsmatige overwicht in de raad. Er lijken aanwijzingen dat sommige partijen zoals de Demokraten Swalmen aan het schuiven zijn. Voorwaarde voor een doorbraak op dit punt lijkt in ieder geval dat de LVR Van Rey niet naar voren schuift als wethouder.

DENK niet

In Roermond doen elf partijen mee. Dat is er eentje minder dan in 2018. DENK is de opvallendste partij die niet meer opkomt. De huidige fractievoorzitter van de eenmansfractie, Selami Coskun kan de politiek niet langer meer combineren met zijn privéleven en werk. Genoeg nieuwe kandidaten heeft DENK niet kunnen vinden.
Coskun werd in 2014 raadslid voor de PvdA. In juni 2017 ging hij verder onder de vlag van DENK.

Cor Bosman

Ook de Partij voor Leefbaarheid en Democratie van oud-PVV statenlid Cor Bosman heeft de handdoek in de ring gegooid. In 2014 en 2018 deed de partij tevergeefs een gooi naar een zetel. Een derde poging doet Bosman niet meer. Niet alleen omdat hij dezelfde kiezersgroep moet aanspreken als de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) van Jos van Rey, maar ook omdat hem het politieke gepolariseerde klimaat steeds minder aanstaat.

Feestpartij en telefoonwinkel

Aan de verkiezingen doen twee nieuwe partijen mee maar die lijken volstrekt kansloos. Het gaat om De Feestpartij van Johan Vlemmix en om de eenpersoonslijst van Musa Arslan. Hij runt een telefoonwinkel.

Bilman

De Feestpartij doet mee in Amsterdam, Eindhoven en Roermond. Lijsttrekker in Roermond is Hugo Westhof. Die maakt satirische liedjes over de stad onder het pseudoniem Henk Jan Bilman. In totaal staan er vier kandidaten op de lijst van De Feestpartij. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart vorig jaar behaalde de partij in Roermond 36 stemmen, oftewel 0,11 procent.

Nieuwe poging PvdA

De PvdA geldt officieel ook als nieuwe partij omdat ze in 2018 uit de gemeenteraad verdween en toen slechts 2,44 procent scoorde oftewel 618 stemmen. De PvdA komt met een lijst met allemaal nieuwe namen in de top van de lijst. Lijsttrekker is Lynn Rulkens. Zij is momenteel voorzitter van de afdeling Roermond van de partij. Tweede op de lijst is Aschwin Verheijden. Hij is pas vrij recent actief geworden voor de PvdA. Derde is Felix van Ballegooij. Hij heeft al een behoorlijke politieke carrière achter de rug, die zich grotendeels bij de SP afspeelde.

SP-veteraan Van Ballegooij

Van 2006 tot 2008 was Van Ballegooij fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Roermond, na de verkiezingen van maart 2007 was hij ook SP-fractievoorzitter in het Limburgs Parlement. Beide functies legde hij neer omdat hij die niet langer kon combineren met zijn werk. Tien jaar later maakte hij zijn politieke comeback als lijsttrekker van de SP in Roermond. Van Ballegooij werd in maart 2018 ook gekozen maar vertrok in juni van dat jaar om SP-wethouder te worden in Sittard-Geleen. In die functie stapte hij een jaar later uit de SP en sloot zich aan bij de PvdA. Hij vond dat de koers van de SP niet meer bij hem paste. En nu staat hij dus derde op de PvdA-lijst.

Bekende staart

Op de vierde plaats vinden we Ron Piepers terug. Hij is burgercommissielid in het Limburgs Parlement. Daarna volgt Haydo Gündogmus. Drie ‘oude bekenden’ vormen de staart van de lijst. Op 48 staat oud-burgemeester Wim Denie van Swalmen, op 49 oud-fractievoorzitter Richard Heijmann en oud-wethouder Gerard IJff is lijstduwer. Dat was hij in 2018 ook al. IJff is overigens momenteel wethouder van buiten in Meerssen.

Peters na hartaanval lijsttrekker LVR

Lijsttrekker bij LVR is opnieuw Dré Peters. Ondanks dat de fractievoorzitter half oktober een hartaanval kreeg in de raadszaal en alleen door snelle reanimatie werd gered, denkt Peters niet aan stoppen. Tweede op de lijst is net als in 2018 vice-fractievoorzitter Dirk Franssen, raadslid Bert Achten is weer derde. Daarna komen met Sabine Maas en Britt Pasaribu twee nieuwe gezichten. Pasaribu is al actief als burgercommissielid.

Big Benny

Op de plaatsen zes tot en met acht staan weer drie zittende raadsleden : Aijiththan Loganathan, Turgut Çelebi en 'Big' Ben -broer van Dré-Peters. Vervolgens staan er met Shano Shaában en Ingrid Thomassen weer twee nieuwelingen op de lijst. LVR-boegbeeld Jos van Rey is opnieuw lijstduwer. De raadsleden Lieke van der Stelt en Kadri Sogukcesme hebben zich niet meer herkiesbaar gesteld.

GroenLinks

De lijst van GroenLinks kent nogal wat nieuwe namen. De fractie zal dan ook een forse verandering ondergaan. De kandidatenlijst wordt aangevoerd door de twee wethouders van de partij. Marianne Smitsmans is opnieuw lijsttrekker, tweede staat Rens Evers. Derde is raadslid is raadslid Anouk Dolmans. Zij zit sinds 2018 in de gemeenteraad. Dan komen er met Patricia Vaessen en Bart Cochet twee nieuwelingen op de plekken vier en vijf. Vaessen is momenteel burgercommissielid.

Lijstduwer Thissen

Dat geldt ook voor nog twee nieuwe namen op de plaatsen zeven en acht namelijk Danny Danker en Wilma Arends. Daartussenin is raadslid Carla Groot op zes te vinden. Op tien staat de 17-jarige Noah Wassenberg. Van de huidige fractie van zes komen er vier leden zeker niet terug. Zij willen ruimte geven aan nieuw talent. Fractievoorzitter Wim Maassen stopt na zes jaar als raadslid. Hij staat wel nog 20e op de lijst. Ook Jos de Kunder houdt het na 12,5 voor gezien. Hij neemt plek 14 in. En raadslid Mijntje van Beers vertrekt ook. Haar naam is ook niet meer op de kandidatenlijst te vinden. Zij was 15 jaar actief in de lokale politiek voor diverse partijen, waaronder de SP. Verder keert André Meijers niet terug. Hij verving in december 2019 Chris Trines. Die moest vanwege ziekte stoppen. Op de lijst is Meijers nu twaalfde. Chris Trines staat 18e. Oud-wethouder en oud-Eerste Kamerlid Tof Thissen is weer lijstduwer.

Politiek vaarwel

In maart 2021 stapte Erwin Leenheer uit GroenLinks waarmee de partij nog zes zetels overhield. Leenheer ging verder als eenmansfractie. Hij stelde niet langer naar eer en geweten de inwoners en ondernemers van Roermond te kunnen vertegenwoordigen. Hij vond dat er binnen de coalitie met GroenLinks met name te weinig aandacht was voor mensen met een beperking en voor armoedebestrijding. Leenheer stopt met de politiek.

CDA

Net als GroenLinks zal de CDA-fractie een behoorlijke vernieuwing ondergaan. De raadsleden Marij Cox en Leon Guffens komen niet meer terug. Raadslid Faruk Aslankurt staat achtste en moet het van voorkeurstemmen hebben om opnieuw een zitje te bemachtigen. Cox was eerst twaalf jaar lid van het Limburgs Parlement, daarna acht jaar gemeenteraadslid. Ze staat niet meer op de lijst omdat anders de mogelijkheid bestaat om via voorkeurstemmen toch in de raad te komen. En dat wil ze bewust niet. Guffens zit vijf periodes in de raad en staat wel nog op de lijst, als 27e en voorlaatste.

Wethouder Waajen

Wethouder Angely Waajen is net als in 2018 lijsttrekker. En ook fractievoorzitter Marc Breugelmans staat weer op de tweede plek. Op drie staat raadslid Jan-Nick van der Broek. Hij volgde in februari 2021 Wim Kemp op toen die wethouder van Meerssen werd. In 2020 had Van der Broek Kemp al eens een paar maanden vervangen toen die wegens ziekte afwezig was. Oud-wethouder Kemp is opnieuw lijstduwer. Nieuwe gezichten op vier tot en met zeven zijn respectievelijk Kay Beek, Thijs Guffens, Ronald Housmans en Marieke Wijnbeld. De eerste twee zijn momenteel burgercommissielid. Housmans is oud-raadslid in Echt-Susteren. Hij woont nu in Roermond. In totaal heeft het CDA zeven jongeren van tussen de 20 en 30 jaar in de top-12 van de kandidatenlijst.

Discussie Democraten over Van Rey

Demokraten Swalmen hebben met raadslid Jos Tobben een nieuwe lijsttrekker. Vier jaar geleden was dat nog wethouder Frans Schreurs. Die stopt er na de huidige periode mee. Hij staat ook niet meer op de lijst. Tweede is Niek Geraedts (30). Hij heeft vier jaar ervaring opgedaan als burgercommissielid. Derde staat raadslid Angela Sanders, vierde is Eric Balster. Hij is helemaal nieuw in de politiek. In 2018 stond Ger Julicher als fractievoorzitter nog op de tweede plaats. Maar hij stapte eind december 2021 op omdat Demokraten Swalmen de deur willen openhouden voor samenwerking met de LVR na de verkiezingen. Julicher die sinds 2013 fractievoorzitter was, is daar om principiële redenen tegen. Hij sloot zich vervolgens aan bij de Stadspartij Roermond en staat daar derde op de kandidatenlijst.

Vader en dochter bij VVD

Bij de VVD is fractievoorzitter Vincent Zwijnenberg lijsttrekker. Hij is al 30 jaar politiek actief, niet alleen als raadslid maar eerder ook als wethouder en statenlid. De hoogste nieuwkomer op de tweede plek is Jonathan Felix (24). Hij is burgercommissielid voor de VVD in het Limburgs Parlement. Felix groeide op in Sittard-Geleen maar is inmiddels verhuisd naar Roermond en kan daardoor ook gemeenteraadslid worden in die gemeente. Raadslid Ernest Oele staat derde. Hij zit al sinds 2010 in de gemeenteraad. Lonneke Cillekens is op vier een tweede nieuw gezicht op de lijst. Haar vader Victor Cillekens is lijstduwer. Hij was van 2007 tot 2013 voorzitter van de VVD-Roermond.

Nieuwe lijsttrekker D66

D66 heeft met fractievoorzitter Michael Kalthoff een nieuw gezicht als lijsttrekker. In 2018 stond hij nog derde op de lijst. In mei 2020 nam hij het fractievoorzitterschap over van Wilbert Dekker. Die stopt na deze periode ook als raadslid omdat hij plaats wil maken voor een jongere generatie. Dekker is wel nog lijstduwer. Tweede op de D66-lijst staat wethouder Ferdinand Pleyte. Hij was de afgelopen drie verkiezingen lijsttrekker maar had zich daar nu niet beschikbaar voor gesteld. Twee burgercommissieleden zijn terug te vinden op de plekke drie en vijf Mark Arts en Rob van Vugt. Op vier staat Laura Tegels. Zij is penningmeester van de afdeling Roermond.

Nieuwe generatie SP

De SP heeft Jorge Wolters Gregório als nieuwe lijsttrekker, voor burgercommissielid John Hölsgens. Wolters Gregório is ook voorzitter van de SP-afdeling Roermond en lid van het Limburgs Parlement. Hij blijft ook statenlid als hij in de Roermondse raad wordt gekozen. Huidig raadslid Gerard Nizet is lijstduwer op plek tien. Nizet wil een jongere generatie de ruimte geven. Hij volgde in juni 2018 Felix van Ballegooij op toen die wethouder van Sittard-Geleen werd.

Stadspartij

Het bekende gezicht Leon Coenen is opnieuw lijsttrekker van Stadspartij Roermond. Hij is fractievoorzitter van de eenmansfractie. Burgercommissielid, caféhoudster, zangeres en cabaretière Resi Coumans is opnieuw tweede. De recent van Democraten Swalmen overgekomen (ex-)fractievoorzitter Ger Julicher is terug te vinden op de derde plek, voor burgercommissielid Petra Beerens.

Coalitie zonder meerderheid

Roermond kende de afgelopen periode een coalitie van GroenLinks, CDA, Demokraten Swalmen en D66. Die was goed voor 17 van de 31 zetels. Maar door de afsplitsingen bij GroenLinks en Demokraten Swalmen is die meerderheid in december 2021 verdwenen. De coalitie is nog slechts verzekerd van 15 zetels. Zo vlak voor de verkiezingen heeft dat wel nog weinig consequenties.

Nieuwe wijk

Een belangrijk besluit dat de gemeenteraad onlangs nog nam, was het geven van groen licht voor de nieuwe wijk Melickerveld met 468 woningen. Die moet de komende tien jaar worden gebouwd in het gebied tussen Roermond en Melick. Coalitiepartij GroenLinks stemde als enige partij tegen. Op de valreep werd ook een akkoord gesloten met de provincie en eigenaar Van der Valk over het opvangen van een tekort van 1,1 miljoen voor de renovatie van theater De Oranjerie. De raad stemde daarmee in.

Bestuurscultuur

Maar er was ook voortdurend consternatie in de raad. Over het vertrek in november 2021 van de gemeentesecretaris na iets meer dan een jaar, over het prijskaartje dat aan de interim-bestuurders of managers hangt of het grote verloop binnen de ambtelijke leiding. En niet in de laatste plaats over een open brief van eind september 2021 die burgemeester Rianne Donders schreef over de bestuurscultuur die in haar ogen nog steeds onder de maat is en moet verbeteren.

Boetekleed

Later trok de burgemeester het boetekleed aan over de brief die in de politiek insloeg als een bom. Ze deed dat niet in de laatste plaats vanwege kritiek van de wethouders. Die waren ook van tevoren niet gekend.
Een vaak terugkerend patroon is dat met name de LVR vragen stelt, bijvoorbeeld over de interim-bestuurders, maar vindt dat de antwoorden niet volledig zijn. Onlangs is besloten dat niet de oude maar de nieuwe gemeenteraad een debat houdt over de open brief.

Cultuurbeleid en ozb

Verder moet die zich onder meer buigen over het nieuwe cultuurbeleid van de gemeente. Een eerste versie werd in december vorig jaar nog afgeschoten door een meerderheid in de gemeenteraad. En ook de verhoging van de Onroerende Zaak Belasting (ozb) met 10 procent staat dan op de agenda. Die is nu wel ingecalculeerd, maar een nieuwe coalitie moet daarover beslissen. Dit jaar is de OZB met vijf procent verhoogd.

Uitslag 2018 - 31 zetels

LVR - 9
GroenLinks - 7
CDA - 5
Demokraten Swalmen - 3
VVD - 2
D66 2
SP 1
Stadspartij Roermond 1
DENK 1