Overslaan en naar de inhoud gaan

Akkoord: elektrificatie Maaslijn gaat door

Geplaatst opdinsdag 2 april 2019 - 16:00

De elektrificatie en gedeeltelijke spoorverdubbeling van de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen kunnen doorgaan.

Er is een akkoord bereikt tussen de provincie Limburg, het Rijk, spoorbeheerder ProRail en de provincies Noord-Brabant en Gelderland over het opvangen van een tekort van een kleine 60 miljoen euro. Daarmee is het scenario van de baan dat een streep moet worden gezet door het project.

Intensief onderhandelen
CDA-gedeputeerde Hubert Mackus zegt blij te zijn dat na een aantal maanden van intensief onderhandelen een doorbraak is bereikt. "Ik ben trots op het resultaat en heb veel waardering voor de partners dat we eruit zijn gekomen", aldus Mackus.

Voor de elektrificatie van de Maaslijn is nu een budget beschikbaar van 213 miljoen euro. Aanvankelijk werd uitgegaan van een kostenpost van 155 miljoen.

De forse overschrijding had te maken met gestegen bouwkosten, een te optimistische raming en vertraging door de discussie over het al dan niet schrappen van station Grubbenvorst. Die duurde alles bij elkaar een jaartje. Uiteindelijk werd besloten dat het station er niet komt. Ook de indexering - de aanpassing van de prijs aan de inflatie - bleek met 26 miljoen euro dubbel zo duur als aanvankelijk ingeschat.

Grootste bijdrage
De provincie Limburg draagt verreweg het meest bij aan het opvangen van het tekort, namelijk 35,1 miljoen. Dat is zo’n zestig procent.Het Rijk trekt 10 miljoen extra uit, de provincies Noord-Brabant en Gelderland respectievelijk 10,2 miljoen en 4 miljoen euro.

Toch kan gedeputeerde Mackus goed leven met de verdeling, omdat in 2016 was afgesproken dat de provincie Limburg grotendeels alleen zou opdraaien voor eventuele tekorten. Bovendien is die afspraak nu veranderd en nemen Rijk en provincie ieder 50% voor hun rekening als er onverhoopt nieuwe tekorten zouden ontstaan.

Gedeputeerde Mackus zegt dat nooit 100% te kunnen uitsluiten, maar denkt dat de kans erop een stuk kleiner is geworden nu het Rijk rechtstreeks partner is geworden in het project en ook leiding gaat geven aan de uitvoering. Want ProRail gaat binnenkort rechtstreeks onder de verantwoordelijkheid van het ministerie vallen. Bovendien is binnen het nieuwe budget al bijna 28 miljoen euro voor risico’s opgenomen.

Planning
Het is de bedoeling dat de elektrificatie en gedeeltelijke verdubbeling van het spoor van de Maaslijn uiterlijk in december 2024 klaar zijn. Maar het streven is om dat in december 2023 voor elkaar te krijgen.

Binnenkort komt de provincie samen met Arriva met een pakket maatregelen om tot dan de situatie op de Maaslijn te verbeteren met de huidige dieseltreinen. Want de treinen hebben veelvuldig te kampen met uitval en vertraging of ze zijn overvol.

De provincie moet ook nog met Arriva om de tafel over een financiële compensatie voor de fors vertraagde elektrificatie. Want eerder is Arriva in het vooruitzicht gesteld dat die eind 2020 klaar zou zijn. Dat staat ook in de openbaar vervoers-concessie.

"Dat gaat gebeuren met open boeken, maar kan de provincie heel wat euro’s kosten", zegt gedeputeerde Mackus. Om hoeveel geld het ongeveer zou gaan, wil hij nu niet zeggen.

Op 12 april komt het akkoord over de Maaslijn aan de orde in een statencommissie. Mogelijk praat een Tweede Kamercommissie er donderdag al over. Maar de verwachting is dat er ruime politieke steun is voor de deal.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen