Zwembad inzet verkiezingsstrijd Horst aan de Maas

Gemeentehuis Horst aan de Maas. © Google Streetview
In vergelijking met 2014 doet de VVD nu wel mee aan de verkiezingen. Verder komt er voor het eerst een gezamenlijke lijst D66/GroenLinks op. Vier jaar geleden deed D66 nog alleen mee.

Zwembadkwestie

De coalitie van CDA, lokale partij Essentie en PvdA kon de afgelopen periode comfortabel regeren, met een meerderheid van 18 van de 27 raadszetels. Over een belangrijk dossier wist de coalitie geen knoop door te hakken: moet zwembad De Berkel in hartje Horst blijven of moet er een nieuw zwembad komen bij Afslag 10? Het college van B&W is voorstander van dat laatste. Maar de gemeenteraad tilde onlangs een besluit over de verkiezingen heen, waarmee het een belangrijk lokaal verkiezingsthema is geworden.
Opmerkelijk was verder dat de gemeenteraad zich in september 2017 unaniem uitsprak tegen uitbreiding van een varkensbedrijf aan de Kleefsedijk in Sevenum.

Vertrekkende CDA'ers

Bij de grootste partij - het CDA - is wethouder Bob Vorstermans opnieuw lijsttrekker. Tweede op de lijst is Han Geurts. Hij is tevens de tweede wethouderskandidaat. Mocht het CDA opnieuw een tweede wethouder leveren, is Geurts de opvolger van wethouder Ger van Rensch. Hij stopt er na twee periodes mee.

Ook de huidige fractievoorzitter Marcel Beelen stopt ermee en hij staat dus ook niet op de kandidatenlijst. Op de plaatsen 3 tot en met 8 van de CDA-lijst staan allemaal zittende raadsleden. Vervolgens komen er drie nieuwelingen: Marian Gubbels, Frenk Peeters en Marijn Mulders. Oud-wethouder Leon Litjens is lijstduwer.

Bolwerk SP

Bij de SP, in Horst aan de Maas van oudsher sterk vertegenwoordigd, is fractievoorzitter Bart Cox lijsttrekker. Hij wordt gevolgd door vijf zittende raadsleden. Nieuw op 7 en 8 zijn Michael van Rengs en Wilma Kurvers. Cox werd in oktober 2016 tussentijds fractievoorzitter als opvolger van Anthony van Baal. Die zei zijn raadswerk niet meer te kunnen combineren met zijn werk en gezinsleven.

Essentie

De lokale partij Essentie heeft fractievoorzitter Bram Hendrix als kopman. Tweede en derde staan de raadsleden Eric Beurskens en Bianca van den Berg, Dan volgen nieuwkomer Jeroen Brouns, raadslid Frans Kerstjens en nog drie nieuwe namen: Kay Thijssen, Emma Dorssers en Sheila Derks. Wethouder Paul Driessen is lijstduwer maar heeft al aangegeven na de verkiezingen niet meer terug te willen komen. Na ruim zes jaar stopt hij als wethouder.

Meer van hetzelfde bij PvdA

Wethouder Birgit op de Laak is lijsttrekker van de PvdA. In de top-4 staan verder allemaal zittende raadsleden: Fractievoorzitter Roy Bouten (2e) , Richard van der Weegen (3e) en Jan Wijnen (4e).

Gezamelijk links

De lijst D66/GroenLinks wordt aangevoerd door de huidige twee D66-raadsleden. Lijsttrekker is de 21-jarige Jim Weijs, tweede staat fractievoorzitter Jos Gubbels. Weijs kwam in oktober 2015 in de raad als opvolger van Henk Kemperman. Die stopte tussentijds omdat hij meer tijd wilde besteden aan zijn werk als directeur van streekmuseum De Locht in Melderslo. Inez Arts van GroenLinks is derde op de nieuwe gezamenlijke progressieve lijst.

Overloper loopt terug over

De VVD maakt met Peter Elbers als lijsttrekker haar comeback. In 2009 maakte een groot deel van de toenmalige VVD-leden de overstap naar Essentie. De partij deed sindsdien niet meer zelfstandig mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Elbers was in het verleden al eens raadslid voor de VVD in de toenmalige gemeente Grubbenvorst.

Op de VVD-lijst staat Imke Emons op 2 en Eric Thissen op 3. Op de lijst staan geen kandidaten die zich eerder bij Essentie hadden aangesloten.

Samenstelling huidige gemeenteraad

27 zetels
CDA 9
SP 7
Essentie 6
PvdA 3
D66 2