Feestelijke paasbroodkrans met ei

Deze prachtige broodkrans kan op elke paastafel, van ontbijt tot aan diner.
Het recept is voor 2 broodkransen.

Ingrediënten

  • 115 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur)
  • 60 milliliter volle melk
  • 2,5 theelepel droge gist
  • 120 milliliter lauwwarm water
  • 3 eieren (op kamertemperatuur)
  • 135 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Rasp van 1 citroen
  • 600 tot 650 gram bloem voor witbrood
  • 1 theelepel fijne zeezout
  • 6 gekookte eieren (eventueel gekleurd)
  • 1 eetlepel musketzaad of gekleurde vruchtenhagel
  • 1 eigeel
  • 1 eetlepel water

Bereiding

1. Doe de boter samen met de melk en de suiker in een steelpan. Verwarm het op laag vuur tot de boter is gesmolten. Giet het mengsel dan in een kom en laat het afkoelen.
2. Voeg na het afkoelen de gist bij het mengsel en laat het 5 minuten staan totdat er belletjes verschijnen.
3. Doe 600 gram van de bloem in een grote schaal en roer het zout erdoor. Maak een kuiltje in het midden en giet zowel het melk- en botermengsel, als de eieren erin. Roer het vanuit het midden door de bloem tot het een samenhangend geheel vormt.
4. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten met een mixer met deeghaak - of 15 tot 20 minuten met de hand - tot het deeg soepel en elastisch aanvoelt (foto 1).
  • Tip van Patricia: Als het deeg tijdens het kneden te vochtig blijft (en geen samenhangend geheel wordt), voeg dan tot 50 gram extra bloem toe.
Foto 1. Kneed het deeg met de hand of met een mixer met deeghaak.
5. Vet een schaal in met wat olijfolie en leg daar de deegbal in. Smeer vervolgens ook het deeg in met een beetje olie. Dek de schaal af met een vochtige theedoek en zet de schaal weg op een warme tochtvrije plek. Laat het deeg 1,5 uur rijzen of tot het deeg is verdubbeld qua volume (foto 2 en 3).
Foto 2. Het deeg voor het rijzen.
Foto 3. Het deeg na het rijzen.
6. Stort het deeg op een met bloem bestoven aanrecht, kneed het nog even kort door en verdeel het daarna in 4 gelijke stukken.
7. Rol de stukken uit tot strengen van 50 centimeter. Leg 2 strengen naast elkaar en draai ze losjes om elkaar heen (foto 4). Leg de gedraaide stukken op een bakplaat met bakpapier en vorm twee kransen door de uiteinden van de gedraaide stukken deeg samen te drukken.
Foto 4. Draai de strengen losjes om elkaar.
8. Stop de (gekleurde) eieren voorzichtig in de vlecht. Bedek de kransen met een vochtige theedoek en laat de broden ongeveer 45 minuten rijzen op een tochtvrije plek.
9. Meng het eigeel van 1 ei met een eetlepel water en bestrijk de broden ermee. Strooi er vervolgens wat musketzaad of gekleurde vruchtenhagen over.
10. Bak de broden één voor één in een voorverwarmde oven op 190 graden, ongeveer 30 minuten of tot ze mooi bruin zijn. Laat ze daarna even afkoelen.
  • Tip van Patricia: De broden zijn vers het lekkerst. Maar als ze niet na een dag op zijn, kun je er bijvoorbeeld ook heel goed wentelteefjes van maken.

Bekijk hier alle recepten van Patricia (bekend van Heel Holland Bakt).

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.