Overslaan en naar de inhoud gaan

Al 2000 Limburgers op reservelijst corona-onderzoek

Geplaatst opvrijdag 23 oktober 2020 - 18:59

Op de eerste dag dat Limburgers zich konden opgeven voor het grote corona-onderzoek van de GGD's in deze provincie, hebben zich 12.000 mensen aangemeld.

Van hen zijn er 2.000 op de reservelijst geplaatst, waar plek is voor nog eens duizend reserve-deelnemers. Dat hebben de Limburgse GGD's vrijdagavond bekendgemaakt.

Stormloop
De inschrijving voor het grote onderzoek naar de aanwezigheid van antistoffen in het bloed van Limburgers ging vrijdagochtend om 8:30 uur van start. Drie uur later hadden zich al 10.000 mensen aangemeld.

Lees ook: GGD vindt razendsnel 10.000 deelnemers corona-onderzoek

GGD tevreden
"We wisten wel dat er veel animo was voor dit onderzoek, maar dat het zo snel zou gaan dat heeft ons ook verrast," zegt prof. dr. Christian Hoebe, leider van dit wetenschappelijk onderzoek en tevens hoofd afdeling infectieziekten bij GGD Zuid Limburg en hoogleraar infectieziektebestrijding bij Universiteit Maastricht. "Dit laat zien hoe graag mensen willen weten of ze in aanraking zijn geweest met het virus en of ze antistoffen hebben. Daarnaast geven ook veel mensen aan dat ze graag een bijdrage willen leveren aan het onderzoek."

Mooie verdeling
Volgens de GGD zijn de mensen die zich aangemeld hebben een mooie dwarsdoorsnede van de bevolking. Wel hebben zich meer vrouwen opgegeven voor het onderzoek dan mannen: 59 procent (vrouwen) tegenover 41 procent (mannen). Het gros van de deelnemers, 40 procent is tussen 40 en 59 jaar oud. 30 procent is tussen 18 en 39 jaar, en nog eens 30 procent 60 jaar of ouder. Inwoners uit alle Limburgse gemeenten zijn vertegenwoordigd.

Veel animo in grote steden
In absolute aantallen hebben zich de meeste mensen uit Maastricht opgegeven (1362), gevolgd door Venlo (932) en Sittard-Geleen (904). Het laagste aantal deelnemers komt uit Mook en Middelaar (11), Gennep (28) en Bergen (49).

Hoe nu verder?
Mensen die meedoen aan het onderzoek worden binnen vier weken gebeld door de GGD om een moment voor een bloedtest af te spreken op een van de testlocaties (Maastricht, Urmond, Landgraaf of Venlo). Na de bloedtest moeten ze nog een vragenlijst invullen. Daarna horen ze binnen drie weken of er in hun bloed antistoffen zijn aangetroffen.

De uitslag van het grote bevolkingsonderzoek naar antistoffen tegen corona in Limburg wordt in de eerste helft van 2021 verwacht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen