Verkiezingen Roerdalen zonder stemmenkanonnen

© Frank Moonen (L1)
Er doen in Roerdalen dezelfde zes partijen mee als in 2014: drie lokale en drie landelijke. Wel doen de twee grootste stemmentrekkers niet meer mee. Bij het CDA Chrit Wolfhagen, bij Roerstreek Lokaal! Jo Reijnders

Stemmenkanon Lokaal! zwijgt

?Roerstreek Lokaal! heeft wethouder Jan den Teuling als lijsttrekker, voor de raadsleden Karin Hermans, Willem van Pol en Piet van der Vorst. Wethouder Tjeu Verheijden is lijstduwer. Fractievoorzitter en oud-wethouder Jo Reijnders is niet meer herkiesbaar. Hij stopt ermee. Daarmee verliest de partij een stemmenkanon. In 2014 was hij goed voor 590 stemmen. Ook raadslid Huub Minkenberg staat niet meer op de lijst.

Vrouwelijke lijsttrekker CDA

Het CDA zet in op gevestigde namen in de kop van de lijst. Lijsttrekker is wethouder Eugenie Cuijpers. Zij is daarmee de eerste vrouwelijke lijsttrekker voor het CDA in Roerdalen. Fractievoorzitter Jeroen Cremers is tweede, voor de raadsleden Dirk van Melick, Ton Joris en John Vogels. Raadslid Karin van Bommel is 10e. Op plek 6 t/m 9 staan vier nieuwelingen.

Boegbeeld weg

Raadslid Dirk Tegels keert niet meer terug. Tegels was in het begin van deze periode fractievoorzitter maar droeg door privé-omstandigheden in september 2015 het stokje over aan Jeroen Cremers.

Wethouder en CDA-boegbeeld Chrit Wolfhagen keert ook niet meer terug. Hij was tientallen jaren politiek actief. Eerst als raadslid en fractievoorzitter, de laatste 8 jaar als wethouder. Wolfhagen was lijsttrekker in 2010 en 2014. In dat laatste jaar haalde hij de meeste stemmen van alle kandidaten, 826. Het CDA verliest met hem dan ook een grote stemmentrekker.

Lokaal geruzie

Bij Ons Roerdalen is fractievoorzitter Marjo Thevissen lijsttrekker. Tweede staat Henk van der Linden. Hij stapte in april 2014 vlak na de verkiezingen uit de fractie van Roerstreek Lokaal! Hij was het niet eens met de wethouderskeuze. Van der Linden was zelf kandidaat.

Volgens hem had huidig wethouder Jan den Teuling voor de verkiezingen aangegeven die functie niet te ambiëren maar kwam hij daar na de verkiezingen op terug. Van der Linden, die ook statenlid is voor 50Plus, vormde de afgelopen periode een eenmansfractie. Nu heeft hij zich dus aangesloten bij Ons Roerdalen. Raadslid Ber Suijlen is lijstduwer.

Zwembad was breekpunt

Fractievoorzitter Jan Smits trekt de lijst bij Democraten Roerdalen, voor de raadsleden Frans Peeters en Gerrion van Elmpt. Van Elmpt zegde in november 2016 de fractie Ons Roerdalen vaarwel en ging verder als eenmansfractie. Aanleiding voor de breuk was een verschil van mening over de sluiting van het zwembad in Melick. Van Elmpt was voor het open houden van het bad. Van Elmpt kiest nu dus voor Democraten Roerdalen.

Landelijke partijen

Oud-wethouder en fractievoorzitter Herman Nijskens is lijsttrekker van de VVD. Tweede op de lijst is Math Goossen en Marian van Pol. Bij de PvdA is fractievoorzitter Jacqueline Aelen opnieuw lijsttrekker, voor Max van Baden en Mieke Schotemeijer. Aanvankelijk stond ook oud-wethouder Ger Nissen op de conceptlijst. Hij werd in 2008 naar huis gestuurd en was daarna niet meer politiek actief. Maar uiteindelijk trok hij zich toch terug.

Poolse landdagen ondanks stabiele coalitie

Roerdalen kende de afgelopen vier jaar een stabiele coalitie van Roerstreek Lokaal!, CDA en PvdA. Toch vergaderde de gemeenteraad vaak erg lang en leken de vergaderingen soms op Poolse landdagen.

Een onderwerp dat bijna de hele periode speelde was de sluiting van het zwembad in Melick (zie boven). Drie jaar geleden besloot een meerderheid het bad in principe te sluiten en er niet meer te investeren. Maar een definitieve knoop werd niet doorgehakt, vooral vanwege de fel protesten van de gebruikers.
In december 2017 besloot de raad unaniem het bad alsnog open te houden omdat er een nieuw exploitant is gevonden

Zetelverdeling

19 zetels (op basis van uitslag van 2014, zonder de twee afsplitsingen)
Roerstreek Lokaal! 6
CDA 6
Ons Roerdalen 3
Democraten Roerdalen 2
VVD 1
PvdA 1