Overslaan en naar de inhoud gaan

'Al Houda moskee Geleen broeinest voor salafisten'

Geplaatst opwoensdag 12 februari 2020 - 8:49

De Al Houda moskee in Geleen zou geld van onder andere Saoedi-Arabië gebruiken om het salafisme te propageren.

Dat beweren twee oud-bezoekers van de moskee.

Parlementaire commissie
Hajer Harzi en Abdallah Laaouej getuigen woensdag voor een parlementaire commissie die onderzoek doet naar de financiering van radicale islam in Nederland door buitenlandse geldschieters. De commissie wil achterhalen hoe buitenlandse geldstromen ongewenste beïnvloeding van moskeeën, islamitische scholen en andere organisaties in de hand werken.

Intimidatie
Harzi en Laaouej kwamen regelmatig in het gebedshuis in Geleen. Toen ze merkten dat de salafistische leer gepropageerd werd, hebben zij de moskee de rug toegekeerd. Gematigde moslims zouden in de moskee door radicale islamieten worden geïntimideerd. “Als je niet de radicale leer aanhangt, ben je volgens de moskee geen echte moslim", zegt Hajer Harzi. "En als je je westers kleedt, kijken ze je na."

Terrorisme
De Al Houda moskee is al langer in opspraak. In 2017 werd bij een grootscheepse actie van de politie, FIOD en het Openbaar Ministerie een inval gedaan in verband met een witwasonderzoek. De voorzitter en secretaris worden verdacht van witwassen. De vicevoorzitter wordt verdacht van financiering van terrorisme, ronselen van jihadisten en lidmaatschap van een terroristische organisatie. De rechtszaak tegen de bestuursleden begint deze maand.

De Al Houda moskee was niet bereikbaar voor commentaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen