Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Akkoord: elektrificatie Maaslijn gaat door

Geplaatst opdinsdag 2 april 2019 - 16:00

De elektrificatie en gedeeltelijke spoorverdubbeling van de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen kunnen doorgaan.

Er is een akkoord bereikt tussen de provincie Limburg, het Rijk, spoorbeheerder ProRail en de provincies Noord-Brabant en Gelderland over het opvangen van een tekort van een kleine 60 miljoen euro. Daarmee is het scenario van de baan dat een streep moet worden gezet door het project.

Intensief onderhandelen
CDA-gedeputeerde Hubert Mackus zegt blij te zijn dat na een aantal maanden van intensief onderhandelen een doorbraak is bereikt. "Ik ben trots op het resultaat en heb veel waardering voor de partners dat we eruit zijn gekomen", aldus Mackus.

Voor de elektrificatie van de Maaslijn is nu een budget beschikbaar van 213 miljoen euro. Aanvankelijk werd uitgegaan van een kostenpost van 155 miljoen.

De forse overschrijding had te maken met gestegen bouwkosten, een te optimistische raming en vertraging door de discussie over het al dan niet schrappen van station Grubbenvorst. Die duurde alles bij elkaar een jaartje. Uiteindelijk werd besloten dat het station er niet komt. Ook de indexering - de aanpassing van de prijs aan de inflatie - bleek met 26 miljoen euro dubbel zo duur als aanvankelijk ingeschat.

Grootste bijdrage
De provincie Limburg draagt verreweg het meest bij aan het opvangen van het tekort, namelijk 35,1 miljoen. Dat is zo’n zestig procent.Het Rijk trekt 10 miljoen extra uit, de provincies Noord-Brabant en Gelderland respectievelijk 10,2 miljoen en 4 miljoen euro.

Toch kan gedeputeerde Mackus goed leven met de verdeling, omdat in 2016 was afgesproken dat de provincie Limburg grotendeels alleen zou opdraaien voor eventuele tekorten. Bovendien is die afspraak nu veranderd en nemen Rijk en provincie ieder 50% voor hun rekening als er onverhoopt nieuwe tekorten zouden ontstaan.

Gedeputeerde Mackus zegt dat nooit 100% te kunnen uitsluiten, maar denkt dat de kans erop een stuk kleiner is geworden nu het Rijk rechtstreeks partner is geworden in het project en ook leiding gaat geven aan de uitvoering. Want ProRail gaat binnenkort rechtstreeks onder de verantwoordelijkheid van het ministerie vallen. Bovendien is binnen het nieuwe budget al bijna 28 miljoen euro voor risico’s opgenomen.

Planning
Het is de bedoeling dat de elektrificatie en gedeeltelijke verdubbeling van het spoor van de Maaslijn uiterlijk in december 2024 klaar zijn. Maar het streven is om dat in december 2023 voor elkaar te krijgen.

Binnenkort komt de provincie samen met Arriva met een pakket maatregelen om tot dan de situatie op de Maaslijn te verbeteren met de huidige dieseltreinen. Want de treinen hebben veelvuldig te kampen met uitval en vertraging of ze zijn overvol.

De provincie moet ook nog met Arriva om de tafel over een financiële compensatie voor de fors vertraagde elektrificatie. Want eerder is Arriva in het vooruitzicht gesteld dat die eind 2020 klaar zou zijn. Dat staat ook in de openbaar vervoers-concessie.

"Dat gaat gebeuren met open boeken, maar kan de provincie heel wat euro’s kosten", zegt gedeputeerde Mackus. Om hoeveel geld het ongeveer zou gaan, wil hij nu niet zeggen.

Op 12 april komt het akkoord over de Maaslijn aan de orde in een statencommissie. Mogelijk praat een Tweede Kamercommissie er donderdag al over. Maar de verwachting is dat er ruime politieke steun is voor de deal.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen