Overslaan en naar de inhoud gaan

Albanese bendes doen machtsgreep in Limburgse onderwereld

Geplaatst opwoensdag 6 maart 2019 - 16:30

Criminelen uit Albanië doen een machtsgreep in de Limburgse onderwereld en mengen zich met name in het drugscircuit. De laatste maanden zorgen verschillende bendes uit het Balkanland in toenemende mate voor problemen in de provincie.

Dat blijkt uit onderzoek van L1. De politie laat desgevraagd weten dat er sprake is van 'Albanezen-problematiek'.

Geen dikke auto's
Een hoge politiefunctionaris vertelt dat de Albanezen zeer georganiseerd te werk gaan. "Ze krijgen een steeds grotere rol in de drugswereld, omdat ze niet opvallen. Ze rijden niet in dikke auto's en pochen niet met het geld dat ze verdienen. Dat maakt ze een betrouwbare partner voor andere criminelen." En dat levert het nodige geld op, weet deze politieman. "Er zijn bijvoorbeeld gevallen bekend van Albanezen die bijna contant een huis betalen."

Woninginbraken
Maar de Albanezen in Limburg bewegen zich niet alleen in het drugscircuit. Volgens een woordvoerster van de politie Limburg veroorzaken ze verschillende vormen van overlast, waaronder woninginbraken. "Zoals wel vaker bepaalde groepen naar boven komen, zijn het nu de Albanezen. Het speelt eigenlijk wel in de hele eenheid", vertelt ze.

Nieuwe identiteit
Eén van de eerste Limburgse rechtszaken van het nieuwe kalenderjaar was er een tegen een 36-jarige Albanees. Hij werd op 4 januari veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden, waarvan één maand voorwaardelijk, voor het verhandelen van een vals paspoort. Juist deze paspoorthandel maakt de Albanezen een lastige groep om te monitoren. In Albanië is het immers legaal om meerdere malen de naam op je paspoort te veranderen, iets dat de handel in identiteitsbewijzen in de kaart speelt. Zo'n vals papiertje maakt het weer eenvoudiger voor criminelen om te 'verdwijnen' wanneer de situatie daar om vraagt.

Lees ook: Albanese bende verdacht van tientallen woninginbraken

Drugs en moord
De 'nieuwe partij' in crimineel Limburg handelt voornamelijk in de luwte, zoals de bende die vanuit Vaals tientallen inbraken pleegde en vorige week werd opgepakt. Maar ook grof geweld wordt niet geschuwd. In november 2017 werd er in Sittard op agenten geschoten, toen deze een inval wilden doen bij een drugspand op de Nusterweg. Twee Albanezen werden aangemerkt als hoofdverdachten, maar zijn vooralsnog niet veroordeeld. En later deze maand staat de Albanese verdachte Perparim S. (39) voor de rechter voor het doodschieten van Soufian Lahnstein uit Meerssen. Het is nog steeds onduidelijk wat er precies is gebeurd.

Steeds meer Albanezen
De groep Albanezen in Limburg groeit aanzienlijk in percentage. In Heerlen, Maastricht en Roermond woonden in 2016 nog 72 mensen uit Albanië. Inmiddels zijn er dat 127, een stijging van ruim 76 procent. In de gemeente Sittard-Geleen stonden er 28 Albanezen geregistreerd in 2017; een jaar later waren er 45 ingeschreven. En ook landelijk gezien is er sprake van een forse stijging; van 1990 geregistreerde Albanezen in 2015 naar 2852 Albanezen in 2018.

Albanië is één van de armste landen van Europa. Het gemiddelde inkomen ligt net boven de driehonderd euro per maand.

L1mburg Centraal
Meer hierover in L1mburg Centraal

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane