Overslaan en naar de inhoud gaan

'Al Houda moskee Geleen broeinest voor salafisten'

Geplaatst opwoensdag 12 februari 2020 - 8:49

De Al Houda moskee in Geleen zou geld van onder andere Saoedi-Arabië gebruiken om het salafisme te propageren.

Dat beweren twee oud-bezoekers van de moskee.

Parlementaire commissie
Hajer Harzi en Abdallah Laaouej getuigen woensdag voor een parlementaire commissie die onderzoek doet naar de financiering van radicale islam in Nederland door buitenlandse geldschieters. De commissie wil achterhalen hoe buitenlandse geldstromen ongewenste beïnvloeding van moskeeën, islamitische scholen en andere organisaties in de hand werken.

Intimidatie
Harzi en Laaouej kwamen regelmatig in het gebedshuis in Geleen. Toen ze merkten dat de salafistische leer gepropageerd werd, hebben zij de moskee de rug toegekeerd. Gematigde moslims zouden in de moskee door radicale islamieten worden geïntimideerd. “Als je niet de radicale leer aanhangt, ben je volgens de moskee geen echte moslim", zegt Hajer Harzi. "En als je je westers kleedt, kijken ze je na."

Terrorisme
De Al Houda moskee is al langer in opspraak. In 2017 werd bij een grootscheepse actie van de politie, FIOD en het Openbaar Ministerie een inval gedaan in verband met een witwasonderzoek. De voorzitter en secretaris worden verdacht van witwassen. De vicevoorzitter wordt verdacht van financiering van terrorisme, ronselen van jihadisten en lidmaatschap van een terroristische organisatie. De rechtszaak tegen de bestuursleden begint deze maand.

De Al Houda moskee was niet bereikbaar voor commentaar.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen