Overslaan en naar de inhoud gaan

Al 2000 Limburgers op reservelijst corona-onderzoek

Geplaatst opvrijdag 23 oktober 2020 - 18:59

Op de eerste dag dat Limburgers zich konden opgeven voor het grote corona-onderzoek van de GGD's in deze provincie, hebben zich 12.000 mensen aangemeld.

Van hen zijn er 2.000 op de reservelijst geplaatst, waar plek is voor nog eens duizend reserve-deelnemers. Dat hebben de Limburgse GGD's vrijdagavond bekendgemaakt.

Stormloop
De inschrijving voor het grote onderzoek naar de aanwezigheid van antistoffen in het bloed van Limburgers ging vrijdagochtend om 8:30 uur van start. Drie uur later hadden zich al 10.000 mensen aangemeld.

Lees ook: GGD vindt razendsnel 10.000 deelnemers corona-onderzoek

GGD tevreden
"We wisten wel dat er veel animo was voor dit onderzoek, maar dat het zo snel zou gaan dat heeft ons ook verrast," zegt prof. dr. Christian Hoebe, leider van dit wetenschappelijk onderzoek en tevens hoofd afdeling infectieziekten bij GGD Zuid Limburg en hoogleraar infectieziektebestrijding bij Universiteit Maastricht. "Dit laat zien hoe graag mensen willen weten of ze in aanraking zijn geweest met het virus en of ze antistoffen hebben. Daarnaast geven ook veel mensen aan dat ze graag een bijdrage willen leveren aan het onderzoek."

Mooie verdeling
Volgens de GGD zijn de mensen die zich aangemeld hebben een mooie dwarsdoorsnede van de bevolking. Wel hebben zich meer vrouwen opgegeven voor het onderzoek dan mannen: 59 procent (vrouwen) tegenover 41 procent (mannen). Het gros van de deelnemers, 40 procent is tussen 40 en 59 jaar oud. 30 procent is tussen 18 en 39 jaar, en nog eens 30 procent 60 jaar of ouder. Inwoners uit alle Limburgse gemeenten zijn vertegenwoordigd.

Veel animo in grote steden
In absolute aantallen hebben zich de meeste mensen uit Maastricht opgegeven (1362), gevolgd door Venlo (932) en Sittard-Geleen (904). Het laagste aantal deelnemers komt uit Mook en Middelaar (11), Gennep (28) en Bergen (49).

Hoe nu verder?
Mensen die meedoen aan het onderzoek worden binnen vier weken gebeld door de GGD om een moment voor een bloedtest af te spreken op een van de testlocaties (Maastricht, Urmond, Landgraaf of Venlo). Na de bloedtest moeten ze nog een vragenlijst invullen. Daarna horen ze binnen drie weken of er in hun bloed antistoffen zijn aangetroffen.

De uitslag van het grote bevolkingsonderzoek naar antistoffen tegen corona in Limburg wordt in de eerste helft van 2021 verwacht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen