Overslaan en naar de inhoud gaan

Al 1200 patiënten geholpen op speciale coronapoli

Geplaatst opzaterdag 17 april 2021 - 6:58

De speciale covidpoli in het VieCuri Medisch Centrum in Venlo heeft sinds de openstelling in juli al 1200 patiënten geholpen.

Een van hen is de 61-jarige Els Keijsers uit Velden. Ze liep april vorig jaar corona op en is nu pas genezen verklaard.

Nazorg
Els wil met haar verhaal het belang van de nazorg benadrukken. Ze heeft maandenlang moeten revalideren, is tijdelijk gestopt met werk en bleef al die tijd onder controle van de artsen in Venlo. Die maakten geregeld een scan van haar longen om te kijken of en hoe groot de schade als gevolg van corona nog was.

Nu gaat het beter met Els, maar er waren tijden dat het minder ging. De poli bood uitkomst, ook omdat ze mensen tegenkwam die hetzelfde meemaakten. "Ik was blij dat ik lotgenoten sprak, die hetzelfde mee hadden gemaakt als ik. Want mensen die dat niet zelf ondervinden, willen me vaak niet geloven."

Thuis behandeld
De Venlose poli is niet alleen bedoeld voor coronapatiënten die in het ziekenhuis of zelfs op de IC hebben gelegen, maar ook voor mensen die thuis door de huisarts zijn behandeld. Want ook die patiënten moeten vaak nog maanden lang revalideren. Op de covidpoli werken vooral longartsen die kijken of het virus blijvende schade heeft veroorzaakt.

Els heeft inmiddels gehoord dat dat bij haar niet het geval is, al moet haar conditie weer op peil worden gebracht. "Als ik één trap opliep, moest ik echt bijkomen, ik kon niet meer" vertelt Els. Ook had ze last van vergeetachtigheid, iets dat vaker voorkomt.

Vermoeidheid
Dat wordt bevestigd door Stijn Nuijten, arts in het VieCuri ziekenhuis. "Vermoeidheid zien we veel, ook maanden later. Kortademigheid hoort daarbij, maar ook het korte termijngeheugen is soms weg", zegt Nuijten. "De meeste mensen knappen wel op, maar over blijvende schade is nog niet veel te zeggen, omdat de gegevens daarvoor nog te jong zijn."

De verwachting is dat de Venlose covidpoli nog zeker een jaar open zal blijven, om ex-patiënten te blijven volgen en data te blijven verzamelen voor onderzoek.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen