Overslaan en naar de inhoud gaan

Albanees vrijgesproken voor Landgraafse hennepplantage

Geplaatst opdonderdag 7 januari 2021 - 15:05

Een 33-jarige Albanees is donderdag vrijgesproken van betrokkenheid bij een grote hennepplantage in Landgraaf. Volgens de rechter ligt er te weinig bewijs tegen de dertiger.

De man is eigenaar van het huis en de aanpalende garage, waarin 1035 hennepplanten zijn gevonden, maar verhuurde beide panden.

Lees ook: Video: Drugsmiljoenen op grote schaal witgewassen in Albanië

Alessio de Griek
In de woning aan de Heigank werden geen drugs gevonden toen de politie op 2 juli 2019 binnenviel. De planten stonden in de aangrenzende garage. Tussen beide panden zat geen deur, waardoor de garage een apart huisnummer heeft. Op dat huisnummer woonde ene Alessio, iemand die zich had gemeld als huurder en Griekse identiteitsbewijzen gebruikte voor de huurovereenkomst.

Valse papieren
Die identiteit bleek achteraf vals. Het is niet voor het eerst dat er in het hennepcircuit valse documenten opduiken. Door veel Albanese drugscriminelen wordt gebruik gemaakt van Italiaanse en Griekse vervalsingen. Omdat 'Alessio' niet meer te achterhalen was voor de politie, richtten de speurders zich op de 33-jarige verhuurder. En dat is, al dan niet toevallig, een Albanees.

Beetje pech
Hij zei donderdag tegen de rechter dat hij geen enkele wetenschap had van de hennepplantage. "Cliënt heeft een beetje de pech dat hij een Albanees is, want dat zijn allemaal henneptelers. Wat doen ze anders in Nederland?", was advocaat Phil Boonen sarcastisch. "Ik zie in dit hele dossier niets dat hem aan de plantage linkt. Het verhaal van justitie is gestoeld op algemeenheden."

Justitie ziet dat wel. Niet alleen was de man eigenaar van de panden; drie voertuigen op zijn naam zijn geregeld bij de garage gezien. "Maar die auto's leende hij ook uit aan familie en men heeft nooit de moeite genomen om eens te kijken wie er daadwerkelijk in de auto's zaten", zegt Boonen.

Lees ook: Albanees drugsnetwerk verdiende miljoenen in Limburg

Nog steeds verdachte
De aanklager eiste donderdag 180 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Advocaat Boonen zette in op vrijspraak. En met succes. De rechter vond weliswaar dat de Albanees zijn huurders beter had kunnen controleren, maar zag te weinig bewijs voor directe betrokkenheid bij de plantages.

Overigens is de man nog niet helemaal verlost van justitie. Hij geldt nog altijd als één van de tientallen verdachten in dossier 23Basalt, een onderzoek naar een grote groep drugscriminelen die vrijwel allemaal wortels hebben in Albanië en opereerden vanuit de Westelijke Mijnstreek.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen