Overslaan en naar de inhoud gaan

Albanese drugscrimineel zwijgt: 'Anders loopt gezin gevaar'

Geplaatst opdinsdag 11 augustus 2020 - 14:10

De Albanese drugscrimineel Dario C. (37) zit in een lastig parket. Hij neemt de volledige schuld voor een hennepplantage in Limbricht op zich, omdat hij namen van handlangers niet durft te noemen.

Naar eigen zeggen moet Dario voor zijn leven en dat van zijn gezin vrezen als hij zijn mond voorbij praat.

Lees ook: Albanees drugsnetwerk verdiende miljoenen in Limburg

Familiezaken
Daarom verklaarde hij dinsdagmorgen bij de rechter dat hij verantwoordelijk was voor de hennepplantage die op 11 december 2018 werd opgerold aan de Provincialeweg in Limbricht. In de vrijstaande woning werden op de eerste verdieping en op zolder in totaal 544 planten gevonden. Tijdens de inval werden ook Dario's vrouw Diana (23) en zijn vader Nedini (76) gearresteerd.

Vijf oogsten
Volgens justitie heeft Dario zeker vijf keer geoogst. Aanklager Peter Huttenhuis wijst onder meer op vervuilde koolstoffilters, die sterk wijzen op langdurig gebruik. Ander productiemateriaal werd al in de zomer van 2017 aangeschaft. Dario ontkent eerdere oogsten; hij zou pas in september 2018 zijn gestart met zijn plantageproject. Hij zegt ook dat Diana en zijn vader niets met de drugs van doen hebben.

Alles kwijt
Dario heeft wel toegegeven dat hij hulp kreeg bij het opzetten van die plantage. In totaal zou hij iemand zo'n 20.000 tot 25.000 euro hebben betaald om de plantage op te zetten. Wie die 'iemand' is, wil Dario niet zeggen. "Dat was al het geld dat ik had. Ik zag het als een investering, iets waarmee ik meer geld kon verdienen voor mijn gezin. Maar nu zijn we alles kwijt."

Provincialeweg Limbricht hennep
Dario C. had een hennepplantage in een woning op de Provincialeweg in Limbricht, rechts op de foto.
Foto: Google Streetview

Lushnjë-connectie
Justitie denkt echter dat er een laag onder dit verhaal zit. Dat van de klassieke omerta; loopjongens zwijgen over de grote mannen. Zo is de eigenaar van de woning in Limbricht ook een Albanees, Argeril Q. (41), en komt hij net als Dario en zijn familie uit Lushnjë. En dat is weer een bekende stad voor justitie in Limburg; vrijwel alle Albanese verdachten in drugsdossiers komen uit die stad.

Geen hypotheek
Daar komt bij dat Argeril Q. de woning in Limbricht (prijskaartje: 230.000 euro) zonder hypotheek kocht. Hij is getrouwd met een zus van Dario. En Dario kwam in 2017, net na de aankoop van de woning, naar Nederland om zich in het pand van zijn schoonbroer te vestigen. Justitie ziet aanwijzingen dat niet Dario, maar deze Argeril het brein achter de plantage is.

Lees ook: Video: Drugsmiljoenen op grote schaal witgewassen in Albanië

Tonnen geclaimd
Er loopt momenteel een witwasonderzoek naar Argeril. Op het huis in Limbricht is inmiddels beslag gelegd. Justitie bereidt een vordering van 272.000 euro voor, geld dat verdiend zou zijn met hennepplantages. Verder onderzoek moet uitwijzen bij welke verdachten die claim wordt neergelegd. Dario kan voor een groot deel van dat bedrag opdraaien als hij zijn mond houdt.

Veel overuren
Justitie eiste dinsdag wel al straffen tegen Dario, vrouw Diana en vader Nedini. Die laatste twee zouden één maand voorwaardelijke celstraf moeten krijgen en een boete van 5.000 euro moeten betalen. Dario zou twee maanden voorwaardelijk en een boete van 11.000 euro moeten krijgen. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Advocate Letty Schyns, die Dario bijstaat, pleit voor een taakstraf. "Een boete kan hij simpelweg niet betalen. Hij maakt nu al ontzettend veel overuren om zijn vrouw en drie kinderen te kunnen onderhouden." Luc Bien, advocaat van Diana en Nedini, pleit voor vrijspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen