Links in Beesel gefuseerd tot Samen Verder

© Gemeente Beesel
Er doet in Beesel dit jaar één nieuwe partij mee: Samen Verder. Daarin zijn PvdA, D66, GroenLinks en partijloze progressieven vertegenwoordigd.
De partij is het gevolg van het besluit van de PvdA uit maart 2017 om niet meer met een eigen lijst mee te doen. Reden is dat de naam PvdA meer kwaad dan goed doet voor de Beeselse sociaal-democraten. Vandaar het streven naar een nieuwe, lokaal gewortelde progressieve lijst.

Teruggetrokken boegbeeld

Zittend raadslid en boegbeeld van de Beeselse PvdA Bert Holman staat wel niet meer op de kandidatenlijst van Samen Verder. Hij trok zich terug. Volgens het bestuur van de nieuwe partij uit onvrede omdat hij op een onverkiesbare plaats zou komen. Holman zelf zegt dat hij te weinig van de standpunten van PvdA en GroenLinks terugvindt.

Progressief blok

Lijsttrekker is zittend PvdA-raadslid Michele Urru. De 29-jarige Roberto Figueira (D66) staat op de tweede plaats. De eerste GroenLinkser is Monique van Treek op plek negen. Samen Verder presenteert zich als progressief blok tegen de gevestigde orde.

Stemmentrekker weg bij VLP

De grootste partij VLP (Verantwoorde Lokale Politiek) moet het doen zonder boegbeeld en stemmentrekker wethouder Jan Smolenaars. Hij stopt er na de verkiezingen mee. Lijsttrekker is net als vier jaar geleden fractievoorzitter Jac Heijnen. Tweede staat wethouder Debbie Heesakkers. Zij is sinds 1 april 2017 parttime wethouder en heeft een deel van de taken van Smolenaars overgenomen. Het is de bedoeling dat zij wethouder blijft. Plaats 3 tot en met 7 worden ingenomen door de (overige) zittende raadsleden.

Jacobs opnieuw CDA

Bij het CDA is wethouder Bram Jacobs opnieuw lijsttrekker. Van de zittende raadsleden staan Will Killaars (twee) en Lou Cremers (drie) op een verkiesbare plaats. Oud-wethouder en huidig statenlid Frans Heldens is lijstduwer.
Beeselse Lijst
Fractievoorzitter Marcel Roelofs is voor de derde keer lijsttrekker van de Beeselse Lijst. In de kop van de lijst staan verder wethouder Ton Reynders en de twee andere raadsleden van de partij. De VVD doet net als in 2014 opnieuw niet mee.

Comfortabele coalitie

De huidige coalitie van VLP, CDA en Beeselse Lijst heeft een comfortabele meerderheid, met 13 van de 15 zetels. De PvdA was de afgelopen vier jaar de enige oppositiepartij. De Beeselse politiek verliep dan ook vrij rimpelloos. Enige opwinding was er in juli 2015 omdat het college 50.000 euro subsidie en een lening van 30.000 euro gaf aan een lokale manege om Beesel als paardensportgemeente verder op de kaart te zetten.
De VLP levert momenteel twee wethouders, CDA en Beeselse Lijst ieder één.

Samenstelling huidige gemeenteraad

15 zetels
VLP 6
CDA 4
Beeselse Lijst
PvdA 2