Overslaan en naar de inhoud gaan

Albanees drugsnetwerk verdiende miljoenen in Limburg

Geplaatst opzondag 10 mei 2020 - 8:00

Het Albanese drugsnetwerk dat vorig jaar werd opgerold, verdiende miljoenen met grote hennepplantages op verschillende plekken in de provincie.

Dat blijkt uit informatie van L1. De Albanezen verdienden alleen al 1,8 miljoen euro per jaar aan drie grote plantages.

Lees ook: Video: Drugsmiljoenen op grote schaal witgewassen in Albanië

Vierduizend planten
Een van die plantages was opgezet in een loods in de Oslostraat in Sittard en telde 1344 planten, terwijl er 1769 plantjes werden gevonden in een pand aan de Rijksweg in Heel. De derde grote plantage tilde het totale aantal naar ruim vierduizend planten.

Hennepfabrieken
Justitie omschrijft de enorme plantages als 'hennepfabrieken' en spreekt van grootschalige criminaliteit. Volgens officier van justitie Peter Huttenhuis konden de drugsboeren bijna twee miljoen per jaar verdienen aan de drie plantages. Het bleef ook niet bij die drie fabrieken; er zijn tientallen plantages geruimd die door de Albanezen werden bestierd.

Lees ook: Twee hoofdverdachten Albanees drugsdossier voortvluchtig

Tientallen verdachten
In de omvangrijke drugszaak worden 33 mensen verdacht. Tot voor kort zaten zes verdachten in voorarrest, maar zij werden op 14 februari vrijgelaten. Ondertussen zijn er al verschillende figuranten apart berecht. Zij spelen in de ogen van justitie een kleinere rol in het geheel. Op 12 mei wordt de zaak van de vermeende hoofdrolspelers weer kort behandeld door de rechter.

Kleine spelers
Hamza M. (29) was één van de kleine radertjes in het omvangrijke drugsnetwerk en meteen een van de weinige pionnen die niet uit Albanië komt. Hij bracht cash geld naar het Geleense betaalbedrijf Europrofex, om daarmee de huur van henneppanden te betalen. Volgens advocaat Justin Luiten wist Hamza niet dat er plantages in die panden stonden en had hij überhaupt geen weet van criminele activiteiten. De rechter gaf hem gelijk en sprak de Marokkaanse verdachte eerder dit jaar vrij.

Lees ook: Criminele Albanezen niets in de weg gelegd: 'Schrikbarend'

Twintig euro
Dit soort figuranten zorgden er volgens justitie voor dat grotere vissen jarenlang buiten beeld bleven. Hamza werd wel op camera vastgelegd met hoofdrolspeler Haxhi P. (35) en verklaarde bij de politie betalingen te hebben gedaan namens twee andere Albanese verdachten. Zelf maakten zij hun handen niet vuil. Hamza kreeg per transactie twintig euro voor de moeite.

Zondagavond om 17:30 uur zendt L1 een reportage uit over Albanees drugsgeld en witwassen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen