Overslaan en naar de inhoud gaan

Akkoord 40.000 burgers nodig voor bindend referendum

Geplaatst opwoensdag 29 april 2020 - 11:01

In Limburg kan een correctief en politiek bindend referendum worden gehouden als 40.000 burgers een handtekening hebben gezet onder een verzoek daartoe.

Het referendum vindt altijd plaats over een besluit dat het Limburgs Parlement heeft genomen. En niet vooraf.

Referendum
Dat blijkt uit een eerste voorstel van het provinciebestuur over de opzet van de nieuwe referendum-verordening. Zo blijft nog open bij welke opkomst een referendum telt.

52,6 procent
Het Limburgs Parlement wordt gevraagd te kiezen tussen een opkomstdrempel die even hoog is als bij de laatst gehouden verkiezingen voor het Limburgs Parlement. In 2019 was dat percentage 52,6 procent.

290.000 kiezers
Of voor een drempel waarbij een referendum geldig is als één-derde van de Limburgse kiesgerechtigden vóór of tegen stemt. Het gaat dan om 290.000 kiezers.

Provinciebestuur
In het collegeprogramma waarin was afgesproken dat er een correctief politiek bindend referendum zou komen, was alleen de eerste variant opgenomen. Maar omdat in de daarop volgende uitwerking de meningen binnen het provinciebestuur daarover verschilden, is de keuze nu aan het Limburgs Parlement.

Grondwet
Wel is het zo dat de 47 leden van het Limburgs Parlement steeds per referendum vooraf moeten aangeven of ze zich politiek binden aan de uitslag. Een automatische juridische binding is niet mogelijk want in strijd met de grondwet en provinciewet.

Twaalf maanden
Een provinciale referendum wordt bij voorkeur gehouden tegelijk met andere verkiezingen. Maar als dat niet mogelijk is, uiterlijk twaalf maanden na een besluit van het Limburgs Parlement.

Besluiten
Een referendum moet gaan over over besluiten met grote maatschappelijke, economische, milieuhygiënische of ruimtelijke gevolgen voor heel Limburg. En niet over zaken die een specifieke regio betreffen, zo staat in de eerste concept-verordening.

Kinderen in armoede
Uitgesloten zijn besluiten die gaan over kwetsbare groepen zoals zwerfjongeren, kinderen in armoede, vluchtelingen, kwetsbare ouderen, dak- en thuislozen en tienermoeders.

Ook over herindelingen op initiatief van de provincie en een begroting kan geen referendum plaats vinden.

Advies
Het is ook de bedoeling dat er een burgerforum en een referendumcommissie komt. Het burgerforum moet gaan bestaan uit 24 willekeurig geselecteerde inwoners. Dat heeft tot taak kiezers te informeren over de inhoud van een referendum en met een niet-bindend advies te komen.

Daarom wordt ervan verwacht dat het forum zich verdiept in de materie, hoorzittingen organiseert met experts en belanghebbenden en zich verdiept in de verschillende standpunten en achtergronden.

Zes jaar
Een referendumcommissie moet het burgerforum begeleiden en zorgen dat het zijn werk kan doen. Die commissie wordt samengesteld door de vergadering van fractievoorzitters. De leden mogen geen (provinciale) politici zijn, maar moeten deskundigen zijn. Ze worden benoemd voor zes jaar

Noodrem
Het provinciebestuur ziet in het correctief politiek bindend referendum een mogelijkheid voor burgers om aan de noodrem te trekken. En als een aanvulling op de bestaande representatieve democratie.

Hopen
VVD-gedeputeerde Joost van den Akker hoopt dat in de huidige statenperiode - tot 2023 - één of twee keer een referendum wordt gehouden.

Limburg is de eerste provincie in Nederland die een dergelijk referendum mogelijk maakt. Op 15 mei wordt het concept-voorstel behandeld in een statencommissie.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen