Pedaalregels

© L1
Een lekker ritje op de wielrenfiets kan een hele hindernistocht worden. Zo erg, dat Ron Reuleaux uit Kerkrade zich ondertussen afvraagt of er geen extra verkeersregels nodig zijn op de pedalen.
Het begint al zodra Ron op een kruising komt waar hij voorrang heeft. Hij heeft zijn handen al aan de remmen. Terecht, want de automobilist die uit een zijstraat komt, heeft niet in de gaten dat hij de wielrenner voor moet laten gaan.

Tegenliggers

Even later is het weer raak. Op een fietspad rijden twee oudere dames Ron tegemoet, maar ze vertikken het om even achter elkaar te gaan rijden. In plaats daarvan remmen de fietssters, met als gevolg dat ze het hele fietspad blokkeren. En zo staat ook Ron weer stil.

E-bikes

Als klap op de vuurpijl kost het ook nog veel moeite om een groepje senioren op hun e-bikes in te halen. De vaart zit er dankzij de elektrofietsen goed in, maar het duurt even eer de elektrofietsers horen dat iemand hen wil inhalen. Want het geroep en gefluit van Ron ontgaat ze, ondanks hun hoorapparaten.

Hoortest

Perikelen als deze zorgen ervoor dat Kerkradenaar Reuleax hardop begint te denken over extra verkeersregels. Zoals minimum- en maximumsnelheden op het fietspad. Of een verplichte hoortest bij de aanschaf van een e-bike. En misschien is een tussentijdse toets voor oudere fietsers een idee?