Overslaan en naar de inhoud gaan

Al meer dan 100 schademeldingen na noodweer

Geplaatst opwoensdag 30 juni 2021 - 15:13

Er zijn in totaal al ruim 100 schademeldingen na het noodweer van dinsdagavond binnengekomen bij Interpolis en Univé.

Dat melden de woordvoerders van de verzekeraars. "Woensdag hebben we tot 12:00 uur 138 schademeldingen binnengekregen. Hiervan kwam 80 procent uit Limburg", laat de woordvoerder van Interpolis weten.

De verzekeraar Univé laat weten vanuit Limburg tientallen meldingen te hebben gehad. "Dit waren woonschades. We verwachten nog wel meer schades de komende dagen. Ook andere meldingen dan woonschades."

Tonnen
MainPlus Schadeherstel, dat de schades afhandelt voor Nederlandse verzekeraars zoals Unigarant, laat weten dat daar vijftien schademeldingen binnen zijn gekomen. "Als ik een voorzichtige inschatting moet maken leidt dit tot een aantal tonnen aan schadelast die door ons verholpen gaat worden", zegt commercieel directeur Gerard van Engelenburg. "Ik heb het dan slechts over het deel dat wij oppakken. De totale schade zal vele malen meer zijn, is mijn inschatting."

Lees ook: Dag na noodweer: 'Zitten huilen in stoel'

Univé laat weten dat de schade moeilijk te schatten is. "Maar als we een hele grove inschatting maken dan kan dat uitkomen ergens tussen de 50.000 en de 100.000 euro aan schade. Dit bedrag betreft alleen woonschades, we hebben nog niet alles binnen."

Plaatselijk
"Landelijk zagen wij niet een bovengemiddeld aantal schademeldingen. Dit was erg plaatselijk. Uit Landgraaf kwamen de meeste meldingen; zo'n 38. Uit Kerkrade kwamen er 30 en uit Meerssen 25", zegt de woordvoerder van Interpolis. Het is volgens de woordvoerder nog niet bekend hoeveel de totale schade bedraagt. Onbekend is hoeveel schademeldingen er in totaal zijn binnengekomen bij alle verzekeraars, omdat de Bond van Verzekeraars dit op lokaal niveau niet inventariseert.

De verzekeraars die wel al een beeld konden schetsen geven aan dat de meeste meldingen gaan over ondergelopen kelders, garages en blank staande vloeren. "Ook kwamen er meldingen van verzakkingen van de oprit", zegt de woordvoerder van Interpolis.

Volgens de woordvoerder van Interpolis hebben de schoonmaakbedrijven in Zuid-Limburg het door het noodweer erg druk. "Op dit moment nemen ze alleen spoedmeldingen aan."

Schoon
Om wateroverlast te voorkomen, adviseert de woordvoerder van Interpolis om dakgoten regelmatig schoon te maken en te zorgen dat er genoeg groen om je woning is, zodat water kan weglopen. "Maar in Zuid-Limburg viel natuurlijk zoveel water dat door de straten stroomde, daar zijn niet alle preventiemaatregelen tegen bestand."

Vergoed
Of bij iedereen, waar er schade is ontstaan, het vergoed wordt, ligt aan hoe mensen verzekerd zijn. "Je hoeft niet een hele speciale verzekering te hebben. Een woonverzekering is vaak voldoende, maar het wordt natuurlijk wel altijd per persoon bekeken", laat de woordvoerder van de zorgverzekeraar weten.

Lees ook: Noodweer zorgt in korte tijd voor wateroverlast en schade

Paarden
De brandweer in Limburg kreeg zo'n 200 meldingen binnen dinsdagavond, waarvan het grootste gedeelte uit het zuiden. Volgens een woordvoerder ging het vooral om kleine zaken als losgeraakte putdeksels. Ook moesten bij een manege in Landgraaf 60 paarden geëvacueerd worden in verband met een ondergelopen stal. De woordvoerder spreekt van een 'heel drukke avond'.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen