Peel en Maas keert terug naar oude politiek

© Archief L1
In Peel en Maas doen precies dezelfde partijen mee als in 2014.De gemeente kreeg op de valreep nog een minderheidscoalitie.

Weinig nieuws CDA

Fractievoorzitter en oud-wethouder Wim Hermans is de lijsttrekker bij het CDA. Hij volgt Vivian Moonen op die dat vier jaar geleden was. Moonen staat op de derde plaats, achter raadslid Rob Wanten. Met uitzondering van plek acht heeft het CDA allemaal zittende raadsleden in de top 9. Het gaat om Roel Boots (4e), Lon Caelers (5e), John Timmermans (6e) , Roger Gielen (7e) en Peter Nouwen (9e).

Nieuwkomer

Nieuwkomer op plek 8 is Angela van Roij. Raadslid Han Coenen stopt er na 20 jaar mee. Hij staat wel nog op de 22e plaats van de lijst.

Afgewezen wethouder

Net als in 2014 is Rob Willems de lijsttrekker van Lokaal Peel en Maas, voor de raadsleden Saskia Vervoort, Tiny Valckx en Henk Boots. Fred van Gulik staat vijfde. Hij werd in november 2017 voorgedragen als opvolger van de overleden wethouder Arno Janssen, maar kreeg geen steun van een meerderheid van de raad. Die vond het niet nodig voor zo'n korte periode tot aan de verkiezingen nog een nieuwe wethouder te benoemen.

Raadslid Wie Naus is 6e, voor nieuwkomers Robert en Joep Hermans. Zittend raadslid Piet Rooijakkers is 11e. Wethouder Roland van Kessel is lijstduwer.

Overloper bij VVD

De VVD heeft wethouder Paul Sanders als lijsttrekker, voor fractievoorzitter Geert Segers en raadslid Teun Heldens. Op de 4e plaats staat Jeanne Hesen. Zij stapte in juni 2017 uit de fractie Lokaal Peel en Maas. Volgens eigen zeggen vanwege een verschil van inzicht hoe politiek moet worden bedreven. Sindsdien zat zij in de raad als fractie Hesen, nu komt ze dus op voor de VVD.

Pensioen voor PvdA-wethouder

Fractievoorzitter Annigje Primowees trekt de lijst van PvdA/GroenLinks. De raadsleden Frits Berben en Fred Peeters staan op twee en drie.Wethouder Raf Janssen is vierde. De 72-jarige Janssen heeft laten weten na drie periodes (of twaalf jaar) niet meer beschikbaar te zijn als wethouder. Wel wil hij nog als raadslid actief blijven.

Twee jongeren zijn nieuw op de lijst. Op de 5e plaats staat de 17-jarige Melad Kohistani, op 7 de 19-jarige Quincy Wijnands. FNV-bestuurder Hans Wijers is op 6 terug te vinden.
AndersNu voor ex-Lokaal
Peter Craenmehr en Edward Wezenberg staan op de 1e en 2e plaats bij AndersNu. De twee stapten pas begin dit jaar op bij Lokaal Peel en Maas en sloten zich meteen aan bij AndersNu. Volgens de voorzitter van Lokaal Peel en Maas zouden ze ontevreden zijn over hun plek op de kandidatenlijst en hadden ze allebei ook gehoopt Arno Janssen te kunnen opvolgen. Zelf denken ze beter hun eigen mening te kunnen uiten binnen een kleinere fractie.

Eerdere ex-Lokalen
Op plek 3 en 4 staan de oprichters van AndersNu Jos Wilms en Marij Peeters. Zij stapten in de vorige periode in oktober 2012 uit Lokaal Peel en Maas. Aanvankelijk hadden ze besloten te stoppen maar omdat er niet genoeg kandidaten waren die in de raad wilden gaan zitten, zijn ze daar op teruggekomen. Zo willen de nummers vijf en zes, Adelbert Bosker en Twan Verschaeren, geen zitting nemen in de raad.

Wilms is 75 en is al 24 jaar raadslid. Peeters is mede-eigenaar van bed and breakfast Raadhuys Kessel. Eerder wilde ze nog stoppen omdat ze het daar te druk mee had. AndersNu heeft een lijst met maar zes kandidaten.

Twee maal Hanssen op lijst Hanssen

Ton Hanssen van de gelijknamige fractie doet opnieuw mee met een eigen - blanco/naamloze - lijst. In 2014 kwam hij voor het eerst in de raad. Hij was bekend geworden als kartrekker van de actiegroep die zich verzette tegen de in hun ogen veel te dure verbouwing van het gemeentehuis. Zijn 29-jarige neef Lars Hanssen is de enige andere kandidaat op de lijst.

Meerderheid kwijt door overlopers

Lokaal Peel en Maas, PvdA/GroenLinks en VVD vormen de coalitie. Aanvankelijk kon die rekenen op een redelijke meerderheid. Maar door de overstap van Peter Craenmehr en Edward Wezenberg verloor de coalitie alsnog op de valreep begin januari haar meerderheid.

Bestuurscultuur

De coalitie zei bij de start te willen werken aan een nieuwe bestuurscultuur met een akkoord op hoofdlijnen en niet met dichtgetimmerde standpunten. Ook kwam er een uniek experiment met een sociale raad. Die werd de afgelopen drie jaar bijeen geroepen om te praten over een sociaal thema. Burgers verder via een willekeurige)loting uitgenodigd.

Experiment gestaakt

Maar de belangstelling was kleiner dan gehoopt en de kosten hoog. Ook zouden de uitkomsten weinig verrassend zijn. Eind vorige maand stemde een meerderheid van de raad dan ook tegen de voortzetting van het experiment.

Varkensstal

Een ander heikel onderwerp was de uitbreiding van een varkensstal in Meijel. De raad was daartegen maar de Raad van State heeft bepaald dat er geen wettelijke reden is om nee te zeggen. De gemeenteraad heeft desondanks nog steeds geen groen licht gegeven. De nieuwe gemeenteraad moet zich er nu nog een keer over buigen.

Zetelverdeling huidige gemeenteraad

27 zetels ((op basis van de uitslag van 2014 en niet van tussentijdse wijzigingen)
CDA 9
Lokaal Peel en Maas 9
VVD 3
PvdA/GroenLinks 3
AndersNu 2
Lijst Hanssen 1