Overslaan en naar de inhoud gaan

Aiyoub (22) door zijn hoofd geschoten voor 800 gram cocaïne

Geplaatst opwoensdag 29 juli 2020 - 15:14

De laatste uren van het leven van Maastrichtenaar Aiyoub Haddoumi (22) richtten zich op een drugsdeal met twee Rotterdammers. Bij het sluiten van die deal, in een woning in Maastricht, werd hij door zijn hoofd geschoten.

Justitie eiste woensdag negentien jaar celstraf tegen schutter Zekeriya en tien jaar gevangenis voor medeverdachte Fahd. De officier gaat uit van een ripdeal.

Lees ook: Extra onderzoek nodig in Maastrichtse drugsmoord

Beetje bruin
Voor de fatale dag zelf moeten we terug naar 16 augustus 2017. Rotterdammer Zekeriya I. (26) wilde een flinke partij drugs kopen; 800 gram cocaïne en een beetje 'bruin', heroïne. Hij werd in contact gebracht met stadgenoot Fahd T. (23). Deze Fahd kon hem wel in contact brengen met de juiste mensen. En die mensen, die zaten in Maastricht.

Euro's in de taxi
Fahd en Zekeriya reden met een taxi vanuit de Rotterdamse Afrikaanderbuurt richting Maastricht. Op een parkeerplaats achter het treinstation in Maastricht troffen ze Appie, die volgens het verdachte duo bij de groep van Aiyoub Haddoumi hoorde. Hij kwam controleren of ze het geld bij zich hadden. Dat bleek het geval; ze hadden zeker 30.000 euro in de taxi liggen.

Geen zaken
Na enkele uren zouden de partijen hebben afgesproken bij een woning aan de Bosscherweg in Maastricht. Zekeriya vertrouwde het niet. "Er stonden zeker tien jongens bij de woning. Je doet geen zaken met tien man." Er werden mensen weggestuurd. Alleen Aiyoub, de eerdergenoemde Appie en ene Mozes bleven over. Fahd en Zekeriya liepen het huis in om de deal te sluiten.

Bosscherweg Maastricht moord Aiyoub Haddoumi (16 augustus 2017)
Aiyoub Haddoumi werd op 16 augustus 2017 doodgeschoten bij een drugsdeal in Maastricht.
Foto: Jean-Pierre Geusens

'Op jullie knieën'
Beide mannen hebben verklaard hoe ze aan tafel gingen, hoe Zekeriya de drugs testte, zei dat het goed was en zijn handen ging wassen. "Toen hoorde ik Appie roepen: 'Op jullie knieën!' Aiyoub stond voor me, met een revolver op mij gericht. Hij vroeg waar het geld was. Dat had ik in de taxi laten liggen." Zekeriya trok vervolgens ook een wapen, verklaarde hij.

Aiyoub heeft volgens de mannen eerst geschoten. Hij miste. Zekeriya haalde ook de trekker over en raakte het Maastrichtse slachtoffer twee keer. De fatale kogel ging door het hoofd van de twintiger. "Het was hij of ik. Maar dat betekent niet dat ik het niet erg vind."

Dood om niks
Daarna renden de Rotterdammers de woning uit en scheurden ze, naar eigen zeggen zonder de drugs, weg in de taxi. Later werden ze alsnog opgepakt in hun thuisstad. Ze verklaarden pas veel later en niet volledig. "Het is een beetje een gekke tijd, iedereen gaat dood om niks", zei Zekeriya daar woensdag over. "Je kunt nu eenmaal niet zomaar alles verklaren op straat. Niet zonder toestemming."

Andere versies
Het verhaal van de verdachten kwam grotendeels overeen met verklaringen van getuigen en onderzoek van de politie. Alleen over de schietpartij bestaan andere versies. Appie heeft bijvoorbeeld verklaard dat niet de Maastrichtenaren de schietpartij initieerden, maar dat de Rotterdammers begonnen te schieten. Mozes heeft verklaard dat het slachtoffer een vuurwapen op zak had, maar dat niet gebruikte. Volgens justitie is er geen bewijs dat Aiyoub op de Rotterdammers heeft geschoten.

Rapper, geen ripper
Advocaat Yehudi Moszkowicz, die Fahd bijstaat, kan zich niet vinden in de eis van justitie. De officier zou met name varen op 'onbetrouwbare getuigen'. Zijn cliënt is onschuldig, claimt de raadsman. "Hij is een rapper, geen ripper." Advocate Fébe Schoolderman voert donderdagmorgen het woord namens schutter Zekeriya.

De familie van Aiyoub was woensdag niet aanwezig bij de zitting. Op 2 september doet de rechter uitspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen