Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Albanese bende: 'Makelaars durven geen aangifte te doen'

Geplaatst opdonderdag 23 mei 2019 - 15:02

Naar aanleiding van het oprollen van een grote Albanese drugsbende in Geleen werden verschillende partijen, waaronder makelaars, opgeroepen om waakzamer te zijn. De drempel voor makelaars om aangifte te doen als criminelen een woning aanschaffen, is echter erg hoog.

Dat stelt Michel Dohmen, makelaar en voorzitter van de Limburgse NVM.

Lees ook: 'Meerkoppig monster uit Albanië infiltreerde in Geleen'

Belletjes rinkelen
De Albanese bende slaagde erin om woningen aan te schaffen in Sittard en Geleen, zonder dat er ergens een belletje ging rinkelen. Een deel van die woningen werd gekocht met valse werkgeversverklaringen, terwijl een ander deel in één keer werd afgetikt vanaf een Albanese bankrekening. Burgemeester Sjraar Cox deed dinsdag daarom een oproep aan betrokken partijen, waaronder dus makelaars, om scherper te zijn op dergelijke verdachte transacties en handelingen.

Auto in brand
Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Makelaars kunnen immers niet anoniem aangifte doen; de aangifte is altijd herleidbaar. Daar zit de pijn. "We kennen de verhalen van makelaars die dan vervolgens onfrisse figuren op de stoep hebben staan, auto's die in brand worden gestoken of ramen die sneuvelen", aldus Dohmen.

Kans op represailles
Angst speelt een rol denkt Dohmen. "Als je iets meldt of je mond opendoet, dan is de kans op represailles gewoon aanwezig. En als bendes eenmaal weten dat ze ergens terecht kunnen om transacties te doen, dan blijven ze vaak terugkomen. Als je eenmaal in het web zit, kom je er niet zomaar uit. De onderwereld is enorm verweven met het normale leven. En je moet dat proberen te voorkomen."

Lees ook: Uitzetting dreigt voor Albanese 'spookkinderen'

Rotte appels
Er wordt op dit moment samen met politie en justitie gewerkt aan een soort keurmerk, dat moet voorkomen dat makelaars in een moeilijke positie terecht komen. "Een keurmerk dat aangeeft dat je zuiver en integer werkt en dat je hoe dan ook melding maakt van een aankoop", zegt Dohmen. Het systeem moet vooral een afschrikwekkende werking hebben. "Maar er zullen altijd rotte appels tussen zitten; makelaars die bereid zijn om zaken te doen met criminelen", concludeert Dohmen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen