Bergen naar stembus na roerige periode

© borden.plaatsengids.nl
In de gemeente Bergen doen dezelfde vier partijen mee als in 2014, namelijk CDA, VVD, PK en KERN. Bergen kende een chaotisch einde van de huidige raadsperiode.

Crisis

Tot begin december werd Bergen bestuurd door een coalitie van CDA en PK (Progressieve Kombinatie). Maar onder aanvoering van CDA-wethouder Antoon Splinter zegde het CDA toen het vertrouwen in PK-wethouder Lia Roefs op. Zij zou onvoldoende de kosten voor jeugdhulp en WMO hebben weten te beteugelen. Maar later sneuvelde ook Splinter door een verbond van PK en een toen nog niet gesplitst KERN. Daarmee zat Bergen zonder wethouders. Uiteindelijk kwam er een nieuwe coalitie uit de bus van CDA, VVD en Fractie Krijnen/Loermans.

Felle oppositie

Voor de coalitiebreuk stond de Bergense politiek vooral in het teken van de felle oppositie van KERN. Zo diende KERN in november 2014 47 moties in bij de begrotingsbehandeling uit protest tegen wat zij beperking van haar spreektijd vond.

Kandidaten

Bij het CDA is fractievoorzitter Jacob Knoops voor de tweede keer lijsttrekker. Wethouder Antoon Splinter staat tweede, zittend raadslid en statenlid Hennie Nillesen derde. Van de drie overige raadsleden staat alleen Ruben Wijnen (11e) op een onverkiesbare plaats. Oudgediende Rob Arts is vijfde, Jan Straatman zesde.

Vader Lieke Martens

De PK heeft oud-wethouder Lia Roefs als lijsttrekker, fractievoorzitter Jos Valckx is tweede. PK is de oudste lokale partij van Bergen en is een samenwerkingsverband van PvdA, GroenLinks en D66. Nieuw is Harry Bakker op plaats vier. In december 2017 volgde Claudia Ponjee haar vader en bekend PK-gezicht Leo Ponjee op. Zij staat nu derde op de kandidatenlijst. Leo Ponjee is wel nog lijstduwer. Een ander zittend raadslid - Bert Martens, de vader van voetbalinternational Lieke Martens - staat vijfde.

Nieuwe VVD

De VVD komt met een totaal vernieuwde lijst, met lijsttrekker Jack Jennissen, Pepijn van Rijen (tweede) en Maikel Ripkens (derde). De huidige twee raadsleden William Schijfs en oud-gediende fractievoorzitter Wim van der Kwast staan pas respectievelijk vierde en negende. Wethouder Frans Pekema is lijstduwer en opnieuw de wethouders-kandidaat voor de partij.

KERN na scheuring

Bij de lokale partij KERN is fractievoorzitter en oud-(CDA)statenlid Frans Camps lijsttrekker. De zittende raadsleden Marleen Raijmakers en Patrick Robben staan tweede en vierde. Huidig commissielid Colin Lauf is derde. Deze partij was in 2014 de grote winnaar. Ze groeide toen van drie naar vijf zetels. Maar in het kielzog van de bestuurscrisis eind vorig jaar, scheurde de fractie in tweeën. Rolf Krijnen en Peter Loermans stapten uit de fractie. Zij doen niet meer mee aan de verkiezingen en hebben dus ook geen eigen partij opgericht.

Huidige gemeenteraad
15 zetels, op basis van de verkiezingsuitslag van 2014, zonder de afsplitsing
CDA 5
KERN 5
PK 3
VVD 2