Coalitie Leudal haalt met moeite voor het eerst de finish

Het gemeentehuis van Leudal in Heythuysen © Gemeente Leudal
Het is de eerste keer sinds het ontstaan van fusiegemeente Leudal op 1 januari 2007 dat een coalitie de eindstreep haalt en het dus de volledige periode van vier jaar heeft volgehouden.
Van een leien dakje ging dat niet, want sinds eind november zijn de verhoudingen flink bekoeld.

Geen VVD

In vergelijking met 2018 doet de VVD niet meer mee in Leudal. De partij heeft een tekort aan kandidaten die daadwerkelijk in de gemeenteraad willen gaan zitten.Vier jaar geleden was de VVD nog goed voor 7,2 procent van stemmen en twee zetels. Hun kiezers moeten nu noodgedwongen naar een andere partij uitwijken.

Afsplitsing Ronduit Open

Er doet verder één nieuwe partij mee : de eenmanslijst Oos Leudal van Chrétien Wetemans. Hij brak in december na acht jaar met zijn partij Ronduit Open. Hij vond dat de doelstellingen van de partij niet echt worden waargemaakt. Ook met de burgers zou slecht worden gecommuniceerd. Wetemans was actief als burgercommissielid voor Ronduit Open en als bestuurslid. Ook is hij in het Limburgs Parlement burgercommissielid voor Lokaal-Limburg.

Veteranen Samen Verder weg

Samen Verder moet het doen zonder boegbeeld Arno Walraven. Die stopte ruim een jaar geleden definitief als wethouder vanwege gezondheidsproblemen. Walraven was met tussenpozen ruim twintig jaar wethouder. Eerst in Haelen, later in de fusiegemeente Leudal. In 1986 begon hij zijn politieke loop aan als gemeenteraadslid in het toen nog zelfstandige Horn.
Sinds de oprichting van Samen Verder in 1990 tot en met 2014 was hij steeds lijsttrekker. In 2018 stond hij op de 2e plek. Walraven is wel nog lijstduwer.
Ook wethouder Piet Verlinden (70) keert niet meer terug. Hij stapt uit de politiek omdat hij plaats wil maken voor een jongere generatie. Ook hij heeft een lange politieke carrière achter de rug. Hij begon in 1994 als raadslid in de voormalige gemeente Heythuysen, werd daar in 2002 wethouder en vanaf 2007 ook in de fusiegemeente Leudal. Na een conflict met politiek leider Thieu Wagemans over de aanbesteding van het nieuwe gemeentehuis brak hij met Ronduit Open. In 2010 sloot hij zich aan bij Samen Verder.

Verder bij Samen Verder

Lijsttrekker bij Samen Verder is net als vier jaar geleden Michel Graef. Hij was sinds 2014 fractievoorzitter en volgde in januari 2021 Walraven op als wethouder. Op de lijst volgen raadslid Heleen Wijers en fractievoorzitter Leon Linssen op nummer twee en drie. Linssen werd fractievoorzitter toen Graaf doorschoof naar het wethouderschap. Op vier en vijf staan twee 33-jarige nieuwkomers, Tim Knubben en Patty Peeters. Raadslid en oud-wethouder Hen Sleven is zesde.

D66-spijtoptant

Opmerkelijk is nog de nummer acht, Dirk Voermans. Hij stapte in november 2021 op als fractievoorzitter van D66 omdat hij zich niet kon vinden in de landelijke keuzes van de partij. Kort samengevat, een nieuwe bestuurscultuur beloven maar uiteindelijk toch verder gaan met de oude coalitie. Begin dit jaar maakte hij bekend over te stappen naar Samen Verder.
Wat verder opvalt is dat drie zittende raadsleden (soms flink) lager staan op de kandidatenlijst. Raadslid Ellie van Tilburg stopt. Daarmee kan Samen Verder wel eens een behoorlijk vernieuwde fractie krijgen na 16 maart.

Bekende gezichten Ronduit Open

De andere grote lokale partij Ronduit Open doet het met allemaal bekende gezichten in de top-6. Wethouder Stan Backus is opnieuw lijsttrekker, voor raadslid en oud-fractievoorzitter Jordi Custers en oudgediende Thieu Wagemans. Wethouder Mart Janssen staat op plek vier, voor twee andere zittende raadsleden. Fractievoorzitter Berry Hermans heeft zich niet herkiesbaar gesteld.

CDA

Het CDA heeft opnieuw voor fractievoorzitter Huub van Helden gekozen als lijsttrekker, voor raadslid Peter van Melick. Raadslid John Nouwen staat vierde. Op de derde en vijfde plaats zijn Dirk Jimmink en Bauke Stappers nieuwe gezichten. Twee raadsleden stoppen ermee : Nadine Alofs en Rob Flinsenberg. Alofs - pas 29 - zit sinds 2014 in de gemeenteraad en was in 2018 2e op de lijst. Zij vond haar raadslidmaatschap steeds lastiger te combineren met haar werk en activiteiten bij de verenigingen waarvan zij lid is. Flinsenberg brak eerder in december 2016 met Ronduit Open.

Ververst D66

D66 krijgt een geheel nieuwe fractie in de gemeenteraad. Want de partij komt met een fors vernieuwde en verjongde lijst. Op nummer één staat Jort Raemakers (24) , de broer van Tweede Kamerlid Rens Raemakers. Op de tweede plaats staat Romy van Heur (22). Derde is één van de oprichters van D66-Leudal, Leo Schouten. Na nieuwkomer Rinke de Wit, is fractievoorzitter André Kierkels op de 5e plaats te vinden. Kierkels, met Rob Flinsenberg in december 2016 afgesplitst van Ronduit Open, volgde Dirk Voermans op toen die eind vorig jaar met de partij brak.
Wethouder Robert Martens is 6e. Hij is beschikbaar voor een nieuwe periode. In 2018 was hij nog lijsttrekker. Raadslid Iris Schors keert niet terug. Zij debuteerde in 2018 in de gemeenteraad maar wil nu alleen nog op de achtergrond actief blijven voor de partij. Op de lijst met vijftig kandidaten staat zij op plek zevenenveertig.

Leudal Sociaal naar PAL

Bij Progressief Akkoord Leudal (PAL) stopt fractievoorzitter Joost van der Stappen. De oud-wethouder stond in 2018 nog op één. Raadslid Hilde Glessner is nu de lijsttrekker. Zij stond vier jaar geleden op plek twee. Daar staat nu raadslid Richard Verheul. Hij vormt een kleine vier jaar al de eenmansfractie Leudal Sociaal nadat hij uit onvrede was vertrokken bij Ronduit Open. Verheul kreeg vlak na de verkiezingen van maart 2018 te horen dat hij geen wethouder zou worden terwijl hij daar wel op gerekend had. In september vorig jaar besloot hij zich aan te sluiten bij PAL. Verheul is inmiddels 84 jaar maar wil nog een periode door.

Heibel in coalitie

De coalitie bestond uit de rivalen Samen Verder en Ronduit Open, plus D66. Toch is daarin begin november de klad gekomen. Samen Verder wil namelijk niet langer praten met Ronduit Open. Volgens Samen Verder is Ronduit Open een onbetrouwbare partner omdat een afspraak over de Onroerende Zaak Belasting (OZB) zou zijn gebroken. Van een breuk willen beide partijen niet weten. Ze zeggen ieder hun eigen weg te gaan tot aan de verkiezingen. Maar of er daarna opnieuw een coalitie met de twee partijen in zit, lijkt niet echt waarschijnlijk.

Uitslag 2018 - 25 zetels

Samen Verder - 7
Ronduit Open - 6
CDA - 5
D66 - 3
Progressief Akkoord Leudal - 2
VVD - 2