Overslaan en naar de inhoud gaan

Al bijna duizend autobanden op Maasoever gevonden

Geplaatst opwoensdag 17 juni 2020 - 14:07

Er worden nog steeds autobanden gevonden in het natuurgebied langs de Maas bij Borgharen. Staatsbosbeheer telde al bijna duizend oude autobanden en er komen er nog steeds meer bij.

Na twee hoogwaterperiodes in februari en maart bleef er veel vuil achter in het natuurgebied bij Borgharen net achter de stuw. Veel van het zwerfvuil is afkomstig uit Wallonië en zelfs Noord-Frankrijk. Maar de autobanden komen volgens Michel Cabbolet van Staatsbosbeheer niet van zo ver.

Een officieel onderzoek loopt nog, maar Cabbolet heeft zijn vermoeden:

Video: L1

Passeren stuw niet mogelijk
"Autobanden drijven niet aan de oppervlakte en kunnen de stuw van Borgharen niet passeren. Dus het onderzoek naar de herkomst richt zich vooral op deze omgeving", legt Cabbolet uit. Hij wil verder niets zeggen over de vorderingen van het onderzoek. "Maar als je bedenkt dat het vier euro per band kost om er op een legale manier van af te komen, dan kun je zelf wel bedenken wat de achtergrond zou kunnen zijn."

Airco
De autobanden worden opgeruimd door vrijwilligers die regelmatig na ieder hoogwater het gebied opruimen. Naast de autobanden worden kilo na kilo zwerfvuil, van creditcards tot winkelkarren en zelfs een airco, door Rijkswaterstaat afgevoerd met een terreinwagen met aanhanger. "Ik zou niet weten hoe we zonder deze mensen van deze troep af kunnen komen", zegt Cabbolet.

Video: L1

Adressen
Een van de opruimers verzamelt materiaal waar namen en adressen op staan. "Ik ben van plan om later dit jaar langs te gaan en het materiaal weer terug te geven. In de hoop dat men meer bewust wordt van dit zwerfvuilprobleem."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen