Overslaan en naar de inhoud gaan

Akkoord over uitbreiding Limburgs Energiefonds

Geplaatst opzondag 7 juni 2020 - 12:03

De forse uitbreiding van het Limburgs Energiefonds (LEF) krijgt de zegen van de provinciale politiek. In een statencommissie bleek geen enkele partij tegen. Er waren alleen wat kritische opmerkingen en vragen.

Momenteel zit er 90 miljoen euro in het fonds. Dat groeit nu naar 268 miljoen, bijna een verdrievoudiging.

Duurzame energie
Het LEF bestaat sinds 2013 en is bedoeld voor projecten waarbij duurzame energie wordt opgewekt en de CO2-uitstoot wordt teruggedrongen. Ook initiatieven waarbij producten en grondstoffen worden hergebruikt vallen onder het fonds. Net als saneringen van asbest. Bij het Energiefonds gaat het om leningen en niet om subsidies. Het fonds wordt op die manier steeds weer aangevuld, doordat het geld weer terugvloeit. Forum voor Democratie (FvD) wilde de garantie dat uit het LEF geen projecten op het gebied van biomassa worden ondersteund, direct noch indirect. Daarbij verwees statenlid Marcel Thewissen naar een aangenomen motie van zijn partij. Zijn partijgenoot gedeputeerde Ruud Burlet antwoordde dat biomassa-initiatieven waarbij geïmpregneerd hout wordt verwerkt, niet op steun vanuit het LEF kunnen rekenen. Maar wel als het gaat om reststoffen uit het eigen productieproces, meststoffen of snoei-afval. Op een vraag van zijn eigen partij CDA hoe het Limburgs Parlement zijn controlerende taak kan waarmaken bij uitgaven van het LEF, liet gedeputeerde Ger Koopmans weten dat daar op wordt gelet. "Het LEF zal bijvoorbeeld niet deelnemen in warmtenetten zonder dat het Limburgs Parlement daar vooraf een besluit over heeft genomen", zo verzekerde Koopmans.

Miljoenen
De enorme financiële impuls voor het LEF komt van diverse partijen. De provincie vergroot haar aandeel van 60 naar 134 miljoen euro. De Europese Investeringsbank (EIB) steekt 104 miljoen extra in het fonds. In 2017 investeerde de EIB al 30 miljoen. Daarmee nemen de provincie en EIB ieder 50 procent van de inleg voor hun rekening. De kans is reëel dat er ook nog eens 100 miljoen euro bij komt van andere partners waar de provincie mee in gesprek is. Zoals het Europees Investeringsfonds en het landelijke fonds Invest.NL.

Partners
Gedeputeerde Koopmans benadrukte dat het voorstel om het LEF uit te breiden niet op tafel had gelegen als er geen partners waren gevonden. "Want dan waren alle risico’s ten laste van de provincie gekomen", aldus Koopmans. "We hebben goed onderhandeld. Anders was het veel te duur geweest". Hij sprak dan ook tegen dat er 'financiële voodoo' plaatsvindt, zoals Forum voor Democratie zich afvroeg.

Het provinciebestuur verwacht dat het uitgebreide LEF leidt tot een investering van 1,2 miljard in projecten op het gebied van duurzaamheid. Volgens gedeputeerde Koopmans is dat niet alleen van groot belang voor een succesvolle overgang naar duurzame energie. Maar versterkt het ook de Limburgse economie in deze corona-tijd. "We hebben het debat over wat de provincie in deze corona-crisis kan doen om de economie te verstevigen, gekoppeld aan het LEF."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen