Overslaan en naar de inhoud gaan

Albanese bende: 'Makelaars durven geen aangifte te doen'

Geplaatst opdonderdag 23 mei 2019 - 15:02

Naar aanleiding van het oprollen van een grote Albanese drugsbende in Geleen werden verschillende partijen, waaronder makelaars, opgeroepen om waakzamer te zijn. De drempel voor makelaars om aangifte te doen als criminelen een woning aanschaffen, is echter erg hoog.

Dat stelt Michel Dohmen, makelaar en voorzitter van de Limburgse NVM.

Lees ook: 'Meerkoppig monster uit Albanië infiltreerde in Geleen'

Belletjes rinkelen
De Albanese bende slaagde erin om woningen aan te schaffen in Sittard en Geleen, zonder dat er ergens een belletje ging rinkelen. Een deel van die woningen werd gekocht met valse werkgeversverklaringen, terwijl een ander deel in één keer werd afgetikt vanaf een Albanese bankrekening. Burgemeester Sjraar Cox deed dinsdag daarom een oproep aan betrokken partijen, waaronder dus makelaars, om scherper te zijn op dergelijke verdachte transacties en handelingen.

Auto in brand
Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Makelaars kunnen immers niet anoniem aangifte doen; de aangifte is altijd herleidbaar. Daar zit de pijn. "We kennen de verhalen van makelaars die dan vervolgens onfrisse figuren op de stoep hebben staan, auto's die in brand worden gestoken of ramen die sneuvelen", aldus Dohmen.

Kans op represailles
Angst speelt een rol denkt Dohmen. "Als je iets meldt of je mond opendoet, dan is de kans op represailles gewoon aanwezig. En als bendes eenmaal weten dat ze ergens terecht kunnen om transacties te doen, dan blijven ze vaak terugkomen. Als je eenmaal in het web zit, kom je er niet zomaar uit. De onderwereld is enorm verweven met het normale leven. En je moet dat proberen te voorkomen."

Lees ook: Uitzetting dreigt voor Albanese 'spookkinderen'

Rotte appels
Er wordt op dit moment samen met politie en justitie gewerkt aan een soort keurmerk, dat moet voorkomen dat makelaars in een moeilijke positie terecht komen. "Een keurmerk dat aangeeft dat je zuiver en integer werkt en dat je hoe dan ook melding maakt van een aankoop", zegt Dohmen. Het systeem moet vooral een afschrikwekkende werking hebben. "Maar er zullen altijd rotte appels tussen zitten; makelaars die bereid zijn om zaken te doen met criminelen", concludeert Dohmen.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen