Keuzestress in Maastricht: 23 partijen op kieslijst

Het stadhuis op de Markt in Maastricht © Martine Oostveen
In Maastricht doet het absurd hoge aantal van 23 partijen mee. Dat zijn er verreweg de meeste van alle 31 Limburgse gemeenten.
In totaal doen tien nieuwe partijen een gooi naar één of meer zetels. De helft daarvan is landelijk, namelijk Volt, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, ChristenUnie en Belang van Nederland. De andere vijf partijen zij lokaal, waarvan sommige hun oorsprong vinden in raadsleden die in de afgelopen periode van hun oorspronkelijke partij zijn afgesplitst.

Heijnen naar kabinet in plaats van op lijst CDA

Bij het CDA is Niels Peeters lijsttrekker. Aanvankelijk was het de bedoeling dat inmiddels ex-wethouder Vivianne Heijnen voor de derde keer lijsttrekker zou worden. Maar zij is sinds 10 januari staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat in het kabinet Rutte IV. Daarop schoof Peeters zowel door naar de post van wethouder als naar het lijsttrekkerschap. Peeters was oorspronkelijk politiek actief als raadslid voor de Partij Veilig Maastricht. Maar hij stapte in oktober 2016 over naar het CDA.

Carnavalskandidaten

Tweede op de CDA-lijst staat burgercommissielid Nol Beckers. Hij stond vier jaar geleden aanvankelijk op de derde plaats maar trok zich om privéredenen minder dan twee maanden voor de verkiezingen terug. Beckers is ook lid van de fractie Waterbelang in het algemeen bestuur van het Waterschap Limburg. De derde plaats is voor fractievoorzitter Gabriëlle Heine , voor de zittende raadsleden Mat Brüll en Jan Janssen. Die laatste was in het verleden ‘otoriteitetoeker’ van carnavalsvereniging De Tempeleers bij de jaarlijkse sleuteloverdracht. De top-10 van de lijst bestaat verder uit nieuwe namen met op plaats nog met Luc Schoonbrood nog een ‘carnavalskandidaat’. Hij was in 2005 stadsprins van Maastricht.

Van MVV naar CDA

Zittend raadslid Hassan Es-Sadki heeft plaats 18 op de lijst gekregen. Raadslid Gea van Loo stopt ermee. Verder heeft het CDA met oud-MVV voetballer Jo Bonfrère een opmerkelijke lijstduwer. Oud-wielrenner Fred Rompelberg staat net boven hem op plek 41.

Senioren na spionage-affaire

De Senioren Partij komt met wethouder Frans Bastiaens als lijsttrekker. Het voormalige PvdA-raadslid en fractievoorzitter volgde eind april vorig jaar Jim Janssen op als wethouder. Die stapte op in verband met de 'spionage-affaire' over het afluisteren van ontevreden ambtenaren. De tweede plek op de lijst is voor fractievoorzitter John Steijns. Daarna volgen bijna om en om nieuwe gezichten en zittende raadsleden.

Postuum

De op 20 februari overleden Wiel Nelissen is lijstduwer. Hij kon niet meer van de lijst worden gehaald. Nelissen overleed op 83-jarige leeftijd aan een hartaanval. Hij was raadslid van 1998 tot en met 2018, waarvan een aantal periodes fractievoorzitter. Nelissen maakte van de Senioren Partij een volwaardig georganiseerde bestuurspartij. Sinds 2010 levert de partij wethouders.

Oude kern bij GroenLinks

Bij GroenLinks is wethouder Gert-Jan Krabbendam opnieuw lijsttrekker, voor de raadsleden Menno Janssen en Saskia Hermens. Een nieuwe naam op vier is burgercommissielid Mark Mülders, voor raadslid Coen van der Gugten en nieuwkomer Kim Rekko. Fractievoorzitter Marlise Korsten en raadslid Hans Passenier stoppen ermee. Zij wel nog respectievelijk als laatst (41e) en voorlaatste (40e) op de kandidatenlijst. Statenlid Kathleen Mertens is 39e.

Vertrouwd D66

D66 doet het met bijna allemaal vertrouwde namen in de top-6 van de lijst. Fractievoorzitter Johan Pas is lijsttrekker, voor Claudia Demas en wethouder Bert Jongen. Die laatste heeft wel aangegeven niet meer terug te keren als wethouder. Jongen (64) ziet nog eens vier jaar werkweken van zeventig uur niet zitten. Hij wil wel weer terug in de gemeenteraad. Na nieuwkomer burgercommissielid Thomas Gardien, volgen de raadsleden Harald Barendse en Guido Mertens. Raadslid Richard Wijnands heeft zich niet meer herkiesbaar gesteld. Statenlid Hans van Wageningen is terug te vinden op plek 28, oud-wethouder Armand Cremers op 36.

PvdA houdt vast aan Fokke

Fractievoorzitter en oud-Tweede Kamerlid Manon Fokke trekt opnieuw de lijst van de PvdA. Tweede is raadslid Anita van Ham. Addie Redmeijer is de eerste nieuwkomer op de derde plek. Hij staat één plek hoger dan raadslid Maren Slangen. Voor verjonging zorgt Jules Claessens (25) op plek acht. Oud-raadslid Wiel Rousseau is lijstduwer.

Zeven verkiezingen zelfde lijsttrekker VVD

De VVD heeft een woelige samenstelling van de kandidatenlijst achter de rug. Die leidde zelfs tot een scheuring binnen de fractie en het opstappen van twee raadsleden. Wethouder John Aarts is voor de zevende en laatste keer lijsttrekker. De leden verkozen hem half juli 2021 boven het jonge raadslid Nicky Beckers. Die was door het bestuur voorgedragen als nummer één. maar bij de samenstelling van de rest van de lijst, kwam Beckers niet in de kop voor. Dat was voor hem en fractievoorzitter Michel Severijns aanleiding om het begin november voor gezien te houden en hun zetels ter beschikking te stellen. Zij spraken van politieke intriges.
Hun plaatsen in de gemeenteraad werden ingenomen door Guiseppe Noteborn (fractievoorzitter) en Siem Verkoijen. Zij staan ook 2e en 3e op de kandidatenlijst. Vierde is Jurgen van Heertum. Hij is ook bestuursadviseur van VVD-gedeputeerde Stephan Satijn. Lijstduwer is oud-wethouder Joop Ceha.

Veel rumoer bij SP

Fractievoorzitter Ariane Schut is de lijsttrekker van de SP. Vier jaar geleden was dat nog toenmalig wethouder en huidig raadslid Jack Gerats. Maar hij stopt er nu definitief mee. Gerats is wel lijstduwer. De SP kende nogal een rumoerige periode. In november 2018 verlieten twee van de drie raadsleden de fractie vanwege onenigheid met het afdelingsbestuur en het gerommel binnen de SP-Limburg naar aanleiding van een eerdere breuk in de statenfractie en het vertrek van gedeputeerde Daan Prevoo.

Priesteropleiding

John Gunther ging verder als eenmansfractie. Monique Martens stelde haar zetel ter beschikking. Haar plaats werd ingenomen door Bram Pulles. Maar die koos later voor een priesteropleiding op het seminarie Rolduc en stopte daarom in september 2019 met de politiek. Jack Gerats nam vervolgens zijn plaats weer in. De SP maakte na de verkiezingen van maart aanvankelijk ook weer deel uit van de coalitie met wethouder Mara de Graaf. Maar in juni 2020 stapte zij namens de SP uit het college. De partij vond dat er teveel bezuinigd werd op de zorg. En daar wilde men geen politieke verantwoordelijkheid voor dragen.

Artiesten bij PVM

Partij Veilig Maastricht gaat voor de bekende gezichten. Fractievoorzitter Tiny Meese is opnieuw lijsttrekker, voor de raadsleden Jo Smeets en Bert Garnier. Twee Maastrichtse artiesten/zangers staan in het onderste gedeelte van de lijst : Ludy van Dijk (38e) en Eric Cruts (44e)

Geruzie doet M:OED bijna das om

M:OED (Maastricht: Open Eerlijk Democratisch) ging bijna aan intern geruzie ten onder. De twee gekozen raadsleden haakten één voor één af. Maar toch is er nu opnieuw een kandidatenlijst van de studenten/jongerenpartij. Met op één Martin van Rooij, die een tijdje burgercommissielid is geweest en op twee afdelingsvoorzitter Luca Janssen.

Rechts-extremistische PVV'er geweerd

De PVV heeft fractievoorzitter René Betsch als lijsttrekker, voor raadslid Dennis Geurts. Begin december vorig jaar was er een relletje rond burgercommissielid Maud Winants. Zij zou ook op de kandidatenlijst komen maar dat werd door de landelijke PVV geblokkeerd vanwege vermeende rechts-extremistische sympathieën. Zelf ontkende ze dat bij hoog en bij laag. Begin dit jaar stapte Winants uit de Maastrichtse politiek.

Eenmansfracties

Drie eenmansfracties in de gemeenteraad doen ook nu weer mee. Het gaat om de Sociaal Actieve Burgerpartij (SAB) van Jos Gorren, Bennie van Est van 50Plus en Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht. Drie andere eenmansfracties van afgesplitste raadsleden doen voor de eerste keer mee met een eigen partij.
De uit de SP gestapte John Gunther komt met de lijst Groep Gunther, Alexander Lurvink (ex M:OED) komt met de partij RE:SET en Simona Maassen (ook ex M:OED) is lijsttrekker van de Maastrichtse Ondernemers Partij. Maassen zou aanvankelijk stoppen maar half december vorig jaar ontstond ‘spontaan’ na een gesprek met ondernemers het initiatief voor de nieuwe partij. De achtergrond is dat er bij de gemeente te weinig aandacht zou zijn voor de belangen van ondernemers.

Taxichauffeur en blanco

Nog een nieuwe lokale partij is Maastricht Vooruit van taxichauffeur John Nouse. Zijn centrale punt is dat de overheid dienstbaar moet zijn aan de burger maar dat nu niet is. In 2018 stond Nouse nog op de lijst van de PVV maar hij behaalde geen zetel en verliet de partij. En dan ook er nog de lijst blanco met maar één kandidaat : Mirjam de Groof. Ook zij was net als Nouse vier jaar geleden nog terug te vinden op de PVV-lijst.

Landelijke kanshebbers

Bij de landelijke partijen die voor het eerst meedoen, lijken Volt, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie de meeste kans te maken op één of meer zetels. Lijsttrekker bij de Europese partij Volt is Jules Ortjens, bij Forum voor Democratie is dat Bram Nab en voor de Partij voor de Dieren Jules Vaessen.

Dierenpartij

Vaessen is momenteel fractiemedewerker van de Partij voor de Dieren in het Limburgs Parlement. Lijstduwer is Tweede Kamerlid Frank Wassenberg. Hij woont in Munstergeleen maar is afkomstig uit Maastricht. Schrijfster Rosalie Sprooten staat voorlaatste.

Onderwijspedagoog voor CU

De ChristenUnie probeert het met Ingeborg Dijkstra als lijsttrekker. Zij is onderwijspedagoog en ook panellid van L1-radioprogramma De Stemming.

Affaire-Leers bij PVNL

Dominique Bauduin is de lijsttrekker van Belang van Nederland, de door Tweede Kamerlid Wybren van Haga (ex-VVD en ex-Forum voor Democratie) opgerichte partij. Bauduin is de kleinzoon van oud-burgemeester Petrus Bauduin (1900-1910). Oud-topambtenaar Europese Zaken bij de gemeente Maastricht Nico Nollen staat tweede. Hij speelde een belangrijke rol in de kwestie rond de Bulgaarse vakantiewoning van oud-burgemeester Gerd Leers. Nollen was aandeelhouder van het bedrijf dat de woning had verkocht aan Leers. De kwestie kostte Leers uiteindelijk de kop. Nollen vertrok in 2010 bij de gemeente. Zijn dienstverband werd beëindigd in verband met ‘verstoorde verhoudingen.' Hij heeft momenteel een adviesbureau dat zich met Europa bezig houdt.

Bezuinigingen

Maastricht had de afgelopen periode te maken met een forse bezuinigingsoperatie. Uiteindelijk liep het tekort op de begroting op tot 27 miljoen. Behalve tot het opstappen van de SP, leidde de operatie niet tot verder politieke schade. Coalitiepartijen CDA, Senioren Partij, GroenLinks, D66 en VVD bleven elkaar stevig vasthouden. Tot geregelde ergernis van de oppositie die vond dat er veel te weinig ruimte was voor echt inhoudelijke debatten of alternatieven.

Meer geld

Door de bezuinigingen en zeker ook door een extra bedrag van het Rijk (8,4 miljoen) is de financiële situatie van de gemeente inmiddels verbeterd en is er zelfs sprake van een overschot van een paar miljoen. Wat de onderhandelingen over een nieuwe coalitie een stuk eenvoudiger kunnen maken.

Affaires

Maastricht kwam de afgelopen jaren, ook landelijk, herhaaldelijk in het nieuws door allerlei affaires. Genoemd was al de spionage-affaire waarbij de mails van 40 ambtenaren werden onderzocht door een detectivebureau vanwege het lekken van notulen uit een vertrouwelijk beraad over een gezamenlijk dienstencentrum van Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen.

Huizendeal en declaraties

Een andere was het niet melden van de verkoop van haar huis aan de directeur van een samenwerkingsverband door burgemeester Annemarie Penn- te Strake. Ook was er de affaire rond de riante declaraties van een interim-directeur Sociaal Domein. Uiteindelijk kostte de spionage-affaire alleen wethouder Jim Janssen de kop. De gemeente bod uiteindelijk wel haar excuses aan voor de gang van zaken. Uit het gezamenlijke dienstencentrum van Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen werd de stekker getrokken.

Uitslag 2018 - 39 zetels

CDA - 5
Senioren Partij - 5
GroenLinks - 5
D66 - 5
PvdA - 3
VVD - 3
SP - 3
Partij Veilig Maastricht - 3
M:OED - 2
PVV - 2
SAB - 1
50Plus - 1
Liberale Partij Maastricht - 1