Stommelende steenmarters verjaagd met geurvlag

Het wordt weer kouder. ‘s Avonds zoeken dieren een beschut plekje. Schuren, tuinhuisjes, holen maar ook de zolder van Martijn Kagenaar zijn populaire toevluchtsoorden voor (bijvoorbeeld) de steenmarter.
Deze klimt met gemak tegen een loodrechte muur op. En een piepklein gaatje geeft hem al toegang tot spouwmuren en vlieringen. Maar omdat de steenmarter een beschermde diersoort is, is het moeilijk om hem uit je huis te weren. Zeker als je niet weet waar hij binnenkomt.

Wapens

Gif, klemmen en andere lethal weapons zijn verboden. “Maar een bekende leerde me onlangs een simpele, gratis en toch uiterst doeltreffende methode: als je namelijk ter plekke je geurvlag uitzet, maakt de steenmarter meteen rechtsomkeert”, zegt Martijn.
Gelukkig wordt de vliering van Martijn niet gebruikt. “Zo kon ik deze preventieve actie uitproberen zonder het reukorgaan van mijn gezin op de proef te stellen.” Zo gezegd, zo gedaan.

Buiten

“Toen ik gisteravond net op bed lag, hoorde ik het dier binnenkomen”, vertelt Martijn. “Na een seconde of tien verdween het alweer naar buiten. Hopelijk voorgoed!”