Overslaan en naar de inhoud gaan

Albanese bendes doen machtsgreep in Limburgse onderwereld

Geplaatst opwoensdag 6 maart 2019 - 16:30

Criminelen uit Albanië doen een machtsgreep in de Limburgse onderwereld en mengen zich met name in het drugscircuit. De laatste maanden zorgen verschillende bendes uit het Balkanland in toenemende mate voor problemen in de provincie.

Dat blijkt uit onderzoek van L1. De politie laat desgevraagd weten dat er sprake is van 'Albanezen-problematiek'.

Geen dikke auto's
Een hoge politiefunctionaris vertelt dat de Albanezen zeer georganiseerd te werk gaan. "Ze krijgen een steeds grotere rol in de drugswereld, omdat ze niet opvallen. Ze rijden niet in dikke auto's en pochen niet met het geld dat ze verdienen. Dat maakt ze een betrouwbare partner voor andere criminelen." En dat levert het nodige geld op, weet deze politieman. "Er zijn bijvoorbeeld gevallen bekend van Albanezen die bijna contant een huis betalen."

Woninginbraken
Maar de Albanezen in Limburg bewegen zich niet alleen in het drugscircuit. Volgens een woordvoerster van de politie Limburg veroorzaken ze verschillende vormen van overlast, waaronder woninginbraken. "Zoals wel vaker bepaalde groepen naar boven komen, zijn het nu de Albanezen. Het speelt eigenlijk wel in de hele eenheid", vertelt ze.

Nieuwe identiteit
Eén van de eerste Limburgse rechtszaken van het nieuwe kalenderjaar was er een tegen een 36-jarige Albanees. Hij werd op 4 januari veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden, waarvan één maand voorwaardelijk, voor het verhandelen van een vals paspoort. Juist deze paspoorthandel maakt de Albanezen een lastige groep om te monitoren. In Albanië is het immers legaal om meerdere malen de naam op je paspoort te veranderen, iets dat de handel in identiteitsbewijzen in de kaart speelt. Zo'n vals papiertje maakt het weer eenvoudiger voor criminelen om te 'verdwijnen' wanneer de situatie daar om vraagt.

Lees ook: Albanese bende verdacht van tientallen woninginbraken

Drugs en moord
De 'nieuwe partij' in crimineel Limburg handelt voornamelijk in de luwte, zoals de bende die vanuit Vaals tientallen inbraken pleegde en vorige week werd opgepakt. Maar ook grof geweld wordt niet geschuwd. In november 2017 werd er in Sittard op agenten geschoten, toen deze een inval wilden doen bij een drugspand op de Nusterweg. Twee Albanezen werden aangemerkt als hoofdverdachten, maar zijn vooralsnog niet veroordeeld. En later deze maand staat de Albanese verdachte Perparim S. (39) voor de rechter voor het doodschieten van Soufian Lahnstein uit Meerssen. Het is nog steeds onduidelijk wat er precies is gebeurd.

Steeds meer Albanezen
De groep Albanezen in Limburg groeit aanzienlijk in percentage. In Heerlen, Maastricht en Roermond woonden in 2016 nog 72 mensen uit Albanië. Inmiddels zijn er dat 127, een stijging van ruim 76 procent. In de gemeente Sittard-Geleen stonden er 28 Albanezen geregistreerd in 2017; een jaar later waren er 45 ingeschreven. En ook landelijk gezien is er sprake van een forse stijging; van 1990 geregistreerde Albanezen in 2015 naar 2852 Albanezen in 2018.

Albanië is één van de armste landen van Europa. Het gemiddelde inkomen ligt net boven de driehonderd euro per maand.

L1mburg Centraal
Meer hierover in L1mburg Centraal

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen