Overslaan en naar de inhoud gaan

Akkermans onder vuur: 'Zijn positie wordt steeds moeilijker'

Geplaatst opmaandag 19 april 2021 - 15:24

Burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten is verder onder vuur komen te liggen door zijn rol in de Affaire Vrehen. Akkermans zelf heeft nog niet gereageerd, terwijl de gemeenteraad en de inwoners openheid van zaken willen.

De gemeenteraad van Eijsden-Margraten vergadert dinsdagavond over de kwestie. De voltallige oppositie had hierom gevraagd, maar ook vanuit de coalitie wordt tekst en uitleg geëist. "Zijn positie wordt steeds moeilijker", zegt CDA-fractievoorzitter Erwin Debie.

Subsidiegeld
NRC meldde zondag dat Akkermans een belangrijke rol lijkt te hebben gespeeld in de constructie die het oud-IKL-directeur Herman Vrehen mogelijk maakte tonnen aan subsidiegelden door te sluizen naar eigen werkmaatschappen. De burgervader, net als Vrehen eerder van CDA-huize, was voorzitter van de raad van toezicht van de stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen) waar Vrehen door ingehuurd werd als directeur. NRC heeft twee dienstverleningsovereenkomsten ingezien tussen bedrijven van Vrehen en de stichting IKL.

Lees ook: NRC: 'Akkermans gaf Herman Vrehen vrij spel'

Crisis
Volgens Debie lijkt het nu een crisis te worden. "We wilden eerst de onderzoeken afwachten omdat het om een privékwestie ging, maar dat kan nu niet meer. We kunnen niet nog vier of vijf weken op een rapport wachten", zegt de fractievoorzitter van de coalitiepartij. "Als politicus mag je best bestuursfuncties in je vrije tijd vervullen, maar nu komt het te dichtbij. Opdrachten vanuit de gemeente horen netjes te gebeuren, maar dat lijkt met IKL niet het geval te zijn."

Hoeder van de integriteit
Volgens Debie hoort de burgemeester de hoeder van de integriteit te zijn. "Je kunt niet overdag integer zijn en 's avonds niet. Als blijkt dat hij bij zijn nevenactiviteiten scheve schaats heeft gereden wordt zijn positie moeilijk. De schijn heeft hij onherroepelijk tegen."

Radiostilte
Fractievoorzitter Franklin Boon van D66 zegt dat er anderhalve maand in het presidium al gesproken is over de IKL-affaire. "Toen wilden we pas op de plaats houden en het onderzoek afwachten, maar dat kan niet meer. Het duurt te lang", zegt hij. Boon vindt het dan ook vervelend dat de burgemeester zelf nog niet heeft gereageerd. "Akkermans heeft al weken niks te melden in weekblad De Etalage. Normaal vult hij hier een hele pagina, maar nu niet. Dat is natuurlijk raar."

De Kleine Peul
Voor Maria Janssen-Rutten van Fractie Janssen-Rutten is het belangrijk dat er verandering komt. "Wat waarnemend commissaris van de Koning Johan Remkes over de bestuurscultuur in Limburg zegt, is helemaal raak. Het lijkt wel over onze gemeente te gaan", zegt ze. "Het wrange is dat mensen die hier al lang werken het zo gewend zijn. Het zal echt tot de bodem uitgezocht moeten worden allemaal."

Janssen had een paar jaar geleden al een slecht gevoel bij IKL. Ze noemt het stiltegebied bij De Kleine Peul in Noorbeek als voorbeeld. "Dat plan ging nooit door, totdat IKL erbij kwam. Toen kon het opeens wel. Bij Herman Vrehen heb ik altijd een slecht gevoel gehad."

Lees ook: Remkes ingeënt en met zegen van zijn vrouw naar Limburg

Onvrede onder burgers
Janssen geeft ook aan dat ze merkt dat steeds meer inwoners van Eijsden-Margraten onrustig worden door de ontstane situatie. "Ik betreur dat er borden worden geplaatst, zoals laatst in Eckelrade. Dat is niet goed natuurlijk, maar de inwoners willen nu ook opheldering."

Bord tegen Akkermans in Eckelrade
Foto: via WhatsApp 1Limburg

Lees ook: Inwoners Eijsden-Margraten willen opheldering Akkermans

De ware duivel
Hanneke Koene van GroenLinks vindt het goed dat de IKL-affaire iets aan het rollen heeft gebracht. "Het is alleen jammer dat Akkermans de kop van jut is", zegt ze. "Ja, hij verdient een pak slag, maar hij moet niet neer worden gezet als crimineel. Duik ook eens de geschiedenisboeken in. De ware duivel moet worden gepakt. Het beste voor de gemeente is als er een extern onderzoek komt. Het klopt nu allemaal wel, maar het deugt gewoon niet."

Onderzoek
Jan Welling van de VVD sluit zich daarbij aan. "Ik weet niet of er sprake is van belangenverstrengeling, maar de schijn tegen hebben is genoeg", zegt hij. "Ik houd mijn hart vast wat er nog allemaal uit gaat komen." Toch is het volgens de VVD'er te makkelijk om zomaar bijltjesdag te organiseren. "We lopen op eieren, maar we moeten nauwkeurig te werk gaan. Er moet gewoon zo snel mogelijk extern onderzoek komen. Dat is nodig om schoon schip te maken."

Ook de PvdA wil dat er een zorgvuldig onderzoek komt. "Wij willen niet oordelen voordat wij het hele verhaal compleet hebben", zegt Wiel Blezer.

Geen geruchten meer
Fractievoorzitter John Nelissen van Eijsden-Margraten Lokaal, de coalitiepartner van het CDA, zet dat Akkermans slechte kaarten heeft. "Het loopt nu de spuigaten uit. Het zijn geen geruchten meer", zegt hij. "Het vertrouwen in Akkermans is ver gedaald. Hij zal goed aan de tand gevoeld moeten worden. We hebben hem altijd het voordeel van de twijfel gegeven en het altijd beschouwd als geruchten. Als hij dinsdagavond geen antwoorden naar onze tevredenheid kan geven, ziet het er slecht voor hem uit."

Lees ook: Affaire-Vrehen: oppositie Eijsden-Margraten wil uitleg

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen