Wat ging er mis bij de stroomstoring in Roermond?

Laurentius Ziekenhuis evacueert patiënten na stroomstoring. © Remco Koumans
Op dinsdag 21 oktober 2014 kreeg Roermond te maken met een stroomstoring. Hier nog eens alles op een rij:
Dinsdagochtend rond 09:30 uur werd een deel van het centrum van Roermond getroffen door een stroomstoring. Bij graafwerkzaamheden aan de Willem II-Singel werd een kabel geraakt.

Laurentius Ziekenhuis
In totaal zaten 650 adressen in het centrum zonder stroom, waaronder het stadhuis, het politiebureau en het Laurentius Ziekenhuis.

Patiënten

Volgens de brandweer lukte het niet om de noodgenerator op gang te krijgen. De patiënten werden daarom handmatig beademd en met ambulances naar ziekenhuizen in Venlo en Maastricht vervoerd. Onder hen waren twee zwangere vrouwen en vier kinderen.
Het ziekenhuis had dinsdagochtend sinds 11:20 uur weer stroom, de storing in de Roermondse binnenstad was al om 10:35 uur verholpen.

Noodvoorziening

Normaal hoort het noodaggregaat bij een stroomstoring automatisch stroom te leveren, zodat de medische zorg aan de patiënten niet in gevaar komt. Waarom dat mis ging, is nog onduidelijk.
Volgens directeur Jack Thiadens van het Laurentius Ziekenhuis was voor het starten van het noodaggregaat stroom nodig. Door de storing in het netwerk startte de noodvoorziening niet, waardoor het Roermondse ziekenhuis bijna twee uur zonder elektriciteit zat.

Onderzoek

Onderzoeksinstituut TNO gaat onderzoeken waarom de noodstroomvoorziening niet werkte. Ze kijken onder meer naar de onderhoudstoestand van het noodaggregaat.