Overslaan en naar de inhoud gaan

Alcohol Hertog Jan verandert in desinfecterende handgel

Geplaatst opwoensdag 1 april 2020 - 15:53

Een desinfecterende handgel van Hertog Jan in de strijd tegen het coronavirus? Dat klinkt als een misplaatste 1 aprilgrap maar het is toch echt waar.

De brouwerij in Arcen houdt na de productie van Hertog Jan 0,0 procent iedere keer alcohol over. Die wordt nu gebruikt voor de productie van desinfecterende middelen zoals handgels.

Weken voorbereiding
Moederbedrijf AB InBev heeft woensdag de eerste partij van 5000 handgels, gemaakt van alcoholvrij bier, gedoneerd aan ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland. Woordvoerder Wilco Heiwegen. "Ik heb wel even twijfels gehad om er uitgerekend op 1 april mee naar buiten te komen. Maar het is een heel serieuze zaak waar al weken voorbereiding aan vooraf zijn gegaan."

Donatie
De donatie is de eerste van een reeks in Nederland. De brouwer roept Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen op zich te blijven melden om handgels te ontvangen. In de rest van Europa heeft AB-InBev vorige week al 26.000 handgels en 50.000 liter ontsmettingsmiddel aan de gezondheidszorg geleverd.

Handgel van bierproducent AB InBev
AB-InBev

Ontsmettingsmiddel
Behalve Hertog Jan is ook de Dommelsche Bierbrouwerij in Valkenswaard gestart met productie van ontsmettingsmiddel. Verder doen ook alcoholvrije bieren van de Belgische brouwerijen Leffe en Jupiler mee aan de actie van AB-InBev. "We gaan daarmee door zolang het nodig is", laat directeur Nicolas Bartholomeeusen weten.

Ontheffing
Omdat de brouwerij in Arcen niet over een installatie beschikt om restalcohol te maken, vindt het productieproces van de handgels plaats in het Belgische Leuven. De verdeling verloopt vanuit het distributiecentrum van AB-InBev in Breda. "We hebben deze week een ontheffing gekregen van de Nederlandse overheid. We mogen nu het ontsmettingsmiddel leveren en hopen zo een kleine bijdrage te leveren aan de strijd tegen COVID-19", aldus Heiwegen.

Lees hier meer over het coronavirus

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen