Oude namen en partijen op kieslijst Beesel

Het symbool van de gemeente Beesel is een draak, vereeuwigd op een rotonde © L1
In Beesel doen dezelfde vier partijen mee als in 2018. Er zijn geen nieuwkomers. Bovendien kiezen alle partijen vooral voor gevestigde namen en zittende raadsleden en wethouders.
Het CDA heeft met raadslid Anouk Huijs wel een nieuwe vrouwelijke en jonge lijsttrekker. Zij is pas 27 jaar.
Huijs kreeg in 2019 landelijke bekendheid toen zij werd uitgeroepen tot Leraar van het Jaar op basisschool Natuurlijk in Blerick. Zij is sinds 2014 actief in de politiek van Beesel, eerst als commissielid en later als raadslid.

CDA

Wethouder Bram Jacobs die de afgelopen drie verkiezingen lijsttrekker was van het CDA, is nu lijstduwer op een 27e plaats. Achter Huijs staat fractievoorzitter Lou Cremers op de tweede plek, gevolgd door raadslid Will Killaars. De overige twee CDA-raadsleden zijn terug te vinden op de plaatsen 5 en 7. Nieuwe gezichten in de kop van de lijst zijn Krijn Pansters (vierde) en Bram Teeuwen (zesde) Zij zijn momenteel zogeheten fractievertegenwoordigers. Dat wil zeggen dat ze in een commissievergadering technische vragen mogen stellen.

VLP

Bij de grootste lokale partij VLP (Verantwoorde Lokale Politiek) vormen de huidige vijf
raadsleden de top van de kandidatenlijst. Fractievoorzitter Jan Hendriks is lijsttrekker. Hij bekleedt die functie overigens pas een maandje. Gé Derks stopte daar namelijk mee omdat hij die rol niet kon combineren met zijn werk. Derks bleef wel raadslid en staat op de kandidatenlijst op de vierde plek.
Voormalig boegbeeld en stemmentrekker oud-wethouder Jan Smolenaars is lijstduwer. Hij zette in 2018 een punt achter zijn politieke carrière. Wethouder Luc Drost staat niet op de lijst. Hij was vanaf oktober 2021 de tijdelijke vervanger van VLP-wethouder Debbie Heesakkers. Die vertrok naar woningcorporatie Woonwenz in Venlo.

Beeselse Lijst

Bij de Beeselse Lijst is wethouder Marcel Roelofs voor de vierde achtereenvolgende keer lijsttrekker. De drie zittende raadsleden staan op de plaatsen daarna waarbij fractievoorzitter Patrick Jacobs plek drie inneemt.

Samen Verder

Bij de progressieve lijst Samen Verder is raadslid Rian Janssen lijsttrekker, gevolgd door fractievoorzitter Michele Urru. Die was vier jaar geleden nog lijsttrekker toen Samen Verder voor het eerst meedeed. Dat Urru niet opnieuw de nummer één is heeft volgens de partij geen speciale reden maar heeft onder meer met beschikbare tijd te maken. Samen Verder is ontstaan uit een samenwerking van PvdA, D66, GroenLinks en partijloze progressieven.
De PvdA besloot in maart 2017 het over een andere boeg te gooien en niet meer met een eigen lijst mee te doen omdat de naam PvdA haar meer kwaad dan goed zou doen vanwege het beleid van het toenmalige VVD-PvdA kabinet.

Een oppositiepartij

Samen Verder is de enige oppositiefractie in de gemeenteraad van Beesel. De andere drie partijen vormen de coalitie. Die kwam wel uiterst moeizaam tot stand. Aanvankelijk wilden VLP en Beeselse Lijst een college vormen zonder het CDA als grootste partij. Dat plan werd geblokkeerd door een raadslid van de Beeselse Lijst.
Nadat toenmalig burgemeester Petra Dassen twee verkenners had benoemd, bereikten de drie partijen alsnog een akkoord. Beesel was daarmee de laatste gemeente die in 2018 ruim drie maanden na de verkiezingen eindelijk een nieuw gemeentebestuur kreeg.
Dat heeft de afgelopen vier jaar zonder veel problemen gefunctioneerd. Wel wisten de partijen onlangs eind januari geen eensgezindheid te bereiken over een nieuwe locatie voor basisschool Het Spick. Daarover moet een nieuwe gemeenteraad een knoop doorhakken.

Uitslag 2018 - 15 zetels

CDA 5
VLP 5
Beeselse Lijst 3
Samen Verder 2