Overslaan en naar de inhoud gaan

Alcohol Hertog Jan verandert in desinfecterende handgel

Geplaatst opwoensdag 1 april 2020 - 15:53

Een desinfecterende handgel van Hertog Jan in de strijd tegen het coronavirus? Dat klinkt als een misplaatste 1 aprilgrap maar het is toch echt waar.

De brouwerij in Arcen houdt na de productie van Hertog Jan 0,0 procent iedere keer alcohol over. Die wordt nu gebruikt voor de productie van desinfecterende middelen zoals handgels.

Weken voorbereiding
Moederbedrijf AB InBev heeft woensdag de eerste partij van 5000 handgels, gemaakt van alcoholvrij bier, gedoneerd aan ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland. Woordvoerder Wilco Heiwegen. "Ik heb wel even twijfels gehad om er uitgerekend op 1 april mee naar buiten te komen. Maar het is een heel serieuze zaak waar al weken voorbereiding aan vooraf zijn gegaan."

Donatie
De donatie is de eerste van een reeks in Nederland. De brouwer roept Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen op zich te blijven melden om handgels te ontvangen. In de rest van Europa heeft AB-InBev vorige week al 26.000 handgels en 50.000 liter ontsmettingsmiddel aan de gezondheidszorg geleverd.

Handgel van bierproducent AB InBev
AB-InBev

Ontsmettingsmiddel
Behalve Hertog Jan is ook de Dommelsche Bierbrouwerij in Valkenswaard gestart met productie van ontsmettingsmiddel. Verder doen ook alcoholvrije bieren van de Belgische brouwerijen Leffe en Jupiler mee aan de actie van AB-InBev. "We gaan daarmee door zolang het nodig is", laat directeur Nicolas Bartholomeeusen weten.

Ontheffing
Omdat de brouwerij in Arcen niet over een installatie beschikt om restalcohol te maken, vindt het productieproces van de handgels plaats in het Belgische Leuven. De verdeling verloopt vanuit het distributiecentrum van AB-InBev in Breda. "We hebben deze week een ontheffing gekregen van de Nederlandse overheid. We mogen nu het ontsmettingsmiddel leveren en hopen zo een kleine bijdrage te leveren aan de strijd tegen COVID-19", aldus Heiwegen.

Lees hier meer over het coronavirus

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen