Eén nieuwe partij Gulpen-Wittem na splitsing lokale partij

Het gemeentehuis van Gulpen-Wittem © L1 (Camiel Schnackers)
In Gulpen-Wittem doet er met de partij DOE’22 één nieuwe partij mee. De partij is opgericht door raadslid Ineke van der Laan. Die stapte in oktober 2019 uit de fractie van de progressieve partij PRO, waarvan zij één van de oprichters was.
De directe aanleiding was dat zij zich niet kon vinden in de uitbreiding van het ambtelijk apparaat.

Coalitiewissel

Gulpen-Wittem kende de afgelopen periode ook een coalitiewissel. Die had indirect ook te maken met het opstappen van Van der Laan. Daardoor verloor de coalitie van PRO en Balans haar krappe meerderheid van één stem. En moest steeds worden afgewacht hoe Van der Laan zou stemmen.

Opgeblazen

In juli 2020 barstte de bom toen Balans de coalitie opblies. De partij stelde dat er sprake was van een vertrouwensbreuk omdat PRO op eigen houtje bezig zou zijn met het uitbreiden van de coalitie met een derde partij. Uiteindelijk leidde dat tot een nieuwe coalitie van CDA, Balans en Fractie Franssen. PRO kwam daardoor als grootste partij en grote winnaar van de verkiezingen van 2018 toch in de oppositie terecht.

Links blok PRO

De top-6 van de kandidatenlijst van PRO kent met Willem Ubags op de vijfde plaats maar één nieuw gezicht. Oud-wethouder Marion van der Kleij is lijsttrekker, voor fractievoorzitter Jack Cremers. In 2018 was dat juist omgekeerd. De drie overige gemeenteraadsleden staan op de derde, vierde en zesde plek. Oud-PvdA wethouder en oud-raadslid Ruud Verhoeven is ook dit keer lijstduwer.
PRO deed vier jaar geleden voor de eerste keer mee. Op de lijst staan leden van GroenLinks, PvdA, D66 en lokale progressieven.

Kamerkandidate lijsttreker CDA

Marieke Nass is voor de tweede keer lijsttrekker van het CDA. Nass heeft ook landelijke ambities. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart vorig jaar stond zij op de 30e plaats van de CDA-kandidatenlijst. Na Nass staan de raadsleden Fon Kistermann en Mike Eggen op de tweede en derde plek. Daarna volgen vier burgercommissieleden. Wethouder Jos Hendriks is twaalfde. Raadslid Giel Jacobs staat niet meer op de lijst. Oud-wethouders Philip Laheij en Jan Bormans zijn in de onderste regionen te vinden.

Franssen lijsttrekker Fractie Franssen

Wethouder Piet Franssen is opnieuw lijsttrekker van de lijst Fractie Franssen. Hij wordt gevolgd door de raadsleden Jo Nix en Eric Magermans. Fractievoorzitter Robbert Dautzenberg doet na twaalf jaar een stapje terug. Hij is lijstduwer. Bij Fractie Franssen is de afspraak dat de kandidaten met de meeste stemmen in de gemeenteraad komen.

Balans

Balans heeft met Frans Derksen de fractievoorzitter als lijsttrekker. Op twee en drie staan de raadsleden Ruud van Breemen en Wien Hendriks. Van Breemen stapte vlak voor de verkiezingen van 2018 over van Fractie Franssen naar Balans. Burgercommissielid Wiel Duijzings is vierde op de lijst, wethouder Jos Last vijfde.

Doe

Bij Doe’22 hebben naast lijsttrekker Ineke van der Laan de twee burgercommissieleden Adriaan van Zon en Nathalie Obrusnik een plaats in de kop van de lijst gekregen, als tweede en vierde. Paul Merk staat 3e.

Boerderij van de toekomst

De coalitiepartijen CDA, Balans en Fractie Franssen kwamen op de meeste dossiers tot overeenstemming en kregen steun van een meerderheid in de raad. Alleen bij het dossier van de zogeheten boerderij van de toekomst in Trintelen lukte dat niet. Het leidde uiteindelijk tot een compromis waarbij twee varianten voor de uitbreiding worden bekeken. Eentje op een nieuwe plek tussen Trintelen en Eys en eentje op de huidige plek. De nieuwe gemeenteraad moet een knoop doorhakken.

Dubbele pettenprobleem CDA

Het dossier had overigens ook consequenties voor de samenstelling van de CDA-lijst omdat boerderij-eigenaar Willem Voncken burgerraadslid is voor het CDA en het CDA zijn plan voor de bouw van een nieuwe boerderij steunt. Voncken heeft naar aanleiding van de kritiek op die schijn van twee petten besloten om zich niet verkiesbaar te stellen. Hij komt dan ook niet meer op de CDA-lijst voor.

UITSLAG 2018 - 15 zetels

PRO - 5
CDA - 4
Balans - 3
Fractie Franssen - 3