Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

‘Aïcha is unieke casus voor Nederland’

Geplaatst opvrijdag 21 november 2014 - 6:58

De 19-jarige bekeerlinge Aïcha uit Maastricht die door een actie van haar moeder uit Syrië kon terugkeren naar Nederland, kan zowel een slachtoffer als een verdachte zijn.

"Aïcha is een unieke casus voor ons land waarbij de ervaringen van het meisje kunnen helpen om anderen ervan te weerhouden af te reizen", zegt hoofdofficier van Justitie Roger Bos.

Boze overheid
Bos wil het beeld van ‘de boze overheid’ nuanceren die een bevrijd meisje direct weer vastzet. "We kijken meervoudig naar haar zaak. Als we haar alleen maar als terreurverdachte zouden behandelen, zou dat niet helpen om een proces van deradicalisering in te zetten. Voor Aïcha is het vooral van belang dat we haar helpen een antwoord te vinden waar ze nu staat in haar leven."

Mogelijk traumatische gevolgen
Duidelijk is dat het meisje heel veel heeft meegemaakt in Syrië. Ze ging naar het land om haar grote liefde, de Nederlandse jihadist Yilmaz, te trouwen maar kwam terecht in een wereld waar dingen gebeurden die ze allemaal nog moet verwerken en die mogelijk traumatische gevolgen kunnen hebben. Feit is ook dat ze heel erg graag terug wilde naar Nederland en vooral naar een situatie van persoonlijke veiligheid.

Slachtoffer of terrorist?
Officieel wordt Aïcha verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en training van terroristen. Het kan ook dat ze vooral slachtoffer is van ronselaars. Naast het strafrechtelijk traject wordt ook gekeken naar de juiste zorg en een omgeving waar ze veilig is.

Bos bevestigt dat het onderzoek heeft uitgewezen dat de moeder haar dochter aan de grens tussen Syrië en Turkije heeft opgewacht en niet zelf uit Raqqa heeft bevrijd. Wat ze precies heeft gedaan om haar dochter vrij te krijgen, is niet duidelijk. De moeder is niet verdacht.

Bos prijst de moed van de moeder. "Ze heeft haar moederhart gevolgd. Dat heeft ze op een geweldige manier gedaan. Veel mensen zullen dat benijden voor degenen die nog in Syrië zijn."

Advertentie
Deel dit bericht via
Uit eigen keuken
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Gerelateerde berichten

IS-strijders
OM verdenkt Aïcha van lidmaatschap criminele organisatie
Openbaar Ministerie onderzoekt rol Aïcha in Syrië
Zeven Limburgse jongeren op jihad in Syrië
'Sultan zocht naar Aïcha in Islamitische Staat'
Uit eigen keuken
1Limburg De A2 tunnel
Uitgelicht
Stuur ons je foto’s van het A2-project

Het stadsbeeld rond de A2 in Maastricht is door de aanleg van de A2-tunnel ingrijpend veranderd. We zijn op zoek naar foto's van de A2 en het omliggende gebied in Maastricht vóór, tijdens en na het project.

Upload je foto's
1Limburg Verkiezingen 2018
Uitgelicht
Volg de gemeenteraadsverkiezingen op 1Limburg en L1

Op 21 maart gaan 30 van de 33 Limburgse gemeenten naar de stembus. In deze rubriek vind je het laatste verkiezingsnieuws uit de provincie.

Verkiezingsrubriek
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen