Overslaan en naar de inhoud gaan

'Agenten scholen vanwege discriminatie homo's'

Geplaatst opmaandag 3 oktober 2016 - 12:04

De Limburgse drag queen John Niessen vindt dat politie-agenten extra training moeten krijgen om te leren om te gaan met de discriminatie van homo's

Niessen en twee collega-drag queens werden afgelopen weekend bespuugd en uitgescholden door een groep jongeren in Maastricht. Daarop ontstond een woordenwisseling en werd er geduwd. De queens kregen enkele klappen, maar raakten niet gewond. In plaats van deze jongeren op hun gedrag aan te spreken, werden de drag queens door de politie gesommeerd te vertrekken.

Lees ook: Drag queens belaagd: COC wil onderzoek naar politie

Te verwachten
"Op een gegeven moment zei een van de agenten dat je dit soort reacties kunt verwachten als je zo over straat gaat", verklaart Niessen. "Dat is natuurlijk niet de manier om met discriminatie om te gaan. Ik denk dat agenten niet beseffen wat het met iemand doet als hij wordt gediscrimineerd vanwege zijn geaardheid." De politie wil nog niet inhoudelijk reageren maar zegt vanmiddag met een schriftelijke verklaring te komen over het incident.

Klacht, onderzoek en vragen
Niessen heeft een klacht ingediend tegen de betreffende agent en overlegt met de Limburgse Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADV). De belangenvereniging voor homoseksuelen COC kondigt eveneens een onderzoek aan naar de gang van zaken. Daarnaast heeft Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) vragen gesteld aan de minister over de kwestie. "Als de politie het ziet, moet ze optreden tegen dit soort hufterigheid. In mijn ogen kunnen agenten hier veel actiever in zijn. Maar ook omstanders zouden in dit soort gevallen kunnen proberen om de hufters een halt toe te roepen. Want wij zijn in de meerderheid, de mensen die deugen. We moeten dit soort discriminatie niet bagatelliseren, want het komt veel te vaak voor."

Lees ook: Tweede Kamerlid stelt vragen over drag queen-incident

Meer incidenten
Volgens Niessen, die tevens bestuurslid is van het COC Limburg, heeft de uitbater van een homobar Sway Café in Maastricht onlangs ook aangifte gedaan toen enkele bezoekers voor de ingang werden uitgescholden. Zelf heeft Niessen nooit eerder discriminerende opmerkingen naar zijn hoofd gehad. "Maar van andere drag queens hoor ik die verhalen wel."

Lees ook: Lastiggevallen drag queens dienen klacht in tegen politie

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Drag queens belaagd: COC wil onderzoek naar politie
Lastiggevallen drag queens dienen klacht in tegen politie
Tweede Kamerlid stelt vragen over drag queen-incident
Politie stelt onderzoek in naar incident met drag queens
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen