Overslaan en naar de inhoud gaan

Akkoord over nieuwe cao academische ziekenhuizen

Geplaatst opdonderdag 16 september 2021 - 22:35

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en NU91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen, verzorgenden en aanverwante beroepen, hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao.

De bonden dreigden vorige maand met acties. Als de werkgevers hun eisen niet zouden inwilligen, zouden op doordeweekse dagen zondagdiensten worden gedraaid. Ook in het MUMC+ in Maastricht.

Loonsverhoging
De cao omvat onder meer voor de middengroepen (met name verpleegkundigen) een structurele loonsverhoging van 3,5 procent per 1 augustus 2022, een eenmalig uitkering van 3,5 procent over 2021 en een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag.

Lees ook: Universitaire ziekenhuizen: 'Actie vakbonden onverantwoord'

Scholing en ontwikkeling
De overige medewerkers ontvangen onder meer een eenmalige bruto uitkering van 750 euro, berekend op basis van een voltijd dienstverband. Verder zeggen de umc's toe meer te investeren in scholing en ontwikkeling.

Eerste stap
"Dit cao-akkoord is een belangrijke eerste stap in het wegwerken van de salarisachterstanden en een structureel betere waardering en beloning voor verpleegkundigen en verzorgenden", stelt Stella Salden, voorzitter van NU91. Ook is het akkoord volgens haar een erkenning voor de verantwoordelijkheden, zwaarte en risicos van het vak.

Lees ook: Personeel MUMC+ in actie voor vastgelopen cao-gesprekken

De NFU nodigt de andere vakbonden uit om zich vooral aan te sluiten bij dit cao-akkoord. "Het blijft nadrukkelijk ons streven om met zoveel mogelijk vakbonden dit akkoord te sluiten", zegt voorzitter Margriet Schneider. "Mochten er extra gelden vanuit Den Haag beschikbaar komen voor zorgmedewerkers, dan wordt dit uiteraard onverkort doorgegeven aan onze medewerkers."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen