Links gefuseerd in Gulpen-Wittem

© VVV Zuid-Limburg
Er doet voor het eerst een gezamenlijke linkse lijst mee, PRO Gulpen-Wittem. Daarop staan leden van GroenLinks, PvdA, D66 en lokale progressieven.
Nu is alleen GroenLinks met drie zetels vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Die partij levert ook de kop van de lijst met raadslid Jack Cremers als lijsttrekker en fractievoorzitter Marion van der Kleij op twee. Raadslid Sacha Vos is derde. Oud-PvdA wethouder en raadslid Ruud Verhoeven is lijstduwer.

Franssen bovenaan bij Franssen

Wethouder Piet Franssen is opnieuw lijsttrekker van de lokale lijst Fractie Franssen. Raadslid Robbert Dauzenberg is tweede, voor nieuwkomer Eric Magermans. Hij is de penningmeester van het bestuur. Op 3 en 4 staan de raadsleden Jo Nix en Robert Puts. Opvallende afwezige op de lijst is fractievoorzitter Roel Ronken. Hij kan vanwege een nieuwe baan geen tijd meer vrijmaken voor de politiek.

Van Franssen naar Balans

De andere lokale partij in Gulpen-Wittem, Balans, heeft met Ruud van Breemen een opvallende lijsttrekker. De 27-jarige Van Breemen stapte begin dit jaar over van Fractie Franssen naar Balans. Volgens Van Breemen omdat hij het inhoudelijk niet eens was met zijn oude partij, maar volgens Piet Franssen omdat hij lijsttrekker kon worden bij Balans in plaats van vijfde op de lijst bij Fractie Franssen.

Van CDA naar Balans

Op plaats 4 van Balans staat met Frans Derksen ook een kandidaat die deze periode eerst bij een andere partij zat. In juni 2017 stapte hij over van het CDA naar Balans. Hij was teleurgesteld dat hij niet in aanmerking kwam voor een wethouderschap. Op de lijst van Balans staat Wien Hendriks op 2 en fractievoorzitter Jos Last op 3.

Jonge lijsttrekker CDA

Het CDA heeft met fractievoorzitter Marieke Nass (24) een jonge lijsttrekker. Op de tweede plaats staat raadslid Jos Hendriks. Hij is tevens de wethouderskandidaat van het CDA. Zittend wethouder Philip Laheij heeft namelijk te kennen gegeven niet nog een periode wethouder te willen zijn. Hij stelt zich met een vierde plaats wel verkiesbaar voor een zitje in de gemeenteraad.

De zittende raadsleden Fon Kistermann en Giel Jacobs zijn terug te vinden op 3 en 6. Burgerfractielid Mike Eggen is vijfde. Oud-wethouder Jan Bormans is lijstduwer.

Coalitie bestand tegen overlopers

De coalitie van Lijst Franssen en CDA beschikte het grootste deel van de afgelopen periode over een comfortabele meerderheid. Ondanks de overstap van Frans Derksen behield zij 9 van de 15 zetels. De switch van Ruud van Breemen heeft zo vlak voor de verkiezingen nauwelijks nog invloed.
De coalitie behaalt dan ook zonder grote incidenten de finish. Een eventuele aftak van de Wittemer Allee door een natuurgebied zorgde wel voor veel emotie en een actiecomité dat zich daar fel tegen verzette. Maar uiteindelijk was de gemeenteraad daar unaniem tegen.

Samenstelling huidige gemeenteraad

15 zetels (op basis van de verkiezingsuitslag van 2014, zonder de overlopers)
Fractie Franssen 5
CDA 5
GroenLinks 3
Balans 2