Voor of tegen Van Rey bij verkiezingen Roermond

© iStock
In Roermond doen dit jaar 12 partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, eentje minder dan in 2014.
Nieuw zijn SP, DENK en een eenmanslijst van oud-raadslid Khalid Ramdani. Niet meer van de partij zijn Burgerbelangen Roermond, Partij voor de Eenheid, ouderenpartij OPA en Artikel50.

De verkiezingen staan opnieuw in het teken van de controverse rond Jos van Rey. Hij is net als vier jaar geleden lijstduwer van de Liberale Volkspartij Roermond.

Lijst van lijstduwer Van Rey

Die verreweg grootste partij heeft op de eerste negen plaatsen allemaal raadsleden staan. Fractievoorzitter Dré Peters is opnieuw lijsttrekker, voor Dirk Franssen. Hij is ook de eerste wethouderskandidaat van de partij. Derde op de lijst is Bert Achten, vierde Lieke van Hal en vijfde Jan Puper.

Veroordeling

Van Rey laat in het midden of hij eventueel nog een keertje wethouder wil worden. Het gerechtshof in Den Haag legde hem eind december onder meer een verbod op om twee jaar wethouder te mogen zijn. Maar nu Van Rey naar de Hoge Raad is gestapt, heeft die straf een opschortende werking.

Nieuwe gezichten laag bij CDA

Wethouder Angely Waajen is lijsttrekker bij het CDA, tweede is fractievoorzitter Marc Breugelmans. De raadsleden Marij Cox (ook oud-statenlid) en Leon Guffens volgen op plek 3 en 4. Met Faruk Aslankurt, Jan-Nick van der Broek en Loes van de Voort staan er nieuwe gezichten op 5 t/m 7. Raadslid Thijs Guffens staat 13. Raadslid en oud-wethouder Wim Kemp is lijstduwer.

GroenLinks husselt

Bij GroenLinks trekt wethouder Marianne Smitsmans de lijst. Op 2 staat een nieuw gezicht, Chris Trines Fractievoorzitter Wim Maassen is derde, voor oud-SP raadslid Mijntje van Beers. Anouk Dolmans en Carla de Groot zijn nieuwe namen op de plekken 5 en 6. Raadslid Jos de Kunder volgt op 7. Van de twee overige raadsleden heeft Max Tollenaar zich op een onverkiesbare plaats laten zetten. Hij staat 26e.

Cees Moison stopt. Hij zat met een korte onderbreking bijna vier periodes in de raad. Moison,ook voormalig statenlid, was deze periode fractievoorzitter tot augustus 2017. Vanwege drukke werkzaamheden gaf hij toen het stokje over aan Wim Maassen. Oud-wethouder en oud-Eerste Kamerlid Tof Thissen is opnieuw lijstduwer.

Schisma bij VVD

De VVD heeft wethouder Raja Fick op de eerste plaats staan, voor oud-wethouder Vincent Zwijnenberg. Fractievoorzitter Ernest Oele is derde, voor raadslid Sabine Koopman. In aanloop naar de kandidatenlijst voltrok zich bij de VVD een scheiding der geesten tussen diegenen die na de verkiezingen eventueel wel willen samenwerken met de LVR van Jos van Rey en diegenen die dat niet wilden.

Het leidde eind september tot het opstappen van fractievoorzitter Bart Lickfeld. Hij is nu terug te vinden op de lijst van D66. Ook de lijsttrekker van 2014 - Michiel Huurdeman - keert om dezelfde reden niet meer terug. Lijstduwer is oud-raadslid en oud-Tweede Kamerlid Karin Straus.

Swalmen

Demokraten Swalmen komt met bekende namen. Lijsttrekker is wethouder Frans Schreurs. Tweede fractievoorzitter is Ger Julicher en derde raadslid Angela Meuter. Raadslid Bert Ramakers is lijstduwer.

Duo-lijsttrekkers PvdA

De PvdA pakt uit met een duo-lijsttrekkerschap. Daarbij staat fractievoorzitter Richard Heijmann op 1 en statenlid Tirza Houben op 2. Wethouder Gerard IJff is lijstduwer. Hij stopt na deze periode. Raadslid Ali Bayrak is niet meer terug te vinden op de PvdA-lijst.

D66 verjongt

Wethouder Ferdinand Pleyte is net als in 2014 de lijsttrekker van D66. Tweede staat raadslid Wilbert Dekker. D66 heeft de kandidatenlijst verder vernieuwd en verjongd. Ook staan er meer vrouwen op. Derde staat Michael Kalthoff (29) , vierde Kitty Bruinsma (63) en vijfde de van de VVD overgekomen Bart Lickfeld (zie boven). Linda Corvers (35) is zesde.

Fractievoorzitter Chrit Achten is op eigen verzoek lijstduwer. De 71-jarige Achten wil er mee stoppen. Alleen als hij met voorkeurstemmen zou worden gekozen, kan dat nog veranderen.

Recalcitrante Stadspartij

Leon Coenen is opnieuw lijsttrekker van de Stadspartij Roermond, voor commissielid, caféhoudster, zangeres en cabaretière Resi Coumans. De Stadspartij maakte een aantal jaren deel uit van de coalitie, zonder een wethouder te leveren. Maar in juni 2017 stapte de partij eruit omdat duidelijke afspraken niet zouden worden nageleefd.

Ook de manier waarop Roermond vorm geeft aan burgerparticipatie, zat de partij dwars. Dat zou een farce zijn.

Comeback SP

De SP doet na een afwezigheid van vier jaar weer mee. Met als lijsttrekker Felix van Ballegooij. Ook bij hem is sprake van een come-back. Van Ballegooij zat eerder van 2006 tot en met 2008 in de raad. Hij was toen ook fractievoorzitter. Tweede op de SP-lijst is Marij Goertz, derde Gerard Nizet.

In 2014 verbood de landelijke SP-leiding de toenmalige afdeling om mee te doen aan de verkiezingen omdat de partij-organisatie te zwak zou zijn en er te weinig goede kandidaten waren.

Eenmanslijst Ramdani

De naamloze lijst 10 is een eenmanslijst van Khalid Ramdani. Hij was eerder gemeenteraadslid voor de PvdA maar moest in 2009 na een conflict opstappen. Vervolgens richtte hij met anderen de Partij voor de Eenheid op en kwam zo in 2010 opnieuw in de raad. In 2014 behaalde Ramdani met zijn partij onvoldoende stemmen om opnieuw een zetel te veroveren.

DENK zonder Öztürk

?Ramdani had eigenlijk bij DENK op de lijst gewild maar kwam niet tot overeenstemming met die partij. De lijst van DENK wordt aangevoerd door Selami Coskun. Hij werd in 2014 gekozen als raadslid voor de Pvda maar stapte in december 2016 op omdat hij het niet eens was met de verkiezing van Lodewijk Asscher tot lijsttrekker bij de landelijke verkiezingen. Hij ging verder als eenmansfractie.
Sinds juni 2017 doet hij dat onder de naam fractie DENK. Tweede Kamerlid Selcuk Öztürk staat bewust niet als lijstduwer op de lijst. Het oud-raads- en statenlid is een soort formateursrol toebedacht na de verkiezingen tussen de twee kampen in Roermond. DENK is niet principieel tegen samenwerking met de LVR. Roermond is de enige gemeente in Limburg waar DENK meedoet.

Cor Bosman

Net als vier jaar geleden doet Cor Bosman met zijn de Partij voor Leefbaarheid en Democratie een gooi naar een raadszetel. Bosman is oud-PVV statenlid. Zijn echtgenoot Carina Jacobs staat op de tweede plek.

Cordon tegen LVR

Roermond kent sinds de vorige verkiezingen een coalitie van alle partijen van links tot rechts, behalve de LVR. De grootste partij werd daarmee buiten het bestuur gehouden vanwege de affaire en rechtszaak rond oud-wethouder Jos van Rey. De coalitiepartijen vonden dat hij het beste kon opstappen na zijn eerste veroordeling in juli 2016 om de patstelling in Roermond te doorbreken. Dat herhaalden zij na de uitspraak in hoger beroep.

Straf Jos van Rey

De controverse rond Jos van Rey bepaalde vier jaar lang de sfeer en de verhoudingen in de raad, ook al steunden Stadspartij Roermond en DENK de coalitie niet meer. Geregeld deden zich confrontaties voor. Van Rey werd in december in hoger beroep veroordeeld tot 12 maanden voorwaardelijk wegens corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie rond een burgemeestersbenoeming en witwassen.

Ook mocht hij twee jaar geen bestuursfunctie bekleden. Omdat Van Rey naar de Hoge Raad stapt, is dat laatste dus - zoals gezegd - opgeschort.

Emoties

De verkiezingen staan net als 4 jaar geleden vooral in het teken van Jos van Rey. Al blijft de vraag of de emoties nog zo sterk zijn als 4 jaar geleden. Op DENK en VVD na hebben de meeste andere partijen duidelijk gemaakt dat ze niet willen samenwerken met een LVR met Van Rey in de gelederen. Een eventueel wethouderschap is helemaal onbespreekbaar.

Coalitie met LVR?

Stadspartij Roermond laat nog in het midden wat zij wil maar noemt een hoge morele standaard wel heel belangrijk. Maar doordat DENK en VVD niet vooraf nee zeggen, is een coalitie met de LVR minder onrealistisch dan in 2014.

Zetelverdeling

21 zetels (op basis van uitslag van 2014, zonder afsplitsers)
LVR 11
CDA 5
GroenLinks 4
VVD 3
PvdA 3
Democraten Swalmen 2
D66 2
Stadspartij Roermond 1

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!