De Maastrichtenaar Abdullah Al Mansouri, die 8 jaar vastzat in een cel in Iran, is in die periode nooit voor een rechter verschenen.
Mansouri zat van 2006 tot 2014 vast in Iran, maar heeft in die tijd nooit een rechter gezien. "Ik heb ook nooit een vonnis gelezen, laat staan een advocaat gezien", vertelt Mansouri in een interview met Wordt Vervolgd, een blad van Amnesty International dat komende week verschijnt.
Asiel in Nederland
Al Mansouri, een oud-luitenant-kolonel van het Iraanse leger, deserteerde en ontvluchtte zijn geboorteland Iran tijdens de oorlog met Irak. Hij kreeg in 1990 politiek asiel in Nederland en ging met zijn vrouw en kinderen in Maastricht wonen. In zijn nieuwe woonplaats zette hij zich jarenlang in voor VluchtelingenWerk en GroenLinks. In 2001 kreeg hij een lintje.
Opgepakt en uitgeleverd
In 2006 wordt Al Mansouri in Syrië opgepakt en uitgeleverd aan Iran. De Iraanse autoriteiten zouden hem zien als leider van een terroristisch netwerk. In 2007 doen verhalen de ronde dat hij ter dood is veroordeeld. In 2009 zou die straf zijn omgezet tot 30 jaar cel. Dat zou later weer zijn gehalveerd tot 15 jaar cel. Al Mansouri weet al die tijd van niets, zo zegt hij nu. "Van die veroordelingen hoorde ik pas na mijn vrijlating."
Vrijgelaten
Tijdens zijn gevangenschap wordt er in Nederland regelmatig actie gevoerd tegen de straf van Al Mansouri. Onder anderen burgemeester Leers van Maastricht en PVV-leider Geert Wilders roepen om zijn vrijlating. In de zomer van 2014 komt hij onverwacht vrij. Al Mansouri zat acht jaar vast zonder proces en werd in die periode herhaaldelijk gemarteld.

Terug in Nederland
In het eerste interview na zijn vrijlating vertelt de Maastrichtenaar onder meer uitgebreid over de martelpraktijken in de Iraanse cel en hoe het is om weer terug in Nederland te zijn. "Ik weet nog altijd niet waarom ze me hebben laten gaan", zegt Al Mansouri. Hij is dolblij weer in Maastricht te zijn. "Ik ben hier dan wel niet geboren, ik voel me echt een Sjeng."