Weinig oor voor liberaal geluid Roerdalen: VVD haakt af

Het gemeentehuis in Roerdalen © Google streetview
Opvallende afwezige in Roerdalen is de VVD. De partij die momenteel één zetel heeft, zegt zich terug te trekken omdat er 'te weinig oor en waardering is voor de liberale zienswijze en de manier waarop de partij haar standpunten verwoordt en oppositie voert.'
De VVD wil de komende jaren naar eigen zeggen een nieuwe generatie politici voorbereiden op de gemeenteraadsverkiezingen van 2026.

Fractievoorzitter Staten

In maart vorig jaar liet de partij via een bericht op Facebook weten op zoek te zijn naar versterking voor de huidige verkiezingen. Maar dat heeft blijkbaar niet genoeg opgeleverd. Met het afhaken van de VVD verdwijnt ook nestor Herman Nijskens uit de gemeenteraad. Hij was raadslid van 2002 tot 2008, daarna 4 jaar wethouder om vervolgens van 2012 tot nu weer raadslid te worden. Nijskens is ook statenlid voor de VVD en sinds kort fractievoorzitter als opvolger van de vertrokken Karin Straus.

GroenLinks linkt met PvdA

Voor het eerst duikt in Roerdalen ook GroenLinks op. Weliswaar niet met een zelfstandige lijst. Maar wel op een gezamenlijke lijst met ‘gevestigde waarde’ PvdA. Voor het overige zijn er geen nieuwe partijen.

'In zichzelf geloven'

De drie lokale partijen doen het met vertrouwde gezichten, al doet Roerstreek Lokaal! het deze keer zonder wethouder Jan den Teuling. Die was in 2018 nog lijsttrekker maar heeft besloten een stap opzij te doen. Hij wil voorkomen dat hij 'in zichzelf gaat geloven', zo zei hij in een interview met De Limburger. Den Teuling was vanaf 2014 wethouder. Lijsttrekker bij Roerstreek Lokaal! is nu fractievoorzitter Willem van Pol. Hij zit sinds 2008 in de gemeenteraad. Vanaf 2018 is hij voorzitter van de fractie. De plaatsen twee tot en met vijf worden ingenomen door de zittende raadsleden Loes Vestjens, Karin Hermans, Ruud Wolters en Roland Slangen. Vestjens (35) is ook de wethouderskandidaat van de partij als opvolger van Jan den Teuling.

Veteraan Van der Vorst

Raadslid Piet van der Vorst heeft ook besloten te stoppen. Hij wil ruimte maken voor verjonging van de fractie. Wel is hij lijstduwer om bij te dragen aan het binnenhalen van zoveel mogelijk zetels. In 2018 was Van der Vorst nog vierde op de lijst. Hij is raadslid sinds 2008. Mocht hij toch met voorkeurstemmen worden, dan neemt hij wel opnieuw plaats in de raad. Maar Van der Vorst zal dan vóór het zomerreces van 2023 plaats maken voor een jongere. Ralph van den Waardenberg is op plek zes de eerste nieuweling. Hij was de afgelopen vier jaar actief als burgercommissielid.

CDA

Het CDA heeft met Frank Demarteau een kersvers nieuw gezicht als lijsttrekker. Tweede is net als in 2018 fractievoorzitter Jeroen Cremers, derde de 22-jarige nieuwkomer Remco Vrinzen. Daarna volgen de zittende raadsleden: Ton Joris, John Vogels en Léon Wolters. Op zeven staat nog een jonge nieuwkomer in de persoon van Janou Mighorst (26), voor raadslid Jeroen Roubroeks.

Van Helvert

Vier jaar geleden was toenmalig wethouder Eugenie Cuijpers de eerste vrouwelijke lijsttrekker van het CDA. Zij werd na de verkiezingen van 2018 ook opnieuw wethouder maar wegens ziekte moest zij haar functie neerleggen. In mei 2021 was dat nog tijdelijk, in augustus van dat jaar werd het definitief. Oud-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert werd in juni eerst haar tijdelijke vervanger, begin september werd dat bekrachtigd. Van Helvert keert na de verkiezingen zeker niet terug als wethouder van buiten de gemeente. Hij wordt voorzitter van MKB Limburg.

Geijkte patronen Democraten en Ons Roerdalen

Democraten Roerdalen zet in op zekerheid. Wethouder Jan Smits is opnieuw lijsttrekker. Daarna volgen net als in 2018 raadslid Frans Peeters en fractievoorzitter Gerrion van Elmpt. Vierde is raadslid Jo van Kruchten. Ook bij Ons Roerdalen hetzelfde patroon. Lijsttrekker is weer fractievoorzitter Marjo Thevissen. En de 2e plek wordt met raadslid Henk van der Linden op dezelfde manier ingevuld. Van der Linden is ook statenlid voor Lokaal-Limburg. Oud-raadslid Baer Suijlen is net als in 2018 lijstduwer.

Linkse lijst

De nieuwe gezamenlijke lijst van PvdA/GroenLinks komt ook met veel nieuwe gezichten in de top. Lijsttrekker is Mieke Schotemeijer. Zij is momenteel burgercommissielid voor de PvdA. Op twee volgt Patrick Joris (27), op drie Chris Moorman. Ook hij is burgercommissielid. Vierde staat Regina Buijze, vijfde zittend raadslid Max van Baden. Hij staat op een onverkiesbare plaats omdat hij binnen afzienbare tijd gaat verhuizen naar een andere gemeente.

Aelen vertrekt na 20 jaar

PvdA-fractievoorzitter en oud-wethouder Jacqueline Aelen is lijstduwer. Zij zit al sinds 2002 in de gemeenteraad. Eerst in Ambt Montfort, later vanaf 1 januari 2007 in de fusiegemeente Roerdalen. Aelen was aanvankelijk raadslid voor de Jongerenpartij, vanaf 2014 voor de PvdA. Aelen vindt het tijd om een stapje terug te doen.

Verloederde Oostappen-camping

Roerdalen kende de afgelopen vier jaar een coalitie van Roerstreek Lokaal!, CDA en Democraten Roerdalen met een ruime meerderheid in de gemeenteraad van 14 van de 19 zetels. In deze periode kon een streep worden gezet door het hoofdpijndossier van camping Elfenmeer. In 2018 nam de gemeente het recreatiepark voor 3 miljoen over van de toenmalige eigenaar Oostappen Groep. Die had Elfenmeer laten verloederen.

Exploitant

In januari 2020 werd met het Franse bedrijf Huttopia een nieuwe exploitant gevonden. Die wil de camping helemaal opnieuw opbouwen op voorwaarde dat het terrein leeg werd opgeleverd. De gemeente zegde daarop de huur op van de nog aanwezige standplaatshouders. In december 2020 sprak de rechter uit dat de laatste zes huurders binnen drie maanden moesten vertrekken. Daarmee stond niks meer de nieuwe camping in de weg. Het is de bedoeling dat die in de loop van dit jaar open gaat.

Geiten

Een opvallend dossier is de toekomst van een geitenhouderij in Vlodrop aan de rand van het dorp. Daar zitten nu vijfhonderd geiten terwijl er een vergunning is voor 2000. De veehouder wil stoppen maar de gemeente wil voorkomen dat een andere veehouder het bedrijf overneemt. Daarom wil het college het eerste recht op aankoop voor de gemeente vastleggen om de gezondheid van de omwonenden te kunnen beschermen. Er lijkt een ruime politieke meerderheid voor.

Maharishitoren

En dat geldt eveneens voor de bouw van een 54 meter hoge Maharishi-toren in Vlodrop. De Vedische Universiteit van de Maharishi-organisatie heeft daarvoor een plan ingediend. De nieuwe gemeenteraad krijgt ook te maken met plannen voor zonneweides, bijvoorbeeld in Sint Odiliënberg en het Linnerveld.

Vuilnisbelt

De huidige raad heeft in ieder geval de voorwaarden nog wat aangescherpt. Zo moeten de zonneweides op minimaal honderd meter afstand van woningen en boerderijen liggen. Het gebied op en rond de voormalige stortplaats in Montfort wordt gezien als het meest geschikte gebied voor zonnepanelen. De stortplaats is in handen van afvalverwerkingsbedrijf Attero.

Uitslag 2018 - 19 zetels

Roerstreek Lokaal! - 6
CDA - 5
Democraten Roerdalen - 3
Ons Roerdalen - 2
PvdA - 2
VVD - 1