Als Limburger thuis in Qatar, behalve op de weg

© Yarno Ritzen
Yarno Ritzen woont nu een maand in Qatar. Alhoewel hij op veel plaatsen heeft gewoond is nergens is het verschil met Limburg beter voelbaar dan in het Midden Oosten.
De voorspelbare verschillen weet Yarno meteen te noemen. “Dure sportauto’s betaald met oliedollars in plaats middenklassers betaald met steenkoleneuro’s. Vrouwen en mannen die bijna volledig gesluierd over straat lopen terwijl het 45 graden is. En natuurlijk de omgeving. Waar het Limburgse heuvellandschap wonderschone plaatjes oplevert, raak je redelijk snel uitgekeken op die platte woestijn.”

Verkeer

Het grootste verschil? Dat is volgens Yarno het verkeer. "Limburgers zijn over het algemeen beschaafd op de weg, hier rijdt iedereen alsof hij voor het eerst achter het stuur zit.” Om even een beeld te geven van hoe gevaarlijk autorijden in Qatar is: verzekeringsmaatschappijen gaan ervan uit dat een automobilist gemiddeld één ongeluk per jaar heeft.

En toch

Toch zijn er ook overeenkomsten tussen Limburg en het kleine oliestaatje. “Wij Limburgers staan in Nederland bekend als zachtaardig. We hebben een mentaliteit van ‘ach, het komt wel een keer’”, vertelt Yarno. “Net als de Qatari: ook zij hebben die mentaliteit van ‘lukt het vandaag niet, dan doen we het morgen wel’. Alles lekker op zijn gemak, niet te veel stressen.”

Rijgedrag

“Waar wij Limburgers die rustig-aan-mentaliteit in zo goed als ieder aspect – inclusief ons rijgedrag – doortrekken, verliezen de Qatari hun mentaliteit wanneer ze achter het stuur kruipen”, vertelt Yarno. “Op dat moment veranderen de normaal zo rustige bewoners in hersenloze doodrijders. En als bedeesde, lieve Limburger zint me dat niet helemaal, want voor je het weet rij ik ook als een idioot.”
Ook iets meegemaakt? Laat het ons weten!