Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Albanese bende: 'Makelaars durven geen aangifte te doen'

Geplaatst opdonderdag 23 mei 2019 - 15:02

Naar aanleiding van het oprollen van een grote Albanese drugsbende in Geleen werden verschillende partijen, waaronder makelaars, opgeroepen om waakzamer te zijn. De drempel voor makelaars om aangifte te doen als criminelen een woning aanschaffen, is echter erg hoog.

Dat stelt Michel Dohmen, makelaar en voorzitter van de Limburgse NVM.

Lees ook: 'Meerkoppig monster uit Albanië infiltreerde in Geleen'

Belletjes rinkelen
De Albanese bende slaagde erin om woningen aan te schaffen in Sittard en Geleen, zonder dat er ergens een belletje ging rinkelen. Een deel van die woningen werd gekocht met valse werkgeversverklaringen, terwijl een ander deel in één keer werd afgetikt vanaf een Albanese bankrekening. Burgemeester Sjraar Cox deed dinsdag daarom een oproep aan betrokken partijen, waaronder dus makelaars, om scherper te zijn op dergelijke verdachte transacties en handelingen.

Auto in brand
Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Makelaars kunnen immers niet anoniem aangifte doen; de aangifte is altijd herleidbaar. Daar zit de pijn. "We kennen de verhalen van makelaars die dan vervolgens onfrisse figuren op de stoep hebben staan, auto's die in brand worden gestoken of ramen die sneuvelen", aldus Dohmen.

Kans op represailles
Angst speelt een rol denkt Dohmen. "Als je iets meldt of je mond opendoet, dan is de kans op represailles gewoon aanwezig. En als bendes eenmaal weten dat ze ergens terecht kunnen om transacties te doen, dan blijven ze vaak terugkomen. Als je eenmaal in het web zit, kom je er niet zomaar uit. De onderwereld is enorm verweven met het normale leven. En je moet dat proberen te voorkomen."

Lees ook: Uitzetting dreigt voor Albanese 'spookkinderen'

Rotte appels
Er wordt op dit moment samen met politie en justitie gewerkt aan een soort keurmerk, dat moet voorkomen dat makelaars in een moeilijke positie terecht komen. "Een keurmerk dat aangeeft dat je zuiver en integer werkt en dat je hoe dan ook melding maakt van een aankoop", zegt Dohmen. Het systeem moet vooral een afschrikwekkende werking hebben. "Maar er zullen altijd rotte appels tussen zitten; makelaars die bereid zijn om zaken te doen met criminelen", concludeert Dohmen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen