Overslaan en naar de inhoud gaan

Albanese bende: 'Makelaars durven geen aangifte te doen'

Geplaatst opdonderdag 23 mei 2019 - 15:02

Naar aanleiding van het oprollen van een grote Albanese drugsbende in Geleen werden verschillende partijen, waaronder makelaars, opgeroepen om waakzamer te zijn. De drempel voor makelaars om aangifte te doen als criminelen een woning aanschaffen, is echter erg hoog.

Dat stelt Michel Dohmen, makelaar en voorzitter van de Limburgse NVM.

Lees ook: 'Meerkoppig monster uit Albanië infiltreerde in Geleen'

Belletjes rinkelen
De Albanese bende slaagde erin om woningen aan te schaffen in Sittard en Geleen, zonder dat er ergens een belletje ging rinkelen. Een deel van die woningen werd gekocht met valse werkgeversverklaringen, terwijl een ander deel in één keer werd afgetikt vanaf een Albanese bankrekening. Burgemeester Sjraar Cox deed dinsdag daarom een oproep aan betrokken partijen, waaronder dus makelaars, om scherper te zijn op dergelijke verdachte transacties en handelingen.

Auto in brand
Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Makelaars kunnen immers niet anoniem aangifte doen; de aangifte is altijd herleidbaar. Daar zit de pijn. "We kennen de verhalen van makelaars die dan vervolgens onfrisse figuren op de stoep hebben staan, auto's die in brand worden gestoken of ramen die sneuvelen", aldus Dohmen.

Kans op represailles
Angst speelt een rol denkt Dohmen. "Als je iets meldt of je mond opendoet, dan is de kans op represailles gewoon aanwezig. En als bendes eenmaal weten dat ze ergens terecht kunnen om transacties te doen, dan blijven ze vaak terugkomen. Als je eenmaal in het web zit, kom je er niet zomaar uit. De onderwereld is enorm verweven met het normale leven. En je moet dat proberen te voorkomen."

Lees ook: Uitzetting dreigt voor Albanese 'spookkinderen'

Rotte appels
Er wordt op dit moment samen met politie en justitie gewerkt aan een soort keurmerk, dat moet voorkomen dat makelaars in een moeilijke positie terecht komen. "Een keurmerk dat aangeeft dat je zuiver en integer werkt en dat je hoe dan ook melding maakt van een aankoop", zegt Dohmen. Het systeem moet vooral een afschrikwekkende werking hebben. "Maar er zullen altijd rotte appels tussen zitten; makelaars die bereid zijn om zaken te doen met criminelen", concludeert Dohmen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen