PVV doet gooi naar raadszetel in roerig Venlo

© Erwin Minkenberg
PVV en 50Plus doen voor het eerst een gooi naar een of meer zetels in Venlo. Er doen negen partijen mee, evenveel als in 2014.
VenLokaal en Lokale Democraten zijn gefuseerd en komen voor het eerst samen op onder de naam EENLokaal. De Partij Groot Venlo doet niet meer mee. Zij wist in 2014 geen zetel te veroveren.

Venlo kende een turbulente periode. Aanleiding was het plotselinge miljoenentekort op de zorgkosten.

Vertrokken wethouders

Opvallend is verder dat drie wethouders en politiek leiders niet meer terugkeren. Stephan Satijn van de VVD en Jos Teeuwen van het CDA hebben besloten een punt te zetten achter hun wethouderschap. Dat geldt ook voor wethouder Ben Aldewereld van VenLokaal.

Ook oud-wethouder Vera Tax van de PvdA is niet in voor een hernieuwd wethouderschap of raadslidmaatschap.

Twee lijsttrekkers EENLokaal

De nieuwe lokale fusiepartij EENLokaal heeft gekozen voor een duo als lijsttrekker. Daarbij staat Frans Schatorjé op de eerste plaats en Chantal Theunissen op de tweede. Schatorjé is sinds 2012 fractievoorzitter van de VenLokaal, ondernemer Theunissen is nieuw in de politiek. Op de plaatsen drie tot en met vijf staan zittende raadsleden van de fusiepartijen. Ali Oruc is derde, Leon van den Beucken vierde en Luud Pieko vijfde.

Fusiekandidaten

Op 6 en 7 zijn twee nieuwelingen terug te vinden : Lonneke Janssen en Duran Yildiz. De raadsleden Marjan Schuman en Henny Bosch volgen op de 8e en 9e plek. Raadslid Peter van Crooij staat 16e. Een opvallende naam is Ab Wissingh. Hij was eerder nauw betrokken bij 50Plus in Venlo. Maar uiteindelijk sloot hij zich aan bij EENLokaal. Oud-wethouder Henk Brauer is lijstduwer, voorlaatste staat huidig wethouder Ben Aldewereld van VenLokaal.
Momenteel maakt VenLokaal deed uit van de coalitie en de Lokale Democraten van de oppositie.

Jocus-gezicht bij VVD

De VVD heeft met René Dings is nieuw gezicht als lijsttrekker. Dings was jarenlang penningmeester van Jocus en in 2016 adjudant van stadsprins Pascal Vaes. Ook in de rest van de top van de lijst staan veel nieuwe namen. Na raadslid Maurice Houba op de tweede plaats, komen de nieuwelingen Marianne Steenmetz (3e), Inge Simons (4e) en Maurice Ambaum (5e). Zesde is raadslid Mieke van Rijn.

Onverkiesbare raadsleden

Bij de VVD ontstond veel consternatie omdat omdat de huidige fractievoorzitter Bart Kuntzelaers en oud-fractievoorzitter en raadslid Martin Camp op de conceptlijst op een onverkiesbare plaats waren gezet. respectievelijk 17 en 14e. Kuntzelaers had zichzelf ook gemeld voor het lijsttrekkerschap. Uiteindelijk is Kuntzelaers op plaats 14 terecht gekomen en Martin Camp op 12. Ze moeten nu via genoeg voorkeurstemmen terug proberen te komen in de gemeenteraad.

Vertrek na gedoe

De hele gang van zaken rond de lijst leidde er wel toe dat raads- en statenlid John Heuvelings niet meer op de lijst wilde staan. Heuvelings wilde sowieso na drie periodes stoppen maar wilde wel nog op een onverkiesbare plaats staan. Door het interne gedoe zag hij daarvan af. Ook raadslid Sjraar Geelen en oud-fractievoorzitter Jozanne van der Velden staan niet meer op de lijst.

Van der Velden had eerder al aangegeven te stoppen. Vanwege een nieuwe baan maar ook vanwege de macho-cultuur in de politiek. Van der Velden was in 2014 nog tweede op de VVD-lijst, na wethouder Satijn. In januari 2017 stopte zij als fractievoorzitter.

Lijstduwer Verheijen

De VVD heeft met Mark Verheijen een opvallende lijstduwer. Hij was eerder raads- en statenlid , 5 jaar wethouder in Venlo en gedeputeerde. Daarna zat hij ruim 2,5 jaar in de Tweede Kamer. In februari 2015 stapte hij op na beschuldigingen over onjuiste declaraties.

Afgezette fractievoorzitter op 2 bij CDA

De 29-jarige Tom Verhaegh is de nieuwe lijsttrekker voor het CDA. Wethouder Jos Teeuwen was dat nog in 2010 en 2014. Verhaegh is momenteel fractievoorzitter. Hij zit sinds 2014 in de raad. Opvallend is de tweede plaats van raadslid Desirée Thissen. Zij werd eind augustus 2017 nog afgezet als fractievoorzitter vanwege een gebrek aan leiderschap. Toch staat ze nu op de tweede plek.

Teeuwen lijstduwer CDA

De raadsleden Ton Drissen en Miriam Duckers staan op 3 en 4. Nieuw op de 5e en 6e plaats zijn René Sanders en Roy Konings. Raadslid Aissa Meziani volgt op 7, raadslid Wiel Hermans is 15e. Die volgde pas eind december 2017 Merve Karaman op. Zij kon haar raadswerk niet meer combineren met haar werk. Ze staat ook niet meer op de lijst.

Karaman werd in 2014 nog met voorkeurstemmen gekozen. Wethouder Hanno Lamers is lijstduwer. Vertrekkend wethouder Jos Teeuwen staat voorlaatste.

Lage Tax bij PvdA

Bij de PvdA veel vertrouwde namen in de kop van de lijst. Fractievoorzitter Erwin Boom is lijsttrekker. Hij volgde volgens afspraak in september 2015 oud-gediende Hay Janssen op als fractievoorzitter. Janssen zelf staat op de 4e plaats van de lijst, achter raadslid Bep Holla (2e) en nieuwkomer Mohammed Addarrazzi (3e) Op 5 en 6 volgen de raadsleden John Spijksma en Gé Vervoort. Die laatste stapte in februari 2016 over van VenLokaal naar de PvdA. Oud-wethouder Vera Tax is lijstduwer. Met haar als lijsttrekker lukte het in 2014 om tegen de landelijke trend in een zetel te winnen in Venlo.

Breuk

De raadsleden Wouter Schenk en Houssein Mallouka staan niet meer op de lijst. Mallouka verklaarde zich in augustus 2017 solidair met raadslid Erik Manders. Die had een fors conflict met bijna alle fractieleden omdat hij te solistisch te werk zou gaan. Ook was er een verschil van mening over de presentatie van de PvdA naar buiten toe. Daarom werd het vertrouwen in Manders opgezegd. Ondanks een bemiddelingspoging was de breuk niet meer te lijmen en vertrok Manders uit de raad.

Vertrouwde gezichten SP

De SP komt met vertrouwde gezichten. Fractievoorzitter Ton Heerschop is opnieuw lijsttrekker. De raadsleden Alexander Vervoort, Petra Raijer en Stefan Hügues staan op de plekken 3 t/m 5. Tweede staat oud-statenlid Angeliwue Weingarten. Zij stopte in april 2016 als statenlid vanwege drukke werkzaamheden. Zij keert nu dus terug in de Venlose politiek.

Aerts terug bij D66

Frans Aerts is lijsttrekker van D66. De huidige fractievoorzitter was dat eerder in 2006 en 2010. In 2014 trok Misha Geeratz de lijst. Hij komt nu niet meer op de lijst voor. Raadslid Kim Thommassen staat op de 7e plaats. Nieuwe gezichten op de plekken 2 t/m 4 zijn Monique Billekens, Werner Schins en Sander Aerts.

GroenLinks-gezicht keert niet terug

GroenLinks heeft de lijst ook flink vernieuwd. Huidig fractievoorzitter Ineke Hendrickx stopt ermee. Ze zit sinds 2001 in de raad en is sinds 2006 fractievoorzitter. In 2014 was ze nog lijsttrekker. Hendrickx staat wel nog op de 10e plaats van de lijst maar wil dus niet terug in de raad. De nieuwe lijsttrekker is burgerraadslid Wim Janssen. Hij was van 2011 tot 2017 voorzitter van de dorpsraad in Arcen.

Op 2 staat Marij Pollux. Ze stopte zes jaar geleden als raadslid maar maakt nu dus een comeback. Ze is ook voorzitter van GroenLinks Limburg. Op 3 staat nieuwkomer Helma van der Leeuw, voor zittend raadslid Huub van Eijck.

Terugkeer van Van Tulder

?Oud-raads- en statenlid Margriet van Tulder is terug te vinden op plek 6. Ook zij wil weer politiek actief worden nadat ze eind 2013 opstapte als fractievoorzitter van GroenLinks in het Limburgs Parlement. Zij zou zich schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling door bij de provincie te lobbyen voor subsidie voor het bedrijf van haar en haar man, techniekmuseum Ithaka in Tegelen. Zelf ontkent ze dat ze fout heeft gezeten.

Kamerkandidate bovenaan bij 50Plus

Natascha Kroonstuiver trekt de lijst van 50Plus dat voor het eerst meedoet. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 stond ze 16e op de lijst van 50Plus. Ze was daarmee de hoogste Limburgse kandidaat. Tweede op de lijst staat voormalig PvdA-raadslid Sjors Peeters.

GroenLicht

Het ging nog aan een zijden draadje of 50Plus - net als in Sittard-Geleen en Maastricht - zou debuteren vanwege onenigheid en tegenstellingen binnen de Venlose afdeling. Uiteindelijk gaf het landelijk bestuur toch groen licht om mee te doen.

Kamerleden lijstduwers PVV

Statenlid Donald Fijnje is lijsttrekker van PVV, de tweede debutant. Op de 2e en 3e plaats staan Denis Donders en Jan Valize. Statenlid Hans van Soest staat op 4. Tweede Kamerlid Lilian Helder is lijstduwer, Eerste Kamerlid Gom van Strien staat een plaatsje hoger. Venlo is de geboortestad van PVV-leider Geert Wilders.

Ontploft college

Aanvankelijk was er in Venlo een coalitie van VenLokaal, VVD, CDA en PvdA. In mei 2017 ontplofte die coalitie nadat plotseling was gebleken dat er een miljoenentekort was op de begroting vanwege hoge kosten voor de zorg. De kostenexplosie was niet goed in de gaten gehouden.

Vertrokken wethouders

In een tumultueuze raadsvergadering over de kwestie stapten PvdA-wethouder Vera Tax en VVD-wethouder Wim van den Beucken op en stapte de PvdA uit de coalitie. Die kon daardoor nog maar rekenen op een zeer dunne meerderheid. Na veel gehakketak werd uiteindelijk besloten dat de VVD geen nieuwe wethouder zou leveren en het college van B&W dus verder ging met vier wethouders. Wel moest er extra bezuinigd worden en ging er uiteindelijk extra geld naar de (jeugd) zorg.

Parkeergaragedebacle

Eind 2016 was al eens een wethouder opgestapt, namelijk Henk Brauer van de Lokale Democraten. Hij voelde zich verantwoordelijk voor het niet informeren van de gemeenteraad over de veiligheid van twee parkeergarages. Brauer werd als wethouder vervangen door Ben Aldewereld.

Informeren raad

Het al dan niet goed en tijdig informeren van de gemeenteraad leek af en toe wel een rode draad in de afgelopen periode. Andere moeilijke dossiers die aanslepen zijn het al dan niet realiseren van het Fort van Venlo, de herbestemming van het kazerneterrein in Blerick. Al dan niet met kabelbaan over de Maas.

Belangrijk was ook het besluit om het museum Van Bommel van Dam te verhuizen naar het oude postkantoor aan de Keulsepoort. Eind 2019 moet het vernieuwde museum open gaan. Het moet eraan bijdragen van het gebied een nieuw cultureel hart van Venlo te maken.

Zetelverdeling

39 zetels (uitslag van 2014, zonder partijhoppers)
VVD 8
CDA 7
PvdA 6
Lokale Democraten 5
VenLokaal 5
SP 4
D66 2
GroenLinks 2