Overslaan en naar de inhoud gaan

Albanese bende: 'Makelaars durven geen aangifte te doen'

Geplaatst opdonderdag 23 mei 2019 - 15:02

Naar aanleiding van het oprollen van een grote Albanese drugsbende in Geleen werden verschillende partijen, waaronder makelaars, opgeroepen om waakzamer te zijn. De drempel voor makelaars om aangifte te doen als criminelen een woning aanschaffen, is echter erg hoog.

Dat stelt Michel Dohmen, makelaar en voorzitter van de Limburgse NVM.

Lees ook: 'Meerkoppig monster uit Albanië infiltreerde in Geleen'

Belletjes rinkelen
De Albanese bende slaagde erin om woningen aan te schaffen in Sittard en Geleen, zonder dat er ergens een belletje ging rinkelen. Een deel van die woningen werd gekocht met valse werkgeversverklaringen, terwijl een ander deel in één keer werd afgetikt vanaf een Albanese bankrekening. Burgemeester Sjraar Cox deed dinsdag daarom een oproep aan betrokken partijen, waaronder dus makelaars, om scherper te zijn op dergelijke verdachte transacties en handelingen.

Auto in brand
Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Makelaars kunnen immers niet anoniem aangifte doen; de aangifte is altijd herleidbaar. Daar zit de pijn. "We kennen de verhalen van makelaars die dan vervolgens onfrisse figuren op de stoep hebben staan, auto's die in brand worden gestoken of ramen die sneuvelen", aldus Dohmen.

Kans op represailles
Angst speelt een rol denkt Dohmen. "Als je iets meldt of je mond opendoet, dan is de kans op represailles gewoon aanwezig. En als bendes eenmaal weten dat ze ergens terecht kunnen om transacties te doen, dan blijven ze vaak terugkomen. Als je eenmaal in het web zit, kom je er niet zomaar uit. De onderwereld is enorm verweven met het normale leven. En je moet dat proberen te voorkomen."

Lees ook: Uitzetting dreigt voor Albanese 'spookkinderen'

Rotte appels
Er wordt op dit moment samen met politie en justitie gewerkt aan een soort keurmerk, dat moet voorkomen dat makelaars in een moeilijke positie terecht komen. "Een keurmerk dat aangeeft dat je zuiver en integer werkt en dat je hoe dan ook melding maakt van een aankoop", zegt Dohmen. Het systeem moet vooral een afschrikwekkende werking hebben. "Maar er zullen altijd rotte appels tussen zitten; makelaars die bereid zijn om zaken te doen met criminelen", concludeert Dohmen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen