Stilstaan op de snelweg door bio-ethanol

© Flickr/ Redranch/ CC BY-NC-ND 2.0
Het is de droom van velen: een oldtimer. Rob Rietbroek uit Roermond vervulde zijn jongensdroom en schafte een jaar geleden een volledig gerestaureerde Volvo Amazon uit 1963 aan. Een maand geleden ging het mis. Midden op de snelweg begon te auto te haperen.

Op de snelweg

Harder dan 40 kilometer per uur kon de Volvo niet meer rijden. Het leverde hem een hoop getoeter en een paar verkeerde vingers zijn kant op.

Slechte stoffen

Wat daar nou de oorzaak van is? Er wordt steeds meer ethanol in benzine verwerkt, dat is een bio-brandstof. Dat stofje is nogal agressief en heeft de coating van de brandstoftank aangetast. Die coating, een dun laagje, vond Rob terug in het filter voor de brandstof. “Dat komt wel vaker voor bij oude auto’s”, verklaart Garage Jan Jacob, die gespecialiseerd is in Oldtimers.

Vaker?

Er zit nu al 5 procent ethanol in benzine. In de toekomst moet dat 10 procent worden. Het zou dus kunnen dat dit probleem vaker gaat voorkomen. "Het is een bekend probleem, maar na een bezoekje aan de garage is het opgelost", zegt garage Volvo Klassiekers.

Filter schoonmaken

Een kennis met verstand van auto’s wees Rob op het probleem. Het bleek een kwestie van het filter schoonmaken. Rob: “Mocht het nog eens voorkomen, dan heb ik mijn schroevendraaier bij de hand.”
Heb jij ook iets meegemaakt? Laat het ons weten!